Valgyti atsisako asmenys, save priskiriantys LGBT bendruomenei.

Jie Pabradėje gyvena atskirame lokaliniame sektoriuje, moduliniuose nameliuose.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis Delfi teigia, kad VSAT vadovybė „neturi informacijos apie bado akciją“.

„Šiuo metu neturiu tokios informacijos apie Pabradėje apgyvendintus užsieniečius, VSAT vadovybė neturi“, – sakė G. Mišutis.

Pasak vieno iš bado streiką paskelbusių migrantų, susisiekusio su Delfi, LGBT sektoriuje gyvenantys asmenys maisto atsisako jau nuo vakar pietų.

Šiandien pusryčiams gautus maisto davinius protestuotojai sukabino ant centrą juosiančios metalinės dygliuotos tvoros.

Apie bado streiką paskelbusius LGBT bendruomenės narius savo Facebook profilyje šiandien pranešė ir Lietuvos gėjų lyga.

Ji išreiškė susirūpinimą ir atkreipė dėmesį, kad seksualinių mažumų bendruomenės nariai priskiriami pažeidžiamų asmenų kategorijai, ir vylėsi, kad migrantų sulaikymo centrų administracijos imsis priemonių situacijai spręsti.

Kaip teigė su Delfi bendravęs iš Irako kilęs vyras, Pabradės centro administracijai buvo išsakyti akcijos dalyvių reikalavimai – suteikti migrantams išsamią informaciją apie jų teisinį statusą, nutraukti psichologinį spaudimą savanoriškai išvykti iš šalies, suteikti teisinio atstovavimo valstybės garantuojamas paslaugas, kaip tai apibrėžiama tarptautinėse žmogaus teisių ir pabėgėlių konvencijose.

VSAT atstovas G. Mišutis sako, kad institucija tokių reikalavimų nėra gavusi.

Tačiau pripažįsta, kad visuose VSAT kontroliuojamuose užsieniečių sulaikymo centruose „yra asmenų, kurie nevalgo tiekiamo maisto“.

Pasak G. Mišučio, „nevalgantieji nėra pasakę, kad tai – bado akcija“.

„Administracijų (centrų – aut. past.) darbuotojai su visais kalbasi, priežastys atsisakomo maisto yra įvairios – vieniems jis neskanus, kiti patys perkasi ir gaminasi, nes yra virtuvėlės, dar kiti tiesiog pramiega maisto pateikimo laiką“, – teigė G. Mišutis.

Praėjusią savaitę viešai pasirodė informacija apie maisto atsisakiusius neteisėtus migrantus Kybartų užsieniečių registracijos centre.

VSAT atstovas G. Mišutis patvirtino, kad dalis ten apgyvendintųjų valdiškai tiekiamo maisto nevalgo iki šiol.

„Kalbant skaičiais, Kybartuose vasario 14-ąją pusryčių atsisakė 192, pietų – 59, vakarienės – 77 asmenys. Vasario 13-ą dieną pusryčių nevalgė 200, pietų – 93, vakarienės – 81 asmuo, vasario 12-ąją – atitinkamai 208, 74 ir 38 asmenys. Sveikatos sutrikimų apgyvendintųjų tarpe dėl maisto atsisakymo nefiksuota“, – sakė G. Mišutis.

Iš viso neteisėtai į Lietuvą patekę ir šiuo metu pagal galiojančius įstatymus sulaikyti laikomi migrantai gyvena 5 centruose.

Vidaus reikalų ministerija kontroliuoja Kybartų (antradienio duomenimis, čia gyvena 508 migrantai), Pabradės (gyvena 651 asmuo) ir Medininkų ( gyvena 650 asmenų) centrų darbą. Vilniaus (486 apgyvendinti asmenys) ir Ruklos (Jonavos r.) užsieniečių registracijos centrus prižiūri Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Rukloje antradienį buvo apgyvendinta 669 neteisėti migrantai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės