Mitingo neplanuoja

Lietuvos šeimų sąjūdžio atstovas Artūras Orlauskas laidoje užtikrino, kas Šeimų sąjūdis Vasario 16-ąją jokio mitingo neplanuoja.

„Buvo [planuojamas] toks kaip ir edukacinis renginys prie Basanavičiaus paminklo, bet savivaldybė du kartus neišdavė leidimo tam renginiui. Tas renginys buvo specialiai planuotas atokiau nuo Signatarų namų, kad vienas renginys kitam netrukdytų. Atskirų renginių kažkokių Lietuvos šeimų sąjūdis neplanuoja tą dieną. Teisėtai mes to padaryti tiesiog negalime, mums buvo atimta tokia teisė, bet atskiri žmonės turbūt prie kažkurios iš eisenų, mitingų, paminėjimų, manau, kad prisijungs“, – kalbėjo jis.

A. Orlauskas taip pat tikino, kad jo atstovaujama organizacija visada pasisakė už taikius bei tvarkingus mitingus. „Visi mūsų mitingai pasižymi aukšta kultūra“, – sakė A. Orlauskas.

Tuo metu profesorius V. Landsbergis teigė, kad šįkart situacija skiriasi nuo ankstesnių Vasario 16-osios minėjimų, ir atsakė, kaip elgtųsi, jei jo kalbos iš Signatarų namų balkono metu pasigirstų švilpimas ar panašios reakcijos.

„Aš visada stengiuosi elgtis normaliai ir čia nieko ypatingo nematau. Žinoma, situacija truputį skiriasi nuo ankstesnių Vasario 16-osios minėjimų, bet gyvenimas keičiasi, žmonės keičiasi. Tiesiog pamatysime“, – kalbėjo profesorius.

„Aš įsivaizduoju, kad kažkas labai norėtų muštynių būtent Vasario 16-ąją. Sausio 13-ąją pavyko suteršti. Pavyko suteršti tokią svarbią dieną, daug kam šventą, daug kam labai garbingą. Tai Lietuvos pergalės diena, Lietuva atlaikė tokios imperijos puolimą. Bet kažkas padarė, kad dabar apie Sausio 13-ąją mes turbūt daugiau galvosime ne apie tą didžiąją ir tragišką, ir pergalingą, bet apie tą triukšmą, šurmulį prie Seimo.

Galbūt norima suteršti ir Vasario 16-ąją, kuri taip pat atrodė toks šventas dalykas. Čia mūsų valstybės pagrindas – kiek gyvybių atiduota už tą valstybės idėją, kurios simbolis yra Vasario 16-oji. Gal kažkas nori, kad būtų Vasario 16-oji irgi skandalo diena. Manau, kad tie žmonės klysta ir kad nereikėtų jų norų palaikyti, – sakė V. Landsbergis.

Orlauskas kritikavo valdančiuosius

Profesoriaus klausiamas, ko siekia Lietuvos šeimų sąjūdis, A. Orlauskas laidoje žėrė kritiką valdantiesiems.

„Tėvynės sąjunga vienareikšmiškai yra stipri partija ir tikrai turėtų kandidatų ir žmonių, kurie galėtų pakeisti silpnus ministrus. Mes visi matome kai kurių ministrų klaidas, ir, pavyzdžiui, Vokietijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad Lietuva būtinai turi suderinti, susitvarkyti klausimus Kinijoje. Jau yra ir iš užsienio signalų, kurie sako, kad mes turime kažką daryti“, – dėstė Šeimų sąjūdžio atstovas.

Jis sakė sveikatos apsaugos ministrą vertinantis kaip silpną, kritikos teko ir kitiems ministrams.

„Kiekvieno normalaus žmogaus būsena yra tokia, kad, jeigu tu padarei klaidą, tai tu ją ištaisai, o ne sakai, kad viskas gerai, jūs visi kvaili, jūs nesuprantate. Labai daug žmonių mato tas klaidas, mato tas klaidas ir pati Vyriausybė, pati premjerė Seimo komitete sakydama pasakė, kad visi sprendimai, kurie buvo susiję su pandemiją, turėjo vienokią ar kitokią žalą. Reiškia, premjerė realiai žino savo klaidas, bet niekada nepasakė, kad stop, padarėme klaidą, atsiprašau, ištaisysime, darysime kitaip.

