Jo teigimu, tokie ramesni, anticikloniniai orai rytinėje Lietuvos dalyje išsilaikys iki antradienio popietės, o vakarinėje – iki pirmadienio vakaro.

„Pagrindinė šių pagerėsiančių orų priežastis – stiprėjantis Vidurio Europos anticiklonas. Kadangi jis veikia kartu su didelio masto žemo slėgio sritimi virš Barenco jūros ir europinės Arkties dalies – jokių stipresnių šalčių nenusimato.

Beveik visoje Lietuvos teritorijoje pirmosios vasario 10 dienų buvo su krituliais, kurių suma kinta nuo 10 mm pietryčiuose iki 20–25 mm centrinėje ir šiaurės rytinėje Lietuvos dalyje bei Žemaitijoje ir virš 30 mm vakariniame Lietuvos pakraštyje. Vidutinė pirmo dešimtadienio temperatūra buvo nuo -1 °C pačiuose rytuose iki +2 °C vakaruose ir tai yra 3–4 °C laipsniais daugiau už daugiamečius duomenis“, – paaiškino jis.

Žiema Vilniuje

Pasak klimatologo, artima nuliui ir teigiama oro temperatūra bei skysti ir mišrūs krituliai lėmė staigų sniego dangos tirpimą ir poplūdžius upėse.

„Labiausiai vanduo pakilo Vakarų Lietuvos upėse – Akmenoje–Danėje, Bartuvoje, Šventojoje (pajūrio), Minijoje ir kt. Tačiau stichinis vandens lygis (pasak LHMT hidrologų) nepasiektas. Be to, vakarinėje Lietuvos dalyje buvo ploniausia ir nepastoviausia sniego danga, todėl poplūdžio banga ten jau slūgsta ir gyventojams bei ūkio subjektams grėsmės nėra.

Reiktų pažymėti, kad tai jau antroji upių poplūdžio banga šiais metais – pirmoji buvo sausio pabaigoje. Tiesa, Nemuno žemupio atkarpose ir jo trumpuose intakuose (Gėgė, Leitė ir kt.) vandens lygis vis dar išlieka aukštas (nors stichinio lygio nesiekia), o kai kuriose Vidurio (Nevėžis, Lėvuo, Šešupė) ir Rytų Lietuvos (Verknė, Širvinta, Šventoji, Svyla, Neris ir kt.) upėse vandens lygis vis dar kyla.“

Sniego danga Lietuvoje taip pat labai aptirpo, sako G. Stankūnavičius, ir jos visai neliko pajūryje, pamaryje ir Vidurio Lietuvos žemumoje.

„Žemaitijoje ir Šiaurės Lietuvoje ji išliko tik lopais, na o rytuose, šiaurės rytuose ir Dzūkų aukštumoje sniego storis kinta nuo kelių cm iki beveik 30 cm toliausiai rytuose esančiame Lietuvos kampe. Iki kitos savaitės vidurio užsilikęs sniegas greičiausiai ištirps didesnėje teritorijos dalyje, o rytuose suplonės iki kelių–keliolikos centimetrų.

Kaip jau buvo minėta aukščiau, anticiklonas, kuris savaitės pradžioje apėmė beveik visą Pietvakarių Europą, dabar veikia Vidurio Europos orus, o sekmadienį pasitrauks į Ukrainą, todėl didžiausią įtaką Lietuvos orams turės pietinėje ir pietrytinėje jos dalyje. Ten, beje, vyraus silpni vėjai, pajūryje ir šiaurinėje Lietuvos dalyje pietvakarių ir pietų vėjas bus labiau permainingas ir keisis nuo silpno iki vidutinio stiprumo. Pirmadienio vakare eilinis ir gilus Atlanto ciklonas priartės prie pietinės Skandinavijos, o į Baltijos regioną plūstels šiltesnio oro banga“, – teigė jis.

Klimatologas aiškino, kad nors pats ciklono centras Lietuvos nepasieks, jo atmosferos frontai nuo antradienio–trečiadienio iki pat kito savaitgalio neš lietų ir šlapdribą, sustiprės pietvakarių ir vakarų krypties vėjas, antroje savaitės pusėje pajūryje susidarys palankios sąlygos vėjo audrai.

