„Prezidentas priregistravo Seimui biudžetą tuštinančių siūlymų su įsakmiu nurodymu: „Nedelsiant!“. Dar pridėjo, kad sąskaitas žmonės gauna šiandien ir reikia sprendimų, kurie mažintų labiausiai pažeidžiamiems žmonėms kainų augimo smūgį.

Prezidentui ir visiems belieka priminti vieną svarbų dalyką dėl pažeidžiamiausių: visi jie turi teisę į veiksmingą šių išlaidų kompensavimo mechanizmą. Dėl kurio daliai nereikės iš viso mokėti arba teks primokėti gerokai mažiau. Kadangi infliacijos išaugimą 2/3 sudaro šildymo kainos, tai efektyviausia pagalba ta, kuri ir padeda amortizuoti būtent šias kainas“, – feisbuke parašė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Jis priminė, kad rudens sesijoje koreguota kompensacijų apskaičiavimo formulę, dėl ko teisę į kompensaciją įgyja daugiau žmonių. Nepriklausomai nuo šilumos gamybai naudojamo kuro rūšies.

„Socialinės paramos ir informavimo sistemos (SPIS) puslapyje yra skaičiuoklė, kuri leidžia pasitikrinti ar priklauso kompensacija šildymui. (...). Pasitikrinkite, pasiskaičiuokite ir pasidalinkite šia skaičiuokle su tais, kam ji galėtų būti aktuali.

Beje, savivaldybės turi teisę ir išimties tvarka skirti šildymo kompensaciją tam tikrais atvejais. Todėl dėl konkrečių aplinkybių ir situacijų visada verta pasikonsultuoti su savivaldybės socialinės paramos skyrių darbuotojais“, – rašė M. Lingė.

Majauskas: sesijos klausimas yra prezidento rankose

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas aiškino, kad neilinės sesijos klausimas šiuo metu yra prezidento rankose.

„Toks yra valdančiosios koalicijos sprendimas ir ne mano kompetencija jį kritikuoti. Seimo Biudžeto ir finansų komitetas yra pasiruošęs dirbti ir svarstyti mokestinius įstatymus, jei tokie būtų pateikti. Kadangi opozicija nėra vieninga, todėl šiuo atveju neeilinės sesijos klausimas yra gerbiamo prezidento rankose“, – „Delfi“ teigė M. Majauskas.

Politikas patikslino, kad turi mintyje tai, kad prezidentas gali paskatinti opozicines frakcijas inicijuoti neeilinę sesiją.

„Vis tik reikia turėti omenyje, jog priimti įstatymus vadovaujantis Seimo statutu kelių dienų gali ir neužtekti. Net jei ir įstatymai būtų svarstomi skubos tvarka, įstatymo priėmimui svarbios procedūros išlieka privalomos – Vyriausybės ir komitetų išvados ir minimalūs terminai, reikalingi visuomenei susipažinti“, – teigė M. Majauskas.

Nemano, kad valdantieji bando parodyti Nausėdai, kas čia stipresnis

Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili nemano, kad valdančiųjų sprendimas nerengti neeilinės sesijos yra noras parodyti prezidentui, kas čia stipresnis.

„Turime pripažinti, kad bent jau vieno klausimo neliko, ką reikėtų svarstyti. Buvo galvojama apie Galimybių pasą ir Konstitucinio Teismo sprendimą, bet, kad jau įvyko, kaip įvyko, tai nebėra bent jau artimiausiu metu, ką šioje srityje daryti“, – pastebėjo G. Burbulytė- Tsiskarishvili.

Tuo metu augančių kainų klausimas, pasak politologės, yra Vyriausybės prioritetas.

„Bet kokiu atveju sprendimus konstituciškai turi priimti Vyriausybė. Galbūt tada tikrai nebelabai yra logikos tai išankstinei sesijai. (…) Aš nevertinčiau to, kaip bandyti pasipriešinti prezidentui“, – sakė G. Burbulytė- Tsiskarishvili.

Tuo metu pareiškimuose iš opozicijos politologė sutiko, kad galima matyti truputėlį trinties.

„Pasišpilkiavimo“ truputėlį yra. Manau, kad, jeigu jie būtų norėję, tikrai būtų tą „pasišpilkiavimą“ nustūmę į antrą planą, ir sakę, kad „va, žiūrėkite, ir mes norime, ir prezidentas nori, reikia ir darome“, – komentavo G. Burbulytė- Tsiskarishvili.

Prezidentūra sureagavo

Prezidentūra stebisi valdančiųjų sprendimu kitą savaitę neberengti žadėtos neeilinės Seimo sesijos, kurioje ketinta priimti mokestines lengvatas šildymui. Prezidento Gitano Nausėdos komunikacijos grupės komentare teigiama, kad infliacijai siekiant dviženklius skaičius, keista girdėti, jog nėra pagrindo neeilinėje sesijoje svarstyti Vyriausybės ar prezidento pateiktų pasiūlymų.

