Pasak jo, meteorologijoje tai vadinama spinduliuotės balansu, kuris šaltuoju metų laiku mūsų platumose ir šiame regione būna neigiamas (paviršius praranda šilumą), o šiltuoju – teigiamas (paviršius įšyla ir šildo apatinius atmosferos sluoksnius).

„Na, o perėjimas iš neigiamo balanso į teigiamą Lietuvoje įvyksta apie kovo vidurį, o jeigu yra stora sniego danga ir įšalas – kovo pabaigoje. Gausus pavasariškas lietus vasario 16–17 dienomis jau beveik visur ištirpdė sniego dangą (sniego dar liko tik pačiuose rytiniuose ir šiaurės rytiniuose Lietuvos pakraščiuose bei, vietomis, Žemaitijoje).

Dėl to pirmiausia Žemaitijoje ir Nemuno žemupyje jau kyla trečioji šiais metais poplūdžio/potvynio banga. Tai pirmiausia Akmenos–Danės, Minijos ir Bartuvos upių baseinai. Jiems įkandin seka Ventos, Jūros, Šyšos, Veiviržo, Kražantės ir kitos upės. Aukštas vandens lygis taip pat išlieka Dubysoje, Nevėžyje, Lėvenyje, Svyloje, Birvetoje, Nemunėlyje ir kitur.“

G. Stankūnavičiaus teigimu, pagrindinė tokių gausių skystų kritulių (Žemaitijoje virš 20 mm) per trumpą laikotarpį priežastis – greitai besivystantis Atlanto ciklonas su savo atmosferos frontų sistema, kurių kiekvienas bei pati ciklono centrinė dalis turėjo įtakos krituliams Lietuvoje.

„Beje, šis ciklonas sparčiausiai trečiadienį gilėjo virš Britų salų, todėl uraganinio stiprumo audra daugiausia žalos pridarė Škotijos, Šiaurės Anglijos ir Šiaurės Airijos regionuose. Maksimalus vėjo greitis gūsiuose Dudley ciklono (Britanijos meteorologijos tarnyba MetOffice tokiems ciklonams suteikia vardus) užnugaryje siekė iki 40 m/s.

Deja, tai ne paskutinis tokių ciklonų serijos narys. Šiandien naujas, greitai besigilinantis Atlanto ciklonas jau pasiekė Britų salas. Jam duotas vardas Eunice. Šiuo metu (10:30) jo centras yra virš Škotijos, o didžiausi slėgio gradientai ir vėjo greitis fiksuojami pietiniame Velse, Kornvalio ir Devono grafystėse (Pietvakarių Anglija), Vaito saloje bei vakarinėje Lamanšo sąsiaurio dalyje“, – aiškino jis.

Trečiadienį Britanijai smogė silpnesnė audra „Dudley“

Klimatologas teigė, kad prognozuojama, jog ateinančią naktį šio ciklono centras jau bus virš pietvakarinės Baltijos jūros dalies, o uraganinio stiprumo vėjas (iki 40 m/s ir daugiau) „užgrius“ Jutlandijos pusiasalį ir šiaurinės Vokietijos žemes (Šlezvigo–Holšteino ir kt.).

„Kiek apsilpęs šis ciklonas šeštadienio rytą pasieks rytinius Baltijos pakraščius ir pasuks į Šiaurės rytus. Labai stiprus ir gūsingas pietvakarių vakarų krypties vėjas pirmoje šeštadienio dienos pusėje prognozuojamas ir Lietuvos pajūrio zonoje: vidutinis maksimalus vėjo greitis sieks 25–30 m/s, momentinis maksimalus – iki 33 m/s.

Didesnėje Lietuvos dalyje maksimalus vėjo greitis bus 16–21 m/s. Nors rytoj po pietų vėjas susilpnės ir pasisuks į šiaurės vakarus, sekmadienis išliks vis dar vėjuotas. Matyt, visai nekeista, kad kitas gilus Atlanto ciklonas Baltijos regioną pasieks pirmadienio dieną. Tiesa, jo trajektorija jau bus kiek kitokia nuo aukščiau aprašytų: jis nuo Farerų salų regiono per pietinę Švediją keliaus link Rygos įlankos ir stipriausi šiaurės vakarų krypties vėjai Lietuvos pajūryje numatomi antradienio naktį ir ryte – 19–24 m/s.“

Grįžtant prie uraganinio stiprumo vėjų cikloninėse sistemose, tęsė jis, nutarė paminėti pagrindinę šio ekstremalaus vėjo priežastį.

„Tai gana siaura labai stipraus vėjo zona, susidaranti brandaus ciklono fazėje šaltoje oro masėje, kai didelių gradientų sukeltą vėją ciklono užnugaryje sustiprina greitai besileidžiantis tankesnio ir sausesnio oro srautas iš vidurinės troposferos sluoksnių (nuo maždaug 3,5–6 km aukščio).

