„Šios savaitės pradžioje gavau trumpą kolegos G. Surplio laišką, informuojantį, kad jis susitiks su Kinijos laikinuoju reikalų (KLR) patikėtiniu ir, jei įdomu, galės pateikti informaciją apie jų pokalbio turinį. Nesu su kolega kalbėjusi apie jo susitikimą su KLR diplomatu ir, matyt, kiti, kuriems jis rašė, taip pat nesusidomėjo tuo pokalbiu, todėl kolega Giedrius kreipėsi į žiniasklaidą“, – situaciją komentavo L. Andrikienė.

Jos vertinimu, kiekvieno parlamentaro atsakomybė yra atsirinkti informaciją ir objektyviai įvertinti esamą situaciją.

„Gyvename demokratinėje šalyje, kur kiekvienas Seimo narys yra laisvas veikti taip, kaip jis suvokia savo misiją ir atsakomybę, savo pareigas, kaip objektyviai sugeba įvertinti situaciją, šiandienos iššūkius, su kuriais susiduria Lietuva“, – pridūrė ji.

Visgi, URK pirmininkė pabrėžė, kad Lietuvos ir Kinijos santykių klausimas yra nuolat sprendžiamas. Jos teigimu, praėjusią savaitę vykusio Seimo Užsienio reikalų komiteto atstovų bei G. Surplio vizito Vašingtone metu buvo įregistruoti įstatymo projektai dėl derybų su Taivanu.

„Puikiai žinome, kad mūsų vizito metu paraleliai ir JAV Kongrese, ir Senate buvo įregistruoti įstatymo projektai, kad JAV administracija įpareigojama derėtis su Taivanu dėl jo atstovybės Vašingtone pavadinimo pakeitimo iš „Taipėjaus ekonominių ir kultūrinių ryšių atstovybės“ į „Taivano atstovybę“. Nėra jokių abejonių, kad įstatymas bus priimtas – politinės valios šiuo klausimu nestokojama. Šis JAV, kurios yra Lietuvos strateginės partnerės, žingsnis – puikus atsakymas kritikams Lietuvoje dėl mūsų santykių su Kinija“, – teigė L. Andrikienė.

ELTA primena, kad penktadienį Ramūnas Karbauskis pranešė, jog jo vadovaujamos „valstiečių“ partijos narys G. Surplys susitiko su Kinijos atstovybės Lietuvoje atstovais. Pasak politiko, G. Surplys gavo patikinimą, kad, Lietuvai pakeistus Taivaniečių atstovybės pavadinimą, Vilniaus ir Pekino santykiai pasitaisytų.

Apie „valstiečių“ užmegztus kontaktus su Kinijos valdžios atstovais patvirtino ir G. Surplys, teigdamas, kad susitikimo metu ne tik sužinojo „tikrąsias“ Pekino ir Vilniaus konflikto priežastis, bet kartu gavo ir „Lietuvos užsienio politikai naudingos informacijos“, kuria yra pasiryžęs pasidalinti, jei to paprašys suinteresuoti kolegos.
(ELTA)

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)