„Šitas [Rusijos] spaudimas ir karinės galios demonstravimas, pačios agresijos galimybės demonstravimas sukuria savotišką nuovargio atmosferą. Tas šnekėjimas, kada tai gali įvykti ar kaip, kelia įtampą, problemas pačios Ukrainos viduje. Ne veltui prezidentas Zelenskis bandė ir bando raminti vakariečių retoriką apie potencialią Rusijos agresiją“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ kalbėjo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas.

„V. Zelenskis daro, ką turi daryti Ukrainos vadovas. Jis bando išvengti panikos situacijos. Jis bando išvengti savotiškos suirutės, jeigu prasidėtų karo panikos nuotaika Ukrainos viduje. Tai ir finansiniai praradimai, ir visokie kitokie vidiniai iššūkiai“, – aiškino jis.

Vertindamas naujausią J. Bideno pasisakymą, N. Maliukevičius teigia, kad Vakarai su Jungtinėmis Valstijomis ir britais priešakyje išmoko pastarojo meto informacinių karų pamokas.

„Tai yra 2008 metų atvejis, Rusijos-Gruzijos karas, 2014-ųjų Rusijos agresija prieš Ukrainą. Pamoka buvo ta, kad jeigu tu tik reaguoji, jeigu užleidi iniciatyvą V. Putinui su jo dezinformacija, jo pasakojimais ir pan., tu iš principo atsiduri pralaimėtojo pusėje.

Ką Amerika ir britai aktyviai daro šiuo metu, tai visaip kaip bando atimti iniciatyvą iš Putino valdyti pasakojimą apie tai, kas vyksta prie Ukrainos sienos. Tai yra toks proaktyvus veikimas bandant neutralizuoti įvairias galimybes Putinui – provokacijų, režimo kaitos. Visi šitie momentai yra viešai įvardijami ir taip bandoma stabdyti potencialų Putino veiklos galimybių spektrą“, – aiškino ekspertas.

Pasak jo, šiuo metu Rusija sukūrusi tokią situaciją, kai karinę operaciją galima būtų pradėti bet kada, netikėtai.

„Tai ir yra karinės operacijos strateginis tikslas – kad tu oponentui atimi galimybę nuspėti, kada operacija prasidės ir kokia kryptimi prasidės. Perimetras yra toks, kad tai gali būti Krymo teritorija, tai gali būti iš Rusijos vakarinės teritorijos, gali būti iš Baltarusijos.

Mes dabar ir spėliojame: jeigu tai yra pasiruošimas karinei operacijai, kokio masto, kokiomis pajėgomis. Tai yra savotiškas Putino strateginis laimėjimas, kai yra sukuriama tokia nežinomybė“, – komentavo N. Maliukevičius.

Jo manymu, vargu ar reikėtų dėti daug vilčių į kokius nors naujus diplomatinius formatus.

„Signalai apie nesėkmingai vykstančias Normandijos formato derybas, man atrodo, yra tokie pat prasti signalai kaip ir signalai, kuriuos Rusija siunčia savo karinėmis pajėgomis prie Ukrainos sienos.

Nežinau, ar galima ateityje dėti daug vilčių į kažkokius naujus diplomatinius formatus, kurie iki šiol nedavė jokio pozityvaus rezultato. Netgi Rusija nepademonstravo geros valios ir deeskalavimo iniciatyvų, vienokio ar kitokio pajėgų atitraukimo iniciatyvų tam, kad toliau diplomatija veiktų ir vyktų. Signalai ne kokie“, – „Delfi TV“ laidoje kalbėjo politologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)