„Šiandien prieš pietus greitosiomis susiskambinome, susirašėme, tai aš žinau tą sprendimą. Tiesą sakant, jis man patinka. O patinka dėl to, kad Vyriausybė pabandė atsargiai suteikti tam tikrą (PVM centriniam šildymui – ELTA) lengvatą, kurios vertė 23 mln., na, ir tada pasileido populizmo lenktynės“, – Eltai teigė Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas.

„Prezidento siūlymai įregistruoti už 162 mln., opozicija šiandien sakė, kad siūlymai už 200 mln. Dar Prezidentūroje viena garbinga socialdemokratė sakė, kad norėtų registruoti, nežinau, ar registravo PVM lengvatą maisto produktams, tai 250 mln. Ir visą laiką sakoma, kad tai nėra didelė našta, mes galime pakelti tą naštą“, – taip pat atkreipė dėmesį jis.

Politiko teigimu, su tokiais siūlymais galima taip ir „prašvilpti“ valstybės biudžetą. Todėl, jo teigimu, šioje situacijoje protingiausias sprendimas ir buvo stabtelėti iki Seimo pavasario sesijos ir sprendimus dėl išaugusių energijos kainų švelninimo priimti atgaline data.

„Su kuo aš šiandien kalbėjau (iš valdančiųjų – ELTA), tai buvo pozicija: stabdome arklius. Tai buvo tikrai nediskutuojama pozicija“, – sakė E. Gentvilas.

„Mūsų geopolitinė situacija neapibrėžta, visiškai neaišku, kas bus aplink Ukrainą, aplink Lietuvą, bet ne, tegyvuoja populizmas, pataškome pinigų“, – pridūrė jis.

Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas taip pat patikino, kad jo vadovaujama frakcija apie sprendimą atsisakyti planų šaukti neeilinę sesiją buvo informuota ir jam pritarė. Politiko teigimu, neeilinė sesija būtų buvusi aktuali, jei reikėtų joje svarstyti ne tik klausimus, susijusius su išaugusiomis energijos kainomis, bet ir priimti įstatymus dėl saugumo padėties ir pan.

„Dabar mes aiškiai pamatėme toje darbotvarkėje, kad yra tik esminis šildymo kainų klausimas, kur bet kokiu atveju kai kurie sprendimai galės būti priimti ir atgaline data. Tai kažko nėra degančio, dėl ko reikėtų Seimui rinktis, tuo labiau kad kai kurie Seimo nariai yra išvykę arba izoliacijoje dėl koronaviruso“, – Eltai teigė V. Mitalas.

ELTA primena, kad konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė trečiadienį pranešė, kad valdantieji atsitraukia nuo minties vasario viduryje surengti neeilinę Seimo sesiją, kurioje ketinta priimti sprendimus dėl išaugusių energijos kainų amortizavimo.

Vyriausybė praėjusios savaitės trečiadienį pritarė Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Seimui bus siūloma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, taip pat skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti. Vyriausybės posėdyje paprašyta neeilinėje Seimo sesijoje skubos tvarka apsvarstyti siūlymą centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)