Apie pasiruošimą Vasario 16-osios minėjimams buvo kalbama antradienį, laidoje „Defi tema“.

Konservatorių atstovas: ši diena yra ne apie protestuotojus

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vykdomojo sekretoriaus pavaduotojas Vykintas Vaitkevičius laidoje sakė, kad trečiadienį pasitinka šventiškomis nuotaikomis.

„Mūsų partijos bendruomenė save laiko Sąjūdžio darbų tęsėjais, tai Lietuvos nepriklausomybė yra vienas svarbiausių dalykų mums kaip bendruomenei, tad ši data mums yra kertinė. Tikrai laukiame šios šventės“, – sakė V. Vaitkevičius.

Jis teigė ramiai laukiantis ir profesoriaus Vytauto Landsbergio tradicinės kalbos Pilies gatvėje esančių Signatarų namų balkone. Būtent vieną iš planuojamų tikslų – nušvilpti profesoriaus kalbą – skelbia ir demonstracijų organizatoriai.

„Kažkokius planus, girdimus viešojoje erdvėje, vertiname ramiai. Skaitome Lietuvos policijos pranešimus, kuriuose teigiama, kad bus dedamos pastangos užtikrinti viešąją tvarką, todėl šventei nusiteikę žmonės galės ramiai tą šventę atėję švęsti. Tarp jų būsime ir mes“, – kalbėjo V. Vaitkevičius.

TS-LKD vykdomojo sekretoriaus pavaduotojo teigimu, bendruomenė nesibaimina galimų provokacijų ar agresijos apraiškų.

„Pasitikime Lietuvos policija, pasitikime jų žodžiais, kad rimtai ruošiasi šiems renginiams, kad protesto akcijos, mitingai neužgožtų renginių esmės. Esmė juk yra mūsų Nepriklausomybės pakto šventimas. Manome, kad viskas turi praeiti sėkmingai. Nesvarstome scenarijų, kas būtų, jeigu būtų. Pasitikime viešos tvarkos užtikrinimo galimybėmis“, – komentavo V. Vaitkevičius.

„Tikrai kažkokio didelio, specifinio dėmesio būtent mitinguotojams neskiriame. Ši diena yra ne apie juos, o apie Vasario 16-ąją ir mūsų valstybę, tai kažkokių papildomų priemonių nematome reikalo imtis ar reaguoti.

Kaip ir minėjau, yra policijos pareigūnai, kuriais pasitikime ir tikime, kad viešąją tvarką, rimtį jie padės užtikrinti o mes būsime pilietiški ir ateisime švęsti šventės“, – teigė konservatorių atstovas.

V. Vaitkevičiaus vertinimu, pastangų dialogui galėtų būti daugiau būtent iš protestuotojų pusės.

„Keli pavyzdžiai – su jais buvo susitikusi Seimo pirmininkė, neseniai juos kvietė Seimo narys Justas Džiugelis susitikti. Tiesa, jie atsisakė nueiti į tą susitikimą. Taip pat prieš kelias dienas jūsų – Delfi studijoje profesorius V. Landsbergis kalbėjosi su Artūru Orlausku. Sakyčiau, kad didesnių pastangų trūksta iš būtent tų mitinguotojų pusės – kalbėtis, diskutuoti konstruktyviau. Tų pastangų iš valdančiųjų, galimybių pasišnekėti tikrai, manau, yra ir jų dar atsirastų, jei to noro būtų.

Ateiti į valstybinę šventę, minėjimą ir ten trikdyti rimtį nekonstruktyviais būdais nėra tas dialogo kelias“, – akcentavo laidos dalyvis.

Jis atkreipė dėmesį, kad pandemija ir įvairios įtampos išvargino žmones visame pasaulyje.

„Daug kur žmonės išėjo į gatves, bet gyvename tokiu laiku ir stengiamės kažkaip kaip tik galime labiau prisidėti prie to viešo dialogo buvimo“, – sakė V. Vaitkevičius.

Jis pakomentavo ir V. Landsbergio bei A. Orlausko pokalbį Delfi. Jį pažiūrėti galite čia.

