Apie tai politikai diskutavo antradienį, „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“.

Vadina konfliktiškais ir karingais

Socialdemokratas G. Paluckas kiek anksčiau savo rašytame straipsnyje pavadino TS-LKD „karo partija“.

„Aš tikrai, rašydamas šiuos žodžius, pasitelkdamas visą savo humanitarinį išsilavinimą ir to išsilavinimo privalumus, pasistengiau atspindėti tam tikrus vienos politinės jėgos bruožus – karingumą ir tam tikrą konfliktiškumą“, – pasakojo socdemas.

Jo teigimu, kiek teko po to kalbėti su kolegomis konservatoriais, niekas dėl tokio termino neįsižeidė.

„Sako, kad taip, mes esame karingesni, kaip iš tos anglosaksų politinės kultūros yra tam tikra tradicija „vanagai“, mes esame už militaristinį stipresnį šalies vystymąsi, už naujas užsienio reikalų koncepcijas, Šaltojo karo naujas vizijas, nes čia draugai, čia – priešai, mes negalime nusileisti, negalime būti silpni“, – TS-LKD atstovų mintis perteikė G. Paluckas.

Minimas karingumas, pasak jo, paplitęs tiek konservatorių Seimo frakcijoje, tiek partijoje.

„Tas konstatavimas kyla iš faktinių veiksmų stebėjimo“, – tvirtino G. Paluckas.

Visgi toks požiūris, opozicijos atstovo vertinimu, didelės naudos neduoda.

„Mes turime ekonominius tiesioginius nuostolius, sustabdytus verslo projektus, netektas darbo vietas ir panašiai. Yra alternatyvių elgesio modelių, nuosaikesnių, mažiau karingų, mažiau konfliktiškų, ką siūlo socialdemokratai. Tai čia ta skirtis, kuri per 12 mėnesių ar pusantrų metų labai stipriai išryškėjo“, – konstatavo jis.

Konservatoriai, G. Palucko nuomone, savo viziją konstruoja per konfliktą.

„Štai ir dabar mes matome pandemijos valdymą – vieni yra užribyje, „su jumis net nešnekėsime“, kiti yra teisieji. Taip pat ar tai būtų užsienio reikaluose – naujasis frontas: Šaltasis karas, ten yra diktatoriai, autokratai, o čia yra mūsų draugai, Vakarų demokratijos. Pasaulis yra margas, tenka bendrauti su visais dėl įvairiausių reikalų, net su tais, kurie mums baisiai nepatinka“, – dėstė politikas.

Gintautas Paluckas

Su kaltinimais nesutinka: silpnoki teiginiai

Konservatorius Kęstutis Masiulis savo ruožtu teigė tokius teiginius vertinantis kaip silpnokus ir metaforinius.

„Aš bandžiau, klausydamas, atsekti nuo kada aš girdžiu tą „karo“ terminą – karo partija, karo valstybė. Aš nesu labai jaunas žmogus, gyvenau sovietmetyje, tai Vakarai buvo „karas“, tie agresoriai, o Sovietų Sąjunga tai jau taikos bastionas“, – prisiminė parlamentaras.

Visa tai, kaip akcentavo K. Masiulis, jau teko girdėti.

„Paluckas tęsia tą gražią tradiciją“, – įvertino Seimo narys.

Jo teigimu, tą patį terminą vartojo ir Maidano karo metu Viktoras Janukovičius.

„Reikia prisivizginti kažkaip prie diktatoriaus – tai čia jau taika, taikinga tada politika, o jei neprisivizgini prie diktatoriaus, sakai tiesą tai jau karas, karo partija. Aš taip traktuoju jūsų moralę, pasakymą. Ką konservatoriai daro – jie bando kalbėti taip, kaip yra“, – akcentavo K. Masiulis.

Kalbėdamas apie Taivaniečių atstovybės atidarymą, supykdžiusį Kiniją, konservatorius atkreipė dėmesį į tai, kad Pekinas visada baudžia už tai, kas nepatinka režimui.

„Dabar Rusija – tikrai taikos angelas, matyt. Baltarusija – irgi ten šalia taikos angelas sėdi“, – ironizavo K. Masiulis.

Visgi G. Paluckas teigė, jog kolega yra linkęs į „klasikinį kraštutinumų rinkinį“.

„Jeigu tu mėgini ieškoti kažkokio tai sutarimo kažkokiais klausimais ir nenori nukirsti visų santykių vieno kardo kirčiu, reiškia tu vizgini uodegą link diktatoriaus. Tai yra būtent tas konfliktiškumas ir kraštutinumas visuose klausimuose ir santykiuose“, – tvirtino socialdemokratas.

