„Šiai dienai modeliuojame įvairius scenarijus. Tai – ir penkiems tūkstančiams, ir dvidešimt penkiems tūkstančiams, ir šimtui tūkstančių žmonių. Vis gi galvojame, kad tas skaičius galėtų būti ir dar didesnis. Kalbant apie konkrečius skaičius, matyt priklausytų nuo veiksmų masto ir nuo tos teritorijos, kurioje tie veiksmai vyktų. Ir srautas žmonių matyt nebūtų toks, kurio Lietuva sulauktų per vieną dieną“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ kalbėjo vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

Pasak viceministro, pagal šiuos scenarijus bandoma sudėlioti vietas, kur galėtų tie žmonės būti apgyvendinti.

„Šiame etape apibendriname informaciją iš savivaldybių, dar laukiame iš valstybės institucijų, kitų ministerijų, ką gali pasiūlyti, ir plius minus orientuojamės į tokį maksimalų šimtą tūkstančio žmonių skaičių. (…)

Žmonių srautas šiek tiek pasiskirstytų, ir tos apgyvendinimo vietos būtų įvairios. Tai, ką siūlo savivaldybės, tai yra ir mokyklos, ir bendrabučio tipo pastatai, ir pastatai, kurie pritaikyti įvairioms kitoms reikmėms. Bet kalbant apie algoritmą, mes matytume tokį mechanizmą kaip registracijos centrų steigimą, tokių didesnių, kuriuose galėtume priimti didesnį žmonių skaičių, ir paskui jau tolesnį jų paskirstymą per konkrečias apgyvendinimo vietas“, – pasakojo V. Dmitrijevas.

Viceministras aiškino, kad tie asmenys nebūtinai galėtų kreiptis dėl pabėgėlio statuso.

„Gali būti įvairios procedūros dėl prašymų suteikti leidimą gyventi Lietuvoje humanitariniais pagrindais. Tada įstatymas suteikia platesnes galimybes asmeniui ir įsidarbinti, ir gauti įvairias išmokas, susijusias su užimtumo įstatymo reglamentavimu“, – sakė V. Dmitrijevas.

Nerimą keliančios žinios

Tuo metu Vakarai ir toliau su nerimu stebi Rusijos žingsnius.

Jungtinės Valstijos įspėjo Jungtines Tautas, kad Rusija parengė ukrainiečių, kuriuos invazijos atveju reikia „nužudyti ar nusiųsti į stovyklas“, sąrašą, rodo JT vyriausiajai žmogaus teisių komisarei nusiųstas laiškas, rašė BNS.

Laiško tekstą sekmadienį gavo naujienų agentūra AFP.

Laiške sakoma, kad Vašingtonas yra „labai susirūpinęs“, ir įspėjama dėl galimos „žmogaus teisių katastrofos“.

Jungtinės Valstijos turi „patikimos informacijos, rodančios, kad Rusijos pajėgos sudarinėja... ukrainiečių, kuriuos po karinės okupacijos reikia nužudyti arba nusiųsti į stovyklas, sąrašus“, rašoma laiške JT vyriausiajai žmogaus teisių komisarei Michelle Bachelet (Mišelė Bačelet).

„Taip pat turime patikimos informacijos, kad Rusijos pajėgos tikriausiai naudos letalias priemones taikiems protestams vaikyti ar [norėdamos] kitaip atremti įsivaizduojamo civilių gyventojų pasipriešinimo taikias apraiškas“, – sakoma laiške, pasirašytame JAV ambasadorės JT Ženevoje Bathshebos Nell Crocker (Batšebos Nel Kroker).

Ji įspėja, kad Rusijos invazija į Ukrainą galėtų nulemti tokius pažeidimus kaip pagrobimai ar kankinimai, o taikiniais, be kitų, galėtų tapti religinių ir etninių mažumų atstovai.

Rusija prie Ukrainos sienų yra sutelkusi daugiau nei 150 tūkst. savo karių, sako JAV ir jų sąjungininkės Vakaruose. Vašingtonas įspėja, kad Rusija gali artimiausiomis dienomis pradėti invaziją į Ukrainą.

Maskva neigia ketinanti pulti savo kaimynę, bet reikalauja garantijų, kad Ukraina niekada nebus priimta į NATO ir kad Aljansas atitrauks savo pajėgas iš Rytų Europos. Vakarai šiuos reikalavimus atmeta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)