„Tikrai atrodė tonas labai ramus, konstruktyvus. Buvo įdomus pažiūrėti pokalbis ir, manau, kad ne į blogą tai išeis, nes buvo kelios dienos iki Vasario 16-osios. Manau, kad tai buvo geras mėginimas to dialogo. Jei to noro būtų daugiau iš mitinguotojų, manau, kad tų pokalbių rastis gali ir daugiau“, – teigė V. Vaitkevičius.

Visgi TS-LKD atstovas teigė, kad partija specialiai neorganizuoja, kad jų rėmėjai suvažiuotų trečiadienį į Vilnių, tačiau pastebėjo, kad jie patys noriai planuoja švęsti ir minėti šią valstybei svarbią datą.

„Kur jau kur, bet mūsų bendruomenėje iniciatyvos ir noro savanoriškai švęsti valstybines šventes niekada netrūko. (…) Jis visada buvo ir bus didelis – tiek Vilniuje, tiek savo miestuose prie viešų renginių mūsų partiečiai jungsis“, – sakė V. Vaitkevičius.

Vasario 16-osios minėjimas prie Signatarų Namų Pilies g.

„Mes, kaip partijos administracija, pasidaliname bendra informacija apie vykstančius renginius, bet kažkokių papildomų veiksmų tikrai nereikia. Žmonės patys dega šventinėmis nuotaikomis“, – pridūrė pašnekovas.

Bus uždarytos kai kurios gatvės, stebimas srautas

Vilniaus policijos viršininkas S. Gagas savo ruožtu patikino, kad policija iš ankstesnių protestų išmoko pamokas, – jog žmonės skirtingai reiškia savo emocijas.

„Vieni nori švęsti, kiti – protestuoti. Policija įvertina, kaip žmonės gali reikšti savo protestą, bet atkreipiame dėmesį, kad renginiai yra šventiniai ir protesto akcijoms leidimai nebuvo suderinti su Vilniaus miesto savivaldybe. Taip, kad renginiai turėtų būti šventiniai, o protestams pasirinkta kita vieta ir laikas“, – teigė pareigūnas.

Visgi policija, pasak jo, yra numačiusi savo pajėgas viešajai tvarkai užtikrinti Vasario 16-osios minėjimų metu.

„Turės užtikrinti, kad būgnai, kiti triukšmą keliantys instrumentai nebūtų nešami į renginius, kuriuose žmonės siekia klausyti kalbų, girdėti, kas yra kalbama ir šventiškai paminėti šventę“, – sakė S. Gagas.

Jo teigimu, bus imamasi ir papildomų priemonių.

„Renginys, kuris vyks prie Signatarų namų – policija Pilies gatvėje, ties Mykolo gatve stebės atvykstančius į renginį. Lygiai taip pat stebės ties Didžiosios ir Bokštų gatvių sankirtomis. Noriu informuoti visuomenę, kad nuo Universiteto gatvės nebus galima patekti į Šv. Jono gatvę ir per ją patekti į Pilies gatvę.

Taigi, kas rinksis prie Signatarų namų, tai patekimas bus į Pilies gatvę nuo apačios, Katedros gatvės ir viršaus. Taip pat policija tikrins ir stebės vykstančius į renginį ir Literatų gatve. Policija pasirengusi bendradarbiauti, pateikti informaciją ir dėl to mes būsime renginio prieigose, kad padėtume žmonėms, suteiktume informaciją, jog renginys įvyktų sklandžiai“, – akcentavo S. Gagas.

Pareigūnas taip pat patvirtino, kad dėl saugumo kai kuriose vietose bus įrengtos ir apsauginės tvoros, o įvairūs renginiai bus transliuojami.

„Bus aptvertos transporto priemonės tvorele, pakilos bokšteliai, kur operatoriai filmuos, taip pat bus aptverti. Tai tradicinės priemonės, kad žmonės nesispaustų ir kad netrukdytų visiems dirbti savo darbo“, – paaiškino S. Gagas.