Kadangi tai labiau būdinga greitai besigilinantiems Atlanto okeaniniams (tiems, kurių pagrindinės raidos fazės praeina virš vandenyno) ciklonams, tai Lietuvoje šiam reiškiniui termino dar neturime, o angliškai jis vadinamas sting jet. Tai visiškai kitoks reiškinys nei atmosferos sraujymės (jet streams – angl.) bei atmosferos sraujymių maksimalaus vėjo branduoliai (jet streaks – angl.), kurie formuojasi viršutinėje troposferos dalyje ir mažai veikia paviršiaus vėjo lauką.“

G. Stankūnavičius akcentavo, kad kalbėdami apie vėją, pamiršome kritulius.

„Taigi, minėtas Eunice ciklonas (arba audra) šeštadienį Lietuvoje atneš intensyvią šlapdribą pereinančią į lietų, sekmadienį krituliai tik vietomis, daugiausia mišrios fazės. Pirmadienio kritulių scenarijus labai panašus į šeštadienio: naktį šlapdriba, vėliau šlapdriba pereinanti į lietų. Antradienį ciklonui pildantis – vėl daugiausia šlapdriba.

Orai šiek tiek atšals, bet trumpam. Trečiadienį–ketvirtadienį cikloninė veikla Baltijos regione aprims, slėgis kils. Naktimis numatomas nedidelis šaltis, dienomis oro temperatūra kils iki kelių laipsnių šilumos. Penktadienį iš vakarų vėl priartės atmosferos frontas su mišriais krituliais. Savaitgalį vėl sustiprės Vidurio Europos anticiklonas, numatomi sausesni ir ramesni orai.“

Pasak klimatologo, panašu, kad tokia numatomų orų raida kitą savaitę dar labiau sustiprins potvynio bangą Lietuvos upėse, o ledas ant ežerų ir tvenkinių jau taps netvirtas.

„Ilgalaikės orų prognozės rodo, kad platuminė oro (vakarų–rytų) pernaša virš Šiaurės Europos ir Baltijos regiono kovo mėnesį išliks vyraujanti, todėl šaltesnių ir sausesnių orų tikimybė yra nedidelė.“

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas (LHMT) Tada Kantautas prognozavo, kad paskutinę darbo savaitės dieną orai išliks vėjuoti, daugelyje rajonų vėjo gūsiai sieks 15-20 m/s.

„Tiek penktadienio naktį, tiek penktadienio dieną protarpiais slinks trumpalaikiai krituliai, daugiausia tai bus lietus ir šlapdriba. Nakties metu temperatūra svyruos nuo 1 laipsnio šalčio iki 3 šilumos, vietomis susidarys plikledis, dieną temperatūra kils iki 2-7 laipsnių šilumos.

Šeštadienį mūsų šalį užgrius dar vienas labai aktyvus ir galingas Atlanto ciklonas, nakties metu numatomi krituliai, sniegas ir šlapdriba pereinantys į lietų. Dieną su trumpomis pertraukomis kris krituliai, daugiausia lietus ir šlapdriba. Stiprės pietų-pietvakarių, dieną pereinantis į vakarų-šiaurės vakarų, vėjas. Gūsiai sieks 16-21 m/s. Vietomis, daugiausia pietų ir vakarų Lietuvoje, sieks 22-27 m/s, o pajūryje laukiamas stichinis meteorologinis reiškinys, labai stiprus vėjas ir gūsiai sieks 28-32 m/s.“

Taip pat nurodė, kad temperatūra nakties metu sieks nuo 1 laipsnio šalčio iki 3 šilumos, vietomis bus slidu, o dieną temperatūra kils iki 1-6 laipsnių šilumos.

„Sekmadienį ciklonas pamažu trauksis, tačiau kritulių neišvengsime. Tiek naktį, tiek dieną daug kur numatomi protarpiais krituliai, daugiausia jie bus trumpalaikiai, vyraus šlapdriba. Vėjas taip pat po truputį rims, naktį dar daug kur gūsiai sieks 15-20 m/s, dieną – 15-20 m/s vėjo gūsiai numatomi tik vietomis.

Nakties metu temperatūra svyruos nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 šilumos, vietomis formuosis plikledis, dieną bus 0-5 laipsniai šilumos.

„Kitos savaitės pradžioje mūsų šalį pasieks dar vienas ciklonas, tačiau jis jau nebus toks aktyvus, todėl vėjai bus silpnesni. Tačiau krituliai numatomi vėl daugelyje rajonų, vyraus šlapdriba ir lietus. Naktimis temperatūra svyruos apie 0 laipsnių, o dienomis bus keli laipsniai šilumos“, – prognozavo T. Kantautas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)