„Dabar, panašu, leisimės žemyn“

Štai duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys–Balevičius sekmadienį feisbuke rašė, jog pikas pasiektas buvo praėjusią savaitę.

„Per šią savaitę pasiekėm omikron bangos piką ir dabar panašu leisimės žemyn. Kiek greitai pamatysim. Kaip ir tikėtasi ligoninių užimtumo ir mirčių rodikliai galų gale sureagavo į beprecendentį atvejų kilimą, bet nežymiai. Atidžiau panagrinėjus, galima spėti, kad to priežastis buvo tiesiog padidėjęs užsikrėtimas COVID–19, bet ne pats COVID–19 (pvz mirtys su COVID–19 pakilo, bet mirtys nuo COVID–19 ne. Užimtų ligonių lovų su COVID–19 skaičius išaugo, bet RITS skaičiai išliko stabilūs). Dar kartą galima atsikvėpti ir padėkoti aukštam visuomenės imunizacijos lygiui“, – socialiniame tinkle rašė V. Zemlys–Balevičius.

Jis taip pat pažymėjo, jog „omikron banga vis tiek yra siaubinga, nes nuo jos miršta 17 dienų per dieną, o užsikrėtė didesnė dalis populiacijos“.

„Prieš pandemiją tai būtų vienas iš apokaliptinių scenarijų, dabar po penktos bangos yra meh. Kaip visada žmonės viską vertina reliatyviai ir mažesnė blogybė neretai yra sutinkama su fanfaromis kai išvengi didesnės blogybės“, – feisbuke svarstė duomenų mokslininkas.

Jo teigimu, vienintelė likusi „šios omikron bangos intriga“ yra prieš skiepus ir pandemijos valdymo priemones pasisakančių žmonių „pergalių skaičius“.

„Antivakseriai jau pasiskelbė, kad laimėjo GP atšaukimą, jau skelbiasi kad laimėjo atvejų kritimą. Atvejams nukritus tiek, kad nebereikės saugotis ir atšaukus reikalavimą nešioti kaukes, neabejoju atsiras ne vienas norintis prisiimti laurus. Visai tikėtina, kad skirtingos antivakserių grupės ilgainiui pradės pyktis tarpusavyje dėl to kas daugiau laimėjo“, – prognozavo jis.

Visgi, duomenų mokslininkas prognozavo, kad pandemija rudenį grįš bent kažkokia forma.

„Pandemija vis tiek spėju kažkokia tai forma rudenį sugrįš, tai visuomenei teks grįžti prie labiau įprastų temų. Kelintą vietą nuo galo šiais metais užimsim Eurovizijoj? Kokio blogumo vasara bus pajūrio verslininkams? Ką vėl Prezidentui pasakys berniukas? Galimas karas Ukrainoje gali čia sujaukti kortas, bet man šviečiasi scenarijus, kad mūsų laukia Pietų Korėjos variantas, t.y. turėsim neprognozuojamą kaimyną kuris nuolatos laikys kariuomenę prie sienos ir palaikys įtampą. Tai nėra blogiausia kas gali mums nutikti. Su tuo save ir pasveikinkim“, – feisbuke rašė duomenų mokslininkas V. Zemlys–Balevičius.

COVID–19 „piknikauja“

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas feisbuke savaitgalį taip pat komentavo omikron atmainos bangos piko klausimą.

„Jei žiūrėtume į COVID–19 pandemiją labai techniškai, tai galime sakyti, kad piką jau pasiekėm vasario 4 d. ir tą dieną 7 d. naujų COVID–19 atvejų vidurkis siekė 10923. Nuo to taško jis po truputį mažėja ir šiuo metu siekia 9588. Tačiau šiuo metu mes turime rekordinius teigiamų testų procentus, kurie yra apie 50 proc. Tai reiškia, kad mes matome kalną, kurio viršūnė yra paslėpta debesų. Ir kas ten vyksta aukštai mes galime tik bandyti nuspėti“, – rašė M. Stankūnas.

LSMU profesorius pažymėjo, jog dabartinis sergamumas net tris kartus viršija 2020/2021 m. žiemos rekordą.

„Tačiau, mirčių nuo COVID–19 skaičius yra tris kartus mažesnis. COVID–19 lovų užpildymas siekia 64,4 proc. ankstesnio rekordo“, – skaičius feisbuke pristatė M. Stankūnas.

„Koks galėtų būti apibendrinimas? Manyčiau, kad šiuo metu COVID–19 „piknikauja“, t.y. jei dar nėra slugimo fazėje, tai tas jau turėtų būti netolimoje ateityje. Džiugina tai, kad RITS lovų užimtumas svyruoja labai nedaug ir neatrodo, kad artėtume prie 240 ribos, Jei atsikartos rudens mokinių atostogų fenomenas, tai vaikų COVID–19 atvejų mažėjimas (kuris jau yra prasidėjęs) persimes ir į kitas amžiaus grupes. Ir... viskas bus gerai“, – feisbuke rašė LSMU profesorius M. Stankūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)