„Kitos savaitės pradžioje oro temperatūra dėl ramesnių orų keisis stipriau tarp nakties ir popiečio valandų. Antroje savaitės pusėje temperatūros amplitudė vėl sumažės, o vidutinė paros oro temperatūra visoje teritorijoje taps teigiama. Šį savaitgalį bus anomaliai šilta visoje Rytų Europoje, Šiaurės Urale ir Pakaspijyje, vietomis Volgos žemupyje ir Pečioros baseine vidutinė oro temperatūra bus 7–10 °C aukštesnė už daugiametę. Iki kitos savaitės pabaigos tokios temperatūros anomalijos tendencijos apims didžiąją Europos dalį, išskyrus šiaurinę Skandinaviją ir Islandiją. Maksimali oro temperatūra dieną pietinėse Portugalijos, Ispanijos ir Graikijos dalyse sieks +18 – +20 °C.

Labiausiai lyginat su šia savaite atšils Balkanuose, Dunojaus žemupio regione maksimali oro temperatūra kils iki +14 – +19 °C. Beveik visuose Vidurio, Šiaurės ir Rytų Europos regionuose iškris daugiau nei įprasta kritulių. Gausiausi krituliai prognozuojami pietvakarinėje Skandinavijos dalyje pavėjiniuose kalnų šlaituose – iki 120–200 mm. Priešingai, pietinėje Iberijos pusiasalio ir rytinėje Balkanų pusiasalio dalyje bus sausa.“

Ilgalaikių prognozių duomenimis, pridūrė jis, tiek vasario trečią, tiek kovo pirmą dešimtadienį Baltijos regione vyraus šiltesni ir drėgnesni nei daugiametė norma orai.

Savaitgalį plūs šiluma

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikai taip pat informavo, kad penktadienį šalies orus vis dar lems ciklonas.

„Bet debesų masyvas jau nebus vientisas, dalyje Lietuvos sulauksime pragiedrulių. Vis tik iš žemų debesų didesnėje šalies dalyje dar kris mišrūs krituliai – bus tiek lietaus, tiek šlapdribos, vakarinėje šalies pusėje tikėtinos ir sniego kruopos.

Temperatūra įdienojus daug kur kils iki teigiamų reikšmių – dieną nuo 1 iki 5 laipsnių šilumos, bet į vakarą pamažu ciklonui jau tolstant į rytus, šiaurės vakarinėje šalies dalyje, temperatūra ims kristi sparčiau, tad ten galės formuotis plikledis“, – teigė sinoptikas Paulius Starkus.

Pasak jo, šeštadienio naktį ciklonas dar labiau tols, iš vakarų stiprės stipresnio slėgio lauko įtaka

„Bet dangus bus debesuotas su pragiedruliais ir dar daugelyje rajonų sulauksime nedidelių kritulių. Daugiausia tai bus neilgam pasirodantis sniegas, vėjas atsisuks iš šiaurės vakarų, bus vidutinio stiprumo, bet temperatūra jau kris sparčiau, bus daugiau pragiedrulių, tad paryčiais šalyje bus nuo 2 iki 7 laipsnių šalčio, o apie nulį ir daugiau laikysis nebent tik pajūryje.

Šeštadienio dieną dar padidės anticiklono įtaka, dangus bus nepastoviai debesuotas, sulauksime ir nemažai ir saulės spindulių, o žymesnių kritulių jau neturėtų būti. Kažkiek sustiprės jau pietvakarių-vakarų krypties vėjas, kurio gūsiai sieks vietomis 15-17 m/s. Bet bus gana šilta ir didžiojoje šalies dalyje temperatūra vėl bus teigiama – tarp 0 ir 5 laipsnių šilumos“, – prognozavo sinoptikas.

Sekmadienį Lietuva dar išliks anticiklono įtakoje, bet iš pietvakarių artėjanti šiluma po truputį lems didesnį debesuotumą, tačiau dar pragiedrulių sulauksime, o žymesnių kritulių dar nebus.

Sekmadienio naktį temperatūra dar kris sparčiau – iki 1-6 laipsnių šalčio, tad vis dar reikės saugotis plikledžio. Dieną daugelyje rajonų pasiskirstys nuo 0 iki 4 laipsnių šilumos ir lengvas minusas, apie vieną laipsnio šalčio, tikėtinas tik rytiniame šalies pakraštyje.

Kitos savaitės pradžioje iš pietvakarių plūstanti šiluma vėl sugrąžins mišrius kritulius ir didesnę šilumą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)