Kai visa krūva kompetentingų profesorių paneigia sveikatos apsaugos ministro išvedžiojimus, kai kurių kitų ministrų, tos pačios E. Dobrovolskos sakymą, kad lenkams reikia Q ir X raidžių, kurių nėra lenkų abėcėlėje, tada pamatai, kad to daugžodžiavimo ir manipuliacijos šitoje Vyriausybėje yra per daug, ir čia iš tiesų norėtųsi sprendimų“,– kalbėjo A. Orlauskas.

„Aišku, ministrai nesusikalba, nes klausiama apie Kiniją ministrė Armonaitė tiesiai šviesiai pasakė, kad ji nieko nedarė, čia kaltas Gabrielius Landsbergis, jūs klauskite užsienio reikalų ministro. Tokie pareiškimai irgi nesudaro tvirtos Vyriausybės įspūdžio“, – pridūrė jis.

Landsbergis – apie kritiką ministrams: jie sunkiai dirba

Reaguodamas į kritiką ministrams, V. Landsbergis pabrėžė, kad dabartinė Vyriausybė susiduria su sudėtingomis krizėmis.

„Tie ministrai sunkiai dirba, yra labai sunkus laikotarpis. Jie sunkiai dirba, jie ieško sprendimų. Niekada anksčiau nebuvo tokių pandeminių situacijų, dar ir visokius migrantus grūda per sienas – kiekvieną dieną kažkokios naujos labai sunkios problemos, kurias Vyriausybė turi spręsti.

Jai priekaištauti galima, beveik visada yra puolama vyriausybė, visose šalyse. Tai yra toks garo išleidimas: man blogai, kažkas kaltas. Niekas nesako, kad gal aš pats kaltas, kad aš galiu pats ką nors pasitvarkyti savyje arba kitaip elgtis ir nebus blogai. Dažnai net laukiama, kad kažkas kitas ateitų ir padarytų tvarką. Ir tada jau bus blogai. Tada vyksta visokie perversmai, iš kurių paprastai nieko gero neišeina. Ar mes tikrai esame tokiame beviltiškame kelyje?“ – laidoje klausė profesorius.

Arūnas Dulkys, Ingrida Šimonytė, Kęstutis Navickas

Anot jo, norint, kad ministrai pasikeistų, demokratinėje valstybėje nereikia langų daužymo.

„Ponas Orlauskas atstovauja tam tikrai galbūt jau politinei jėgai. Jeigu bus siūlomi kiti ministrai, tai ar reikės eiti į Šeimų sąjūdį pasiklausti, ar šitie dabar bus geri ministrai, o gal jūs turite pasiūlymų? Aš išgirdau iš pono Orlausko, kad jis mano, jog geri ministrai būtų [Linas] Linkevičius ir [Vygaudas] Ušackas. Yra tam tikros taisyklės, kaip atsiranda ministrai, kas juos kviečia ir iš ko jie gauna įgaliojimą. Jeigu bus vyriausybė, kurioje stiprų balsą turės ponas Orlauskas, galbūt jis juos ir pasiūlys, galbūt jie vėl taps ministrais kelintą kartą. Bet tam nereikia nei langų daužymo, nei kartuvių statymo“, – sakė V. Landsbergis.

Jo teigimu, visada bus žmonių, kurie bus nusiteikę prieš bet kokios valdžios sprendimus: „Jų visada tikriausiai bus, tiktai kokią jie turi įtaką, kiek gali išjudinti tą laivą, kuriuo plaukiame? Man atrodo, kai kuriems žmonėms visai nesvarbu, kas bus po to, – svarbu išjudinti laivą.“

Išsakė pastabas dėl Kinijos, pasigenda aktyvesnio prezidento

A. Orlauskas pastabų taip pat turėjo Seimui. „Tikrai labai apgailestauju, kad šitas Seimas išėjo atostogų nesumažinęs PVM šildymui, ką turėjo padaryti skubos tvarka. Galų gale turėjo sureaguoti ir į Lenkijos įvykius, galvoti, kaip atitraukti žmones nuo lenkų, – gal iš tikrųjų sumažinti PVM maisto produktams“, – laidoje vardijo jis.

