Artėjant pavasariui Europos šalys atsisako griežtos koronaviruso kontrolės. Bet ar tai yra visiškas grįžimas į normalų gyvenimą, šalių lyderiai prognozuoti nesiryžta.

Tačiau kaip teigia Prancūzijos Vyriausybė, dangus pagaliau pradeda giedrėti. Būtent prancūzai mėnesio pabaigoje atsisakys kaukių restoranuose, kino teatruose ir kitose vietose. Bet viešajame transporte, parduotuvėse jos vis dar bus privalomos.

Kovo viduryje Prancūzija atsisakys daugelio taisyklių, įskaitant ir vakcinų paso.

Savo ruožtu Nyderlandų premjeras tikina, kad jauni žmonės pagaliau galės pakelti sparnus. Šalyje visu pajėgumu naktiniai klubai ir barai po beveik 2 metų pertraukos pradės veikti kitą savaitę.

Vyriausybė atsisako COVID–19 pažymėjimų, daugelyje vietų nebereikės ir kaukių.

„Pasiteisino mūsų tikėjimas – esame atsparesni virusui dėl vakcinų ir įgauto imuniteto užsikrėtus. Be to, omikron atmaina yra mažiau pavojinga“, – kalbėjo Nyderlandų sveikatos ministras Ernst Kuipero.

Alpių kaimynės – Šveicarija ir Austrija taip pat atsisako ribojimų. Nereikės rodyti COVID–19 pažymėjimų, valdžia neberagins dirbti iš namų.

Austrija suvaržymų atsisakys kovo 5 dieną, tačiau kaukes taip pat toliau teks dėvėti parduotuvėse ir viešajame transporte, ligoninėse.

„Negaliu pažadėti, kad ateityje nesiimsime griežtesnių ribojimų. Tačiau galiu pasakyti, kad suvaržymų nelaikysime ilgiau, nei reikia“, – teigė Austrijos sveikatos ministras Wolfgangas Mücksteinas.

Viena po kitos Europos šalys leidžia lengviau kvėpuoti gyventojams ir verslams. Suvaržymus lengvino, arba jų visiškai atsisakė Anglija, Švedija, Danija, Norvegija, pastebint, kad omikron atmaina nors ir plinta sparčiai, bet nepildo reanimacijų lovų.

Pavyzdžiui Vokietijos kancleris Olafas Scholzas su dar 16 žemių lyderiais pristatė planą, kaip šalis per mėnesį turi išeiti iš suvaržymų.

„COVID–19 pikas tikriausiai jau pasiektas. Tai rodo visi požymiai, jei viskas taip ir išliks, artimiausiomis savaitėmis situacija nuolat gerės“, – kalbėjo Vokietijos kancleris.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sako, kad natūralus ir vakcinų imunitetas suteikia daug didesnę apsaugą. Senasis žemynas žengia į ramesnį pandemijos etapą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: