Ji viena pirmųjų savanoriškai prisijungė prie pagalbos pabėgėliams, ypač daug dėmesio skirdama vaikams ir jų švietimui. Ses. V. Vaidogaitė aiškiai ir nuosekliai pabrėžė savo vertybines nuostatas, jas gynė, o kur reikia – drąsiai kritikavo, kartu siekdama pirmiausiai vertybinio, argumentais grįsto dialogo, kuris mažintų įtampas visuomenėje ir minimizuotų didėjančią radikalizaciją. Savo pavyzdžiu vienuolė parodė, kad pabėgėliai nėra blogi ar pavojingi žmonės, o esminis barjeras slypi mūsų galvose ir stereotipuose, kuriuos peržengus, atrandi tokius pačius žmones, kaip ir mes patys.

Ateinančio sekmadienio popietę Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Didžioje Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“ tradiciškai paskelbs 2021 metų Tolerancijos žmogų ir įteiks jau penktąją profesoriaus Leonido Donskio premiją.

Anot Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ direktoriaus Ramūno Janulaičio, kasmetinė Leonido Donskio premija šiemet skirta rašytojui, žurnalistui, vertėjui Rimantui Vanagui, daugelį metų sistemingai dirbančiam ties Anykščių istorijomis. Jo kūryboje susisieja meilė gimtajai vietai ir kraštui bei globalios tendencijos. Jis nuolat liudija, kad nuoširdus gyvenimas savo gimtinėje nėra prastesnis nei didžiuosiuose pasaulio centruose. Tuo pačiu R. Vanagas primena atvirumo ir skaudžių patirčių aktualizavimo, atminties gaivinimo svarbą, todėl dalį savo darbų yra paskyręs Anykščių žydų istorijai, vietinių lietuvių gyventojų dalyvavimui Holokauste.

2021 metų Tolerancijos žmogus – ses. V. Voidogaitė CC – bus tradiciškai apdovanota a.a. skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtu atminimo medaliu ir diplomu, o Leonido Donskio premijos laureatui R. Vanagui bus įteiktas diplomas ir 1000 eurų premija. Šiemet abiem laureatams bus įteikti Grigorijaus Kanovičiaus raštų rinkiniai, kuriais su fondu pernai dosniai pasidalijo rašytojo sūnūs Dmitrijus ir Sergejus Kanovičiai.

Metų Tolerancijos žmogaus nominacija skiriama asmeniui, savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime. Tai – kasmetinė tradicija, pirmasis apdovanojimas įteiktas 2001 metais.

Steigėjų teigimu, Leonido Donskio premija teikiama už ilgametes pastangas stiprinti pilietinį sąmoningumą, pakantą ir toleranciją, taip pat – už žmogaus teisių gynimą, dialogo mezgimą bei jo palaikymą tarp skirtingai mąstančių, už pamokas ir pastangas kalbėti be pykčio ir šališkumo, už kitokios nuomonės išklausymą ir jos gerbimą, už nuolatinį priminimą, jog lavinimasis bei apšvieta yra nuolat mus lydintys reiškiniai, stiprinantys abipusį supratimą ir empatiją.

„Tolerancijos žmogaus apdovanojimą įsteigusio Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ misija – ne tik saugoti Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos ir Nyderlandų garbės konsulo Jano Zwartendijko atminimą, bet ir skleisti pilietinės visuomenės bei tolerancijos idėjas. Fondas dalyvauja Lietuvos ir tarptautiniuose projektuose, prisideda prie Holokausto švietimo Lietuvoje projektų, jaunosios kartos auklėjimo, edukacijos, tolerancijos idėjų skleidimo“, – pažymi šio fondo valdybos vicepirmininkas Linas Venclauskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)