Šeimų sąjūdžio atstovas pakomentavo ir santykius su Kinija.

„Mano nuomone, dabartinis TS-LKD pirmininkas, užsienio reikalų ministras, tikrai turėtų susėsti su prezidentu kažkur tegul ne prezidentūroje, ne URM, tegu kažkokiam privačiame restoranėlyje prie kavos, prie arbatos ir sėdėti tol, kol suras teisingus sprendimus garbingai, su pakelta galva išeiti Lietuvai iš konflikto su Kinija padarant kuo mažiau ekonominės žalos valstybei“, – kalbėjo A. Orlauskas.

Artūras Orlauskas

Jis teigė, jog norėtų matyti aktyvesni prezidentą ir kalbant apie kitus klausimus.

„Nebūtinai, kad jis palaikytų mūsų poziciją, bet tiesiog aktyvesnio prezidento veikimo kaip valstybės vadovo. Ir vidaus politikoje jo kompetencijos ribose, ir, aišku, užsienio politikoje. Jis turėtų būti vedlys ir pasisakyti visais klausimais. Prieš tai buvusi prezidentė pakankamai tvirtai, aiškiai reiškė savo nuomonę, net ten, kur gal ne visada buvo jos kompetencijos, bet visi aiškiai matė poziciją ir pagal ją didžioji dalis valdininkų, biurokratų suprato, kad valstybė eina šita kryptimi.

Prezidentas irgi turėtų aktyviau dalyvauti, baigti vieną kartą konfliktus su valdančiąja partija. Juo labiau keistai atrodo, kai nepartinė premjerė pradeda aiškinti partijos vardu, kaip ji su prezidentu nesutinka. Tokių kazusų pilna ir valdančioji koalicija viduje turėtų susitarti“, – mano A. Orlauskas.

Landsbergis: mes užimame tam tikrą poziciją

V. Landsberio teigimu, idėja, kad turėtų kalbėtis aukščiausi pareigūnai, kurie formuoja Lietuvos užsienio politiką, teisinga.

„Visą laiką apie tai yra kalbama. Tie patys pareigūnai apie tai pakalba. Bet būna taip, kad kažkas paskui ieško skirtumų ir nori įaitrinti kokį nors konfliktą ir dar akcentuoja, kad neva padaryta labai didelė klaida, labai didelė žala. Tai dar visiškai neaišku, į ką išvirs ta situacija“, – sakė jis.

Pasak profesoriaus, situacija dėl Kinijos tikrai nėra lengva. „Galbūt galima buvo jos išvengti, nedaryti to sprendimo dėl Taivano pavadinimo, bet tu negali žinoti, kas vienam dideliam ponui ateis į galvą. Jis gali pakeisti Taivano pavadinimą. Jis gali pakelti mechaniškai rankas ir pasakyti: šita sala nuo šiol vadinasi „Maomao“, o kas ją vadins Taivanu, tai jau bus mūsų priešas ir mes bausime ekonomiškai už tokį įžūlų elgesį.

Turime suprasti, kad pasaulyje yra visokių keistuolių ir jeigu mes turime savo paprastą požiūrį ir nusistatymą, tai yra dvidešimt keli milijonai žmonių, kurie gyvena kitaip negu komunistinė Kinija. Galbūt jie visai nenori, kad juos valdytų Pekinas? Galbūt ir Honkongo žmonės nesvajojo, kad juos taip valdys Pekinas, kaip dabar valdo.

Mes užimame tam tikrą poziciją, ką mes palaikome – ar palaikome diktatūras ir tokius imperinius įsakymus, ar galvojame, kad žmonės irgi turi teisių ir gali gyventi pagal savo nuožiūrą“, – laidoje „Iš esmės“ reaguodamas į A. Orlausko kritiką valdžiai sakė V. Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)