Antradienį Europos Parlamente (EP) priimtas sprendimas dėl finansinės paramos paketo Ukrainai.

„1 mlrd. 200 mln. eurų parama. Toks vienas iš reikšmingų ES žingsnių“, – antradienį „Info TV“ Strasbūre sakė A. Kubilius.

Jo teigimu, ES toliau diskutuoja, kaip galėtų patį Ukrainai – tiek atgrasant, tiek stiprinant bendrai Ukrainos ekonominę bei politinę sistemą.

„Ta proga (trečiadienį – aut. p.) bus priimta frakcijų vadovų deklaracija, kurioje yra reikšmingų dalykų, įskaitant apie integracijos į ES spartinimą, pradedant nuo integracijos į bendrąją rinką. Mes tą jau agitavome anksčiau, tai štai šiomis pavojaus aplinkybėmis, suprantant, kad tie pavojai ir Rusijos spaudimas Ukrainai gali tęstis ilgai ir per ateinančius metus, iš tikrųjų yra galvojama, kaip prisidėti prie to, kad Ukraina būtų pajėgi bei stipri tiek, jog Kremliui nebekiltų noras Ukrainos gąsdinti“, – „Info TV“ komentavo A. Kubilius.

Jo teigimu, Rusijai galimas ES atsakas buvo pasakytas gruodžio mėnesį, kai prasidėjo spaudimas ir kariuomenės telkimas.

„Europos parlamentas jau tada priėmė išsamią rezoliuciją, kurioje patvirtino tai, ką ES kitos institucijos jau buvo pradėję tartis dėl to, kokios sankcijos turėtų būti pritaikytos Rusijai, jei Kremlius sugalvotų įgyvendinti karinę invaziją. Kalbama apie pačias griežčiausias sankcijas – ir SWIFT, ir naftos bei dujų nepirkimą, ir, be abejo, „Nord Stream 2“ uždarymą visiškai. Tas dar kartą bus patvirtinta“, – akcentavo europarlamentaras.

A. Kubilius pabrėžė, kad dėl sankcijų paketo ES jau sutarta.

„Tas paketas jau patvirtintas. Vienintelis dalykas, ką galima turbūt pridurti ir apie tai jau pradėjome kalbėti, kad tuo atveju, jei Putinas patvirtintų tą vadinamąją Donecko ir Luhansko nepriklausomybę, ką jau Dūma komunistų siūlymu yra nubalsavusi, tokiu atveju tos sankcijos turėtų būti pritaikytos už šių teritorijų aneksiją, nelaukiant net kažkokių papildomų karinių dalinių įvedimo“, – taip pat sakė politikas.

Jis pakomentavo ir prieš kelias dienas paskelbtą informaciją, neva prie Ukrainos sienų sutelkti Rusijos daliniai atitraukiami.

Andrius Kubilius

„Aš galėčiau tik pakartoti Ukrainos ministro Kulebos labai aiškiai pasakytus žodžius: mes Putino žodžiais negalime tikėti, mes galime patikėti tik realiais darbais. Ką reiškia atitraukimas ar kad bus atitraukta nuo sienos 10 kilometrų ir pasakyta, kad čia mes jau atsitraukėme į savo bazes?

Pamatysime, bet kur turime būti realistai, tai, kad šitas spaudimas Ukrainai, kokį matome dabar, organizuotas Kremliaus Putino rankomis, greitai nesibaigs ir tam turime būti pasiruošę – tam turi būti pasiruošusi Ukraina, tam turi būti pasiruošusi ES – padėti Ukrainai atlaikyti tokį spaudimą“, – pridūrė A. Kubilius.

Visą „Info TV“ pokalbį su A. Kubiliumi žiūrėkite čia: