LVAT išplėstinė teisėjų kolegija prašo Konstitucinio Teismo įvertinti nuostatą, kad „viešųjų interesų viršenybei užtikrinti asmenys, dirbantys valstybinėje tarnyboje, privalo elgtis taip, kad nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra“.

Teismas nagrinėja bylą dėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo tuometinį sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą pripažinti padarius pažeidimą dėl Kauno klinikoms skirto finansavimo įsigyti onkologinių pacientų gydymui skirtą įrenginį.

Pažeidimo nustatymą nulėmė tai, kad ministro įsakymų priėmimo metu Kauno klinikose gydytoja onkologe radioterapeute dirbo jo sutuoktinė.

Bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija konstatavo, kad Viešųjų ir privačių interesų konflikto derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas įtvirtina dvi normas – skirtingus elgesio modelius, trečiadienį pranešė teismas.

Viena nuostata sako, kad „viešųjų interesų viršenybei užtikrinti asmenys, dirbantys valstybinėje tarnyboje, privalo teisės aktų nustatyta tvarka ir priemonėmis vengti interesų konflikto“, kita – „viešųjų interesų viršenybei užtikrinti asmenys, dirbantys valstybinėje tarnyboje, privalo elgtis taip, kad nekiltų abejonių, jog konfliktas yra“.

LVAT pranešime nurodoma, kad konstitucinė teisė įpareigoja įstatymų leidėją nustatyti tokį teisinį reguliavimą, kuris suteiktų galimybę teisinių santykių subjektams žinoti, ko iš jų reikalauja teisė, kad jie galėtų savo elgesį orientuoti pagal teisės reikalavimus.

Išplėstinės teisėjų kolegijos vertinimu, įstatymo norma „viešųjų interesų viršenybei užtikrinti asmenys, dirbantys valstybinėje tarnyboje, privalo elgtis taip, kad nekiltų abejonių, jog konfliktas yra“ neleidžia normos adresatui numatyti, kokio elgesio iš jo tikimasi.

Teismui kilo abejonė, ar ši nuostata atitinka iš konstitucinio teisinės valstybės principo kylančiam reikalavimui įstatymų leidėjui nustatyti tokį teisinį reguliavimą, kuris suteiktų galimybę teisinių santykių subjektams žinoti, ko iš jų reikalauja teisė.

VTEK prieš dvejus metus konstatavo, kad priimdamas sprendimus dėl žmonos darbovietės sveikatos apsaugos ministras A. Veryga nenusišalino ir taip pažeidė įstatymą. Buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga šį sprendimą apskundė teismui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)