Policijos atstovas: protestuoti siūlytume kitomis dienomis

S. Gago teigimu, policija vykdys ne tik viešosios tvarkos užtikrinimo užduotis Vasario 16-osios minėjimo renginiuose, bet ir įprastines savo funkcijas.

„Policija turi teisę paprašyti asmens dokumento, jeigu matome, kad žmogus nešasi kažkokius daiktus, kurie galbūt yra draudžiami ir gali kelti grėsmę aplinkiniams žmonėms. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad policija dirbdama vykdo ir kitas savo funkcijas, tad tie bendradarbiavimai ir prašymų pateikimai yra policijos kasdienės funkcijos dalis. Nereikėtų nustebti ir reikėtų žinoti, kad policija renginio prieigose, renginyje dirba tam, kad užtikrintų visų saugumą“, – sakė pašnekovas.

„Ne tik viena žmonių pusė turi teises, bet ir kita žmonių pusė turi teises. Geriausia, kai vieni kitus gerbia, išklauso ir daro tai civilizuotai“, – tęsė jis.

S. Gagas paaiškino, kad sostinės pareigūnams dirbti padės ir kolegos iš kitų apskričių.

„Dėl šaulių – jei jie dirbs kartu su mumis, o jie dirba nuolat kaip policijos rėmėjai, (…) tai šiuo metu kalbame taip pat, jog jei ras galimybę, prisijungs prie mūsų“, – sakė pašnekovas.

Vilniaus policijos vadovas patikino, kad policija viešąją tvarką užtikrins įvairiose vietose visą dieną.

„Nepaisant to, kad vyksta šventiniai renginiai, jiems skirtos atskiros pajėgos, policija nenutrūkstamai užtikrins reagavimą į pranešimus apie nusikaltimus, administracinius nusižengimus, kaip daro ir kiekvieną dieną. Mes tęsime kasdienes funkcijas“, – teigė S. Gagas.

Be to, kaip atkreipė dėmesį pareigūnas, policija informaciją stebi ir internete.

„Policija stebi viešąją erdvę, socialinę erdvę, žiniasklaidos priemones. Matome nuotaikas apie planuojamus renginius. Kai kurie ragina eiti nešvęsti, švilpti ar kitaip trikdyti – visokių nuomonių yra, dėl to policija ir imasi tam tikrų priemonių“, – komentavo jis.

Kasdien internetinę erdvę, pasak S. Gago, stebi ir virtualus policijos patrulis.

„Kai kuriais atvejais net ir perspėja, kad žmonės nekurstytų nesantaikos savo pasisakymais, įspėja pasisakančius ir lygiai taip pat renka informaciją apie artėjančius renginius“, – paaiškino laidos dalyvis.

S. Gagas taip pat patikino, kad visą erdvę pareigūnai filmuos tiek prie uniformos pritvirtintomis vaizdo kameromis, tiek bus filmuojama miesto vaizdo stebėjimo kameromis. Taip pat bus keliamas ir dronas.

„Tai mes darome nuolat, visą informaciją sisteminame ir tos informacijos pagrindu vėliau priimame tam tikrus sprendimus“, – komentavo pareigūnas.

S. Gagas paragino visus, planuojančius švęsti Vasario 16-ąją, tai daryti pagarbiai.

„Norėčiau pasveikinti su artėjančia Vasario 16-aja visus žmones, norėčiau palinkėti, kad jie iš tiesų švęstų, o neitų ieškoti tam tikrų konfrontacijų su kitaip manančiais, turinčiais kitą nuomonę. Ta diena skirta švęsti, džiaugtis tuo, ką mes turime.

Policijos pareigūnai lygiai taip pat kaip ir visi piliečiai nori, kad tos šventės praeitų sklandžiai ir gražiai, o tie, kurie nori protestuoti, turi teisę tą daryti, LR Konstitucija tą garantuoja. Mes siūlytume tą daryti kitomis dienomis, suderinus, civilizuotai, teisės aktų nustatyta tvarka“, – pridūrė S. Gagas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)