„Metinei infliacijai išaugus iki 12,2 proc. keista girdėti, kad tai nėra skubus klausimas, vertas neeilinės Seimo sesijos. Žmonės sąskaitas gauna šiandien ir apmokėti turi jas taip pat šiandien, o ne po mėnesio ar kelių. Jiems reikia aiškumo ir galimybės planuotis ateitį. Juo labiau, kad ne tik prezidentas, bet ir Vyriausybė bei Seimo frakcijos buvo pateikusios pasiūlymų, kurie būtų sumažinę labiausiai pažeidžiamiems žmonėms kainų augimo smūgį“, – rašoma Eltai perduotame Prezidento komunikacijos grupės komentare.

Kiek anksčiau trečiadienį ELTA pranešė, kad valdantieji atsitraukia nuo minties vasario viduryje surengti neeilinę Seimo sesiją. Kaip naujienų agentūrai teigė konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, nėra pagrindo skubėti priimti sprendimus, turėsiančius amortizuoti energijos kainų kilimą.

Bet kuriuo atveju, pažymėjo politikė, sprendimai dėl mokestinių lengvatų šildymui būtų priimami atgaline data. Panašiai trečiadienį argumentavo ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Tai, kad gali būti surengta neeilinė Seimo sesija, pastarąją savaitę Eltai užsiminė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, neeilinė sesija būtų surengta siekiant priimti sprendimus dėl išaugusių energijos kainų amortizavimo. Tai, kad vasarį gali įvykti neeilinė Seimo sesija, leido suprasti ir pati premjerė I. Šimonytė.

Vyriausybei praėjusios savaitės trečiadienį pritarus centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, taip pat skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti, I. Šimonytė pažymėjo, kad šie klausimai Seimą galėtų pasiekti neeilinėje sesijoje skubos tvarka.

Opozicija į pagalbą prezidentui neprašyta neskuba

Apie tai sužinojusi parlamentinė opozicija svarsto neeilinę sesiją inicijuoti pati, tačiau pati iniciatyvos rodyti irgi neskuba.

„Opozicijos parašai yra surinkti jau seniai. Tik klausimas, ar jie būtų naudojami“, – sakė „darbietis“ Andrius Mazuronis.

Į klausimą, o kodėl tais parašais opozicija nesinaudoja, politikas atsakė klausimu: „o kam juos naudoti?“

„Čia gi valdančiųjų iniciatyva. Kaip pusvalandis, taip – naujiena. Reikia pažiūrėti, koks čia bus galutinis variantas“, – sakė A. Mazuronis.

Neprašyti jie į pagalbą prezidentui skubėti nežada.

„Jeigu prezidentas mato būtinybę ir poreikį galėtų pasikviesti opozicinių frakcijų atstovus, ir pasišnekėti apie galimybę opozicijai neeilinę sesiją organizuoti. Tačiau prezidentas pompastiškai užregistravo pasiūlymus, ir, kaip suprantu, tiek žinių, tuo šnekos ir baigėsi. Jeigu jis norėtų procesą tęsti, man atrodo, jis turi visas galimybes rodyti iniciatyvą, ir bandyti šnekėtis su opozicija“, – teigė A. Mazuronis.

Politikas negirdėjo, kad būtų buvę kažkokie tokie pokalbiai.

Opozicija yra priregistravusi pataisų, kuriomis siūlo mažinti arba iš viso naikinti PVM maistui, dujoms, elektrai, rašo BNS.

Vyriausybė siūlo nulinį PVM tarifą už centralizuotą šildymą gyventojams nuo sausio iki šildymo sezono pabaigos, tačiau kai kurie parlamentarai, priklausantys ir valdantiesiems, ir opozicijai, priekaištauja, kad tokios paramos gyventojai gali ir nepajusti, nes ji bus labai maža. Be to, pasak jų, ši priemonė būtų diskriminacinė, nes negaliotų besišildantiems autonomiškai, elektra, dujomis arba malkomis.

Dabar centriniam šildymui ir malkoms kūrenimui taikomas 9 proc. PVM, o dujoms ir elektrai – 21 procento.

Seime trečiadienį registruoti du prezidento Gitano Nausėdos siūlymai didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) ir mokėti vienkartines 100 eurų išmokas kai kurioms labiausiai socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Prezidentūra tikėjosi, kad šias pataisas Seimas svarstys neeilinėje sesijoje.

Neeilines sesijas šaukia Seimo pirmininkas ne mažiau kaip trečdalio visų Seimo narių siūlymu, jis turi būti įteiktas raštu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)