„Tiesos reikia nesakyti? (…) Jeigu kaimynas prievartauja vaikus, kurių turi dešimt, muša žmoną ir jos neleidžia į mokyklą, bet tu vardan taikos nieko nesakai – čia toks santykis“, – replikavo K. Masiulis.

Į tai G. Paluckas sureagavo akcentuodamas, kad pasaulį galima matyti ne tokiais kraštutinumais.

Vienu klausimu sutarė

Kalbant apie tai, kad politikai save vadina teisiais, K. Masiulis atkreipė dėmesį, kad visos partijos transliuoja savo tiesas, tačiau G. Paluckas prieštaravo jam, argumentavęs, kad kai kurios politinės jėgos visgi išgirsta labiau ir kitą, pavyzdžiui, visuomenės nuomonę.

„Tokio „mesijanizmo“ – „mes čia skirti suvalgyti visus nuostolius ir žmonių nemeilę, bet turime pakeisti Lietuvą“ kolegų konservatorių gretose yra daugiausia“, – tvirtino socialdemokratas.

„Aš gal net ir būčiau linkęs su jumis sutikti, bet kalbu ne kaip politikas, o kaip politologas jau dabar. (…) Taip, yra to daugiau galbūt nei kitur, bet tą galima irgi suprasti – ši partija kilo iš Sąjūdžio ir ji siejasi su tuo bei sau prisiima tą misiją“, – jam antrino K. Masiulis.

Visgi jis priminė, kad net ir tuo metu, kai reikėjo Lietuvai stoti į NATO ar ES, buvo šiuo klausimu to svyruojančių partijų.

„Mūsų partijoje nebuvo svyravimų“, – akcentavo K. Masiulis.

Politikas atkreipė dėmesį, kad „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis buvo prieš NATO ir ES.

„Yra ta skirtis. Kas dabar daugiausia pinigėlių laimėjo iš ES – Karbauskis“, – kalbėjo konservatorius.

„Mūsų partija iš tikrųjų misionieriška, bet ne dėl to, kad norime sau naudos, bet dėl to, kad suprantame – jeigu mes esame NATO, tai mes gauname saugumo garantijas. Jei esame ES, įgauname saugumą ir didžiulę rinką“, – teigė K. Masiulis.

Visgi G. Paluckas tvirtino, kad socialdemokratai taip pat niekada nesvyravo šiais klausimais.

„Jeigu save taip supranti, kad aš turiu kažkokią iš kažkur kylančią misiją, tada atsiranda emocinio intelekto arba socialinio jautrumo trūkumas. (…) Man susidaro kartais toks įspūdis“, – komentavo Seimo narys.

Vertinant užsienio politikos kryptį, K. Masiulis pripažino, kad įvyko tam tikro nesusišnekėjimo.

„Tas yra nelabai gerai. Norėtųsi, kad daugiau būtų susišnekėjimo“, – pripažino parlamentaras.

Ragina neidealizuoti tikslų

Visgi, vėl prakalbus apie vertybinę politiką, K. Masiulis neslėpė, kad jam nepatinka, jog Vakarai su autokratijomis nevengia vystyti verslo santykių.

Savo ruožtu G. Paluckas teigė, kad tikėtis, jog pasaulis bus idealus yra tas pats, kas kovoti už taiką pasaulyje.

„Mes kalbame apie balansą tarp nacionalinio intereso, žmonių intereso ir tos idėjinės, gražios kovos už taiką visame pasaulyje“, – aiškino socdemas.

„Aišku, kad mes stengiamės dirbti vardan žmonių, bet ir išlaikydami tam tikrus svarbius principus, kurie atrodo mums visiems lietuviams, nuėjusiems štai tokį sunkų istorinį kelią yra svarbūs ir mus vienijantys“, – sakė K. Masiulis.

Visgi G. Paluckas paprieštaravo, teigdamas, kad neįmanoma pasaulio padalyti per tvorą į gerus ir blogus.

„Tai yra ta iliuzija, kuri yra pavojinga ir nenaudinga Lietuvos žmonėms. (...) Negalima sugriauti savo valstybę begelbėjant pasaulio demokratijas“, – pabrėžė opozicijos atstovas.

Vis dėlto K. Masiulis tvirtino, kad jei autokratiniai režimai pradės diktuoti, blogai bus visiems

„Ir jūs pamiršite žmogaus teises, pamiršite viską. (...) Vyksta štai tokia kova tarp civilizacijų“, – sakė politikas.

Visą „Žinių radijo“ laidą su K. Masiuliu ir G. Palucku žiūrėkite čia: