Jis taip pat gynė policiją, ir teigė nemanąs, kad ji perlenkė lazdą, užtikrindama viešąją tvarką Vasario 16-osios renginių metu.

„Aš manau, kad perlenkė lazdą tie žmonės, kurie nutarė, kad jau laikas versti valdžią Lietuvoje. Jie gi iki šiol reikalauja pakeisti Vyriausybę. Kas jiems suteikė tokius impulsus – keisti Vyriausybę? „Ai, ponas Grinevičius pareikalavo, gerai, keičiam Vyriausybę“. Taigi žmonės – visiškai neadekvatūs“, – sakė V. Landsbergis.

Jo nuomone, policijos elgesys buvo ne lazdos perlenkimas, o atsargumas.

„Ėjo per visą Lietuvą (socialiniais) tinklais didelė agitacija: „važiuojame į Vilnių! Parodysime jiems! Nušluosime!“ . O kas statė kartuves prie Seimo? O kas šaukė: „Seimą lauk!“

Kas tai yra per žmonės? Reiškia, jie prieš demokratiją, prieš išrinktą valdžią. Jie nori diktatūros, fašizmo? Ko jie nori? Pagalvokite iš tos pusės, kas perlenkinėja lazdą?“, – sakė V. Landsbergis.

Grybauskaitės atėjimas buvo beveik netikėtas ir jam pačiam

Laidos pašnekovas papasakojo, ir kaip Signatarų namų balkone atsirado kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„ Mes susitikome Daukanto aikštėje (…). Kadangi sėdėjome greta, aš pasakiau D. Grybauskaitei, kad esu savo vienu pareiškimu „15 min“ papasakojęs tokią svajonę, kaip būtų gražu, jeigu į balkoną ateitų trys Lietuvos prezidentai. Aš pastovėčiau, man net kalbėti nereikėtų. Kai paklausiau, gal ji ateitų? Ji sakė: „ne, aš iš namų pasižiūrėsiu visą tą dalyką“. O paskui atėjo“, – sakė V. Landsbergis.

Jis sakė, kad jam pačiam tas buvo beveik netikėtumas.

„Ji buvo pasakius, kad stebės iš namų. O paskui pasakė: „aš nutariau ateiti“. Buvo labai džiugu“, – sakė V. Landsbergis.

Jis teigė taip pat pasakęs ir kadenciją baigusiam prezidentui Valdui Adamkui.

„Bet jis padėkojo draugiškai. Aš supratau, kad jis turbūt visur nesuvaikščios. O Mišiose jis buvo, mes kartu sėdėjome Katedroje per Mišias“, – sakė V. Landsbergis.

Patiko vaizdas iš balkono

Pirmajam faktiniam šalies vadovui vaizdas iš Signatarų namų balkono buvo labai gražus.

„Kai kada būdavo beveik pilni plotai, bet dabar buvo perpildyti aplink Signatarų namus. Kažkas šūkavo, matyt buvo pasirengę triukšmadariai, bet tai kaip ir mūsų gyvenimo dalis. Yra ir keistuolių, ir nepatenkintų savo padėtimi, gal savo vaidmeniu visuomenėje. Nori didesnio vaidmens, ir tada reiškia savo protestą. Gal mano, kad reiškia žmonių protestą, o kodėl pandemija, kodėl reikia gydytis, skiepytis, „o aš nenoriu skiepytis“. Visokių žmonių pilna“, – sakė V. Landsbergis.

Jis nemano, kad Lietuva yra tiek susiskaldžiusi, kaip yra kalbama.

„Galbūt tomis kalbomis norima įteigti į galvą, kad Lietuva suskaldyta. Lietuva buvo suskaldyta penkiasdešimt metų, o paskui, kai Lietuva vadavosi, tai mums irgi, Sąjūdžio veikėjams ir pačiam Sąjūdžiui, buvo prikaišiojama, kad Sąjūdis suskaldė Lietuvą. Prie komunistų buvo labai gerai, visi buvo labai vieningi, o atsirado nenaudėlis Sąjūdis ir suskaldė, dar kažkokią nepriklausomybę atsikovojo“, – ironizavo V. Landsbergis.

Pacitavus apklausą, pagal kurią beveik 40 proc. apklaustųjų palaiko Šeimų maršo protestus, jis ją įvertino kitaip.

„Palaiko nuomonę, kad yra negerai, kad yra kas nors blogai. Yra tyrimai, kad Lietuvoje yra savotiška žmonių psichologija, yra tartum mada sakyti, kaip blogai, kai kitur yra daug blogiau. Palyginkime, kas aplink darosi, kas Baltarusijoje, Ukrainoje, Rusijoje“, – sakė V. Landsbergis.

Pasisakė apie Ozolą

Jis taip pat paneigė mitą, kad R. Ozolas buvo jam priešas.

„Joks nebuvo priešas, mes buvome bendražygiai, bendradarbiai Sąjūdyje. Ir paskui įkūrėme pirmą Lietuvos Vyriausybę, jis buvo vicepremjeras. Jis buvo žymus Sąjūdžio veikėjas, o paskui kažkaip nutolo, kažkaip keistokai rinkosi savo kelią. Bet aš nenoriu nieko kritiško apie jį sakyti“, – sakė V. Landsbergis.

Politikas nemano, kad R. Ozolui patiktų, kad jo vardas minimas protestuotojų.

„O dabar, kad ima jo vardą, spekuliuoja, tai yra nedoras elgesys. Manau, kad jis pats tai jiems pasakytų stiprų žodį, ir pasiųstų juos ten, kur reikia: „kad jūs į savo triukšmo taršą kišate mano vardą, tai susimildami, nekiškite“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)