„Nors Venesuelos lietuviai grįžo į savo ar savo tėvų kilmės šalį, tačiau integruotis ir įsitvirtinti kitoje valstybėje niekada nėra lengva. Reikia įveikti kultūrinius skirtumus, kalbos barjerą, įsikurti, susitvarkyti dokumentus, rasti darbą. Venesuelos lietuviai ir jų šeimų nariai stengiasi įveikti visas kliūtis, integruotis, optimistiškai žvelgia į ateitį. Pabėgėlių priėmimo centro darbuotojai jiems suteikia profesionalią pagalbą, padeda ir Raudonojo Kryžiaus darbuotojai“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.

Iš Venesuelos į Lietuvą buvo perkelti 74 žmonės. 34 asmenys nuomojasi butus didžiuosiuose miestuose (Kaune – 20, Klaipėdoje – 3, Vilnius – 11), 39 žmonės gyvena Pabėgėlių priėmimo centro suteiktose patalpose Kauno mieste.

Tarp perkeltųjų iš Venesuelos yra 7 nepilnamečiai. Iš jų 5 moksleiviai lanko Kauno gimnaziją, 2 mažamečiai vaikai netrukus pradės lankyti vaikų darželį.

32 asmenys jau yra radę darbą. Jie dirba vadybininkais, pagalbiniais darbuotojais virtuvėje, medienos ceche, elektrikais, mašinų operatoriai, taip pat statybose.

„Didžioji dalis darbingo amžiaus asmenų iš Venesuelos turi aukštąjį išsilavinimą, tačiau dėl kalbos barjero ir nesibaigusių kvalifikacijos patvirtinimo procedūrų jiems kol kas sudėtinga susirasti darbą pagal išsilavinimą. Tačiau venesueliečiai nenusimena, labai pozityviai žvelgia į gyvenimą, yra energingi ir pasiryžę įveikti sunkumus. Jie yra labai dėkingi Lietuvai už pagalbą“, – sako Pabėgėlių priėmimo centro darbuotoja Lolita Dumbravienė.

„Jaučiu didelį dėkingumą. Nepaisant aplinkybių ir mūsų situacijos, mes čia esame priimti kaip lietuviai. Ruklos darbuotojai nuolat mums padeda įsilieti į šį naują gyvenimą, kuris, be jokios abejonės, yra geresnis už tą, kurį turėjome Venesueloje. Laukia ilgas kelias. Taip pat dėkojame Raudonojo Kryžiaus darbuotojams, kurie savo palaikymu ir meile padeda mums susikalbėti, atlikti procedūras institucijose. Nuoširdžiausi padėkos žodžiai Lietuvai!“, – sako Cibelle Rojas De Fusco.

Kelerius metus besitęsianti sunki politinė, ekonominė, institucinė, socialinė ir daugialypė humanitarinė krizė Venesueloje dar labiau paaštrėjo per COVID-19 pandemiją. Krizės apimtos Venesuelos lietuvių perkėlimo programa vykdoma pagal 2019 metais priimtą įstatymą, leidžiantį kompensuoti persikraustymo išlaidas ir suteikti kitokią valstybės paramą krizių kamuojamose šalyse gyvenantiems lietuviams.

Lietuvių bendruomenė Venesueloje vienija apie 400 lietuvių kilmės asmenų. Manoma, kad Venesueloje gyvena apie 1 000 Lietuvos piliečių ir lietuvių kilmės asmenų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)