„Akivaizdu, kad pačioje valdančiųjų koalicijoje yra nesutarimas dėl to, kaip ir ar apskritai jie nori padėti žmonėms – dėl PVM lengvatos ar dėl prezidento siūlymų. Tai čia yra pagrindinė priežastis“, – Eltai teigė G. Paluckas.

Kiek anksčiau konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, komentuodama šį sprendimą, teigė, kad nėra pagrindo skubėti priimti sprendimus, turėsiančius amortizuoti energijos kainų kilimą. Pasak jos, bet kuriuo atveju minėti sprendimai būtų priimami atgaline data. Tačiau tokie argumentai G. Palucko neįtikina.

„Aš manau, kad čia niekaip nėra susiję su kažkokiu darbo planavimu, o tiesiog su konfliktais koalicijos viduje, kurie neleidžia priimti Lietuvos žmonėms reikalingų sprendimų. Nepaisant to, kad tos pagalbos priemonės galiotų atgaline data – taikyti lengvatinį PVM ar panašiai..., tai reikia daryti kuo greičiau“, – pažymėjo jis.

„Yra problema koalicijos viduje, nes yra grėsmė, kad pasakius, jog padėsime žmonėms, tai nebus padaryta. Gali pritrūkti balsų“, – pridūrė G. Paluckas.

Panašiai situaciją įvertino ir „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

„Keistas toks apsigalvojimas. Nemanau, kad jie atsitraukia, galbūt jie paskaičiavo, kad tą savaitę gali būti mažiau Seimo narių“, – svarstė politikė.

Tuo tarpu frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis didelės intrigos valdančiųjų sprendime neįžvelgė.

„Sprendimus reikėjo priimti praėjusioje sesijoje – tai faktas. Dabar daryti neeilinę... Juo labiau, kad neeilinėje bus siūlomos datos nuo sausio 1-osios... Tai tada tikrai skubėjimo nėra. Tuo labiau, kad iki sesijos liko dvi savaitės“, – sakė S. Skvernelis.

„Sprendimai jau ir taip pavėluoti“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad Vyriausybė praėjusios savaitės trečiadienį pritarė Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Seimui bus siūloma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, taip pat skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti. Vyriausybės posėdyje paprašyta neeilinėje Seimo sesijoje skubos tvarka apsvarstyti siūlymą centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą.

Infliacijos padarinių amortizavimui skirtus įstatymų projektus taip pat pasiūlė ir prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas siūlo NDP nuo 460 iki 510 eurų bei išmokėti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai pažeidžiamoms.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)