Iki vasario 16–osios likus mažiau nei savaitei, Vilniuje Lietuvos valstybės atkūrimo dienos laukiama kiek kitaip nei įprastai. Po sausio 13–osios, kai Laisvės gynėjų dienos minėjimo metu Lietuvos Šeimų Sąjūdis surengė mitingą ir nušvilpė šalies politikus bei Laisvės premijos laureatus, į panašią akciją planuota susiburti ir vasario 16–ąją. Aktyvistai teikė prašymus mitinguoti ne tik prie Jono Basanavičiaus paminklo, bet ir Katedros bei Rotušės aikštėse. Tačiau Vilniaus savivaldybė prašymus atmetė.

„Šeimų sąjūdžio“ vadovas Raimondas Grinevičius Delfi sakė, kad buvo nesuprasti.

„Buvom nesuprasti, nes to mitingo gal ir projektas buvo daugiau edukacinis. Daugiau jokių prašymų šitos vasario 16–os mes tikrai neprašysim, nes supraskit patys, jeigu paprašytum dar kitoj vietoj, tai būtų tas pats kaip Putino Maskvoj įvyksta vandentiekio avarija ar dar kažkokie kitokie dalykai“, – sakė R. Grinevičius.

Visgi, Vilniaus policija nesitiki ramaus trečiadienio. Nors oficialių mitingų ir nebus, vasario 16–ąją sostinėje dirbs gausesnės pareigūnų pajėgos. Policija žada akylai stebėti Pilies gatvę ir jos prieigas, mat tradiciškai Signatarų rūmų balkone kalbės Aukščiausiosios Tarybos–Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Vilniaus apskrities policijos viršininkas Saulius Gagas teigė, kad policijos dėmesys bus koncentruojamas į senamiestį.

„Mūsų koncentruojamas dėmesys į senamiestį. Policija užtikrins viešąją tvarką ir matome, jeigu bus daug žmonių, galbūt reikės ir riboti tą asmenų susirinkimą į Pilies gatvę“, – teigė S. Gagas.

Stiprinti policijos pajėgumus skatina ir socialiniuose tinkluose plintantys kvietimai paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną „savaip“. Žmonės skatinami atvykti į Vilnių, pasipuošus tautiniais rūbais susitikti prie Prezidentūros. O vėliau Pilies gatvėje nušvilpti Vytautą Landsbergį – neva taip atkeršijant už jo žodžius, pasakytus po Sausio 13–osios minėjimo.

Vilniaus apskrities policijos viršininkas S. Gagas Delfi sakė, kad policija nuolat stebi elektroninę erdvę.

„Žinote, kad dirba virtualus patrulis, ir tas nuotaikas mes stebime“, – teigė jis.

„Šeimų sąjūdžio“ vadovas R. Grinevičius tikino, kad atskiro renginio nežada rengti.

„Mes kaip organizacija, bendro Lietuvos Šeimų Sąjūdžio renginio ar minėjimo neorganizuosime, bet kas liečia mūsų narius, mes skatinam juos švęsti“, – teigė R. Grinevičius.

Kol kas nei Seimo, nei Vyriausybės policija neplanuoja apjuosti tvoromos, tačiau į valstybinės dienos renginius žmonėms nebus leidžiama neštis būgnų ar kitų triukšmą keliančių priemonių.

„Reikia suprasti, kad reikia gerbti vieniems kitus ir nepažeisti interesų minėjimo metu. O jeigu kažkur vyksta renginys ir yra keliamas triukšmas tam tikras, tai turbūt trukdomas renginys“, – sakė S. Gagas.

Pareigūnai taip pat budės miesto prieigose ir tikrins į sostinę įvažiuojantį transportą.

„Matysim, kad tai autobusai su tam tikrais indikatoriais, kad vykstama į protestą, tai tos transporto priemonės bus stabdomos, žmonėms bus paaiškinama, kad protesto renginiams nėra išduoti jokie leidimai“, – tikino Vilniaus apskrities policijos viršininkas.

Pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose plinta žinia, jog Lietuvos šeimų sąjūdžio palaikytojai – Žemaitijos atstovai – vasario 16–ąją planuoja į sostinę atsivežti didelį šiaudinį ožį. Aktyvistai žada jį tampyti gatvėmis ir galiausiai sudeginti. Apie tokius planus Delfi patvirtino keli protestuotojams artimi šaltiniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)