Kaip detalizavo informuoti ELTA šaltiniai, viena iš priežasčių, kodėl nuspręsta prezidentui Gitanui Nausėdai siūlyti būtent tokią kandidatūrą, yra D. Žalimo kompetencijos. Mat ir kitos valstybės į šias pareigas teikia žymių teisininkų kandidatūras. Be to, ir dabartinis ES Audito Rūmų pirmininkas Klausas-Heineris Lehne, deleguotas Vokietijos, taip pat yra teisininkas, buvo Vokietijos Bundestago ir Europos Parlamento narys, abiejuose parlamentuose dirbęs teisės reikalų komitetuose.

Premjerės Ingridos Šimonytės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė šios šaltinių informacijos Eltai nekomentavo.

„Iki kol procedūros bus nebaigtos, mes kandidatūrų personaliai nekomentuojame“, – Eltai teigė R. Jakilaitienė.

Informacijos apie prezidentui patektą kandidatūrą į Audito Rūmų pirmininkus Eltai nekomentavo ir pats D. Žalimas.

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas D. Žalimas šiuo metu eina Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto dekano pareigas. Jis nuo 2011 metų buvo Konstitucinio Teismo teisėjas, nuo 2014-ųjų iki 2021-ųjų – pirmininkas.

Kiek anksčiau Lietuvos žiniasklaidoje skelbta, kad renkantis kandidatą į Europos Audito Rūmus, vienu realiausiu kandidatu buvo įvardijamas Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas.

Mykolas Majauskas

Dar anksčiau buvo spėliojama, kad į Europos Audito Rūmus bus deleguojamas sveikatos apsaugos ministras, buvęs valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys. Visgi ši teorija nepasitvirtino – A. Dulkio pavardės kandidatų sąraše nebuvo. O ir pats sveikatos apsaugos ministras ne kartą šiuos gandus paneigė.

Arūnas Dulkys

Premjerė tikisi, kad kandidatas į Europos Audito Rūmus vėliausiai bus pateiktas Seimo pavasario sesijos pradžioje

Kaip ELTA rašė praėjusią savaitę, Lietuvos kandidatą į Europos Audito Rūmus vėliausiai tikimasi pateikti Seimo pavasario sesijos pradžioje.

„Premjerė tikisi, kad galės pateikti kandidatą vėliausiai pavasario sesijos pačiai pradžiai. Tačiau turint mintyje, kad stengiamasi tarp institucijų suderinti ne vien kandidatūrą į EAR, bet ir į kitas svarbias pozicijas, kol kas derinimo procesą premjerė vertina kaip nebaigtą“, – praėjusią savaitę Eltai teigė premjerės atstovė spaudai R. Jakilaitienė.

Šiuo metu Lietuvos atstovo Europos Audito Rūmuose pareigas eina Rimantas Šadžius, kurio kadencija turėtų baigtis šių metų gegužę.

Rimantas Šadžius

Europos Audito Rūmus sudaro po narį iš kiekvienos valstybės narės, primena ELTA. Išrinktas kandidatas paskiriamas šešerių metų kadencijai. Svarbiausias Audito Rūmų uždavinys – tikrinti, ar teisingai vykdomas ES biudžetas.

Kaip numato Lietuvos įstatymai, Vyriausybė, prezidentui pritarus, siūlydama kandidatus į Audito Rūmų narius konsultuojasi su Seimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)