„Tikrai nėra sudėtinga pasiekti dėmesio, kai darai nusikaltimus, elgiesi kaip chuliganas, kabinėjiesi prie apsaugos darbuotojų parduotuvėse, mitinge nuo scenos ragini nesilaikyti įstatymų ir pan. Tokių žmonių nėra labai daug, žmonėms įdomu pasižiūrėti į tokius personažus.

Bet aš nesutinku, kad jis yra daromas herojumi. Jeigu mes pasižiūrėtume, kiek žmonių pastaruoju metu ne šiaip žiūrėjo [transliacijas], bet pas jį atvyko, kai atvyko policija, ar atėjo į kažkokius jo organizuotus renginius, – jų buvo nedaug.

Mano galva, tai, ką mes pamatėme, buvo tiesiog teisingumo įvykdymas, o žmonės, kurie galvoja, jog ne kartą sėdėjęs ir už finansinius nusikaltimus teistas asmuo, kuris apvogė kiekvieną iš mūsų, močiutę, vaiką (nes močiutė gavo mažesnę pensiją dėl jo nesumokėtų mokesčių, dėl jo finansinių schemų), yra herojus, kuriuo verta sekti, tai man tokių žmonių gaila. Jų visada buvo ir bus, jų tiesiog yra tokios vertybės ir nieko čia nepadarysi“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ kalbėjo S. Malinauskas.

Negalima lyginti su Navalnu

Apžvalgininkas kritiškai pasisakė ir apie palaikymą A. Kandrotui-Celofanui reiškiančius verslus bei politikus.

„Gustuko picerija“ tikrai nėra visi verslai, o [Dainius] Kepenis visi Seimo nariai. Tai yra kraštutinumai ir nukrypimai. Nežinau, kodėl picų kepėjai nusprendžia, kad reikia daryti politinius pareiškimus ir dalyvauti politikoje ir nesuprantu, kodėl D. Kepenis ir toliau taip užsispyrusiai orientuojasi į tą labiausiai įpykusią, tamsiausią minią. Akivaizdu, kad jis tokiu būdu bando tiesiog pasididinti savo politinį reitingą“, – sakė jis.

S. Malinauskas sako, kad A. Kandroto-Celofano jokiu būdu negalima lyginti su Kremliaus kritiku Aleksejumi Navalnu.

„Kai jis save lygina su Aleksejumi Navalnu (man tenka nemažai bendrauti su A. Navalno komanda ir šiomis dienomis), tai man yra gėda. Aš puikiai suprantu, kad kai žmogus pradeda savo antikorupcinius tyrimus, antikorupcinę veiklą, ir tada prasideda teisinės problemos, yra vienas dalykas. Kai daug kartų teistas ir [kalėjime] sėdėjęs asmuo pradeda elgtis kaip chuliganas (pasakykite bent vieną jo tyrimą, atkleistą korupcinę schemą ir pan.) ir lyginti save su A. Navalnu, man gaila tos saujelės žmonių, kurie tuo tiki“, – kalbėjo S. Malinauskas.

„Kalbant apie policijos pareigūnus, jie elgėsi profesionaliai. Jie iš karto paprašė neprisidenginėti savo vaikais, Celofanas galėjo ramiai susiruošti, išeiti pats į lauką, sėsti į automobilį, juo labiau, kad prašėsi, ne kartą skambino į Kalėjimų departamentą, jog būtų greičiau uždarytas už grotų. Ir nebūtų jokios istorijos“, – pridūrė jis.

Įspėjo aukojančius pinigus

Pašnekovas taip pat įspėjo žmones, kurie aukoja pinigus A. Kandrotui-Celofanui.

„Siūlyčiau pradžioje ne pinigus rinkti. Yra labai geras pasiūlymas Celofano šeimai: jeigu jis parduotų savo prabangų „Jaguarą“, tai jis užsitikrintų tikrai didesnes pajamas negu vidutinis Lietuvos žmogus gauna per dvejus metus. JIs turi ne vieną prabangų automobilį, pažiūrėkite, kaip atrodo jo namai. Tai yra žmogus, kuris yra labai turtingas. Tą gerovė yra susikurta būtent nuolatos darant nusikaltimus.

Jeigu žmonės įsivaizduoja, kad reikia dar tokiam žmogui padėti papildomai, man ir baisu, ir gaila. Man baisu dėl vieno dalyko – tu gali surinkti žmonių minią, kurie gali eiti paskui bet ką, paskui nusikaltelį, paskui valstybės išdaviką ir pan. Ir ką su tokiais žmonėmis galima daryti, kur juos galima nukreipti – ar pulti Seimą, ar pradėti persekioti kažkokius asmenis, žurnalistus, – yra labai rimta problema“, – įspėjo S. Malinauskas.

Paklaustas, kaip A. Kandrotas-Celofanas gali būti vertinamas, kai atliks bausmę, apžvalgininkas abejojo, kad susidomėjimas juo galėtų virsti balsais rinkimuose.

„Kai kalbame apie Rusiją, apie tai, kad masiškai sodinami opozicijos veikėjai, ten žmogus, atlikęs bausmę, be jokios abejonės išeina kaip herojus. Bet Lietuvoje puikiai suprantame, kad gyvename demokratinėje valstybėje, yra valdžių pakeičiamumo principas, aš neabejoju, kad po rinkimų keisis valdžia ir, jeigu galvojame, kad ne kartą kalėjime sėdėjęs žmogus, nusikaltėlis mums yra autoritetas, man asmeniškai būtų labai liūdna, jei daug žmonių taip galvotų“, – sakė S. Malinauskas.

„Celofano istorija parodė labai aiškiai: Lietuvoje įstatymai galioja visiems, jis turėjo galimybių langą, kol apeliacinis teismas nepriėmė sprendimo daryti ką nori, taip ir elgėsi, tarsi jam įstatymai nerašyti. O dabar už tai atsako“, – laidoje „Delfi diena“ teigė apžvalgininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją