Pernai spalį G. Landsbergis situaciją dėl Graikijoje sulaikyto nuteistojo Sausio 13-osios byloje A. Radkevičiaus pavadino „Lietuvos Niurnbergu“.

„Aš palyginau situaciją, galbūt nebūtinai teisingai, su tuo, kaip buvo Niurnbergo atveju, kai Vakarų pasaulis ieškojo tų, kurie organizavo nusikaltimus prieš žmogiškumą II Pasaulinio karo metu. Sakau – čia yra Lietuvos Niurnbergo atvejis: iš esmės, turime vieną didžiausių nusikaltimų, padarytų prieš mūsų žmones, jo organizatorius mes lygiai taip pat mėginame surasti visame pasaulyje“, – tuomet teigė G. Landsbergis.

A. Radkevičius Apeliaciniam teismui atsiųstame laiške nurodė, kad tokie ministro žodžiai jam kelia nerimą, savo bylą jis vertina kaip politinio pobūdžio.

Per posėdį antradienį paskelbti A. Radkevičiaus ir Ukrainiečių darbo teisių gynimo centro atsiųsti laiškai teismui.

A. Radkevičius teismui pranešė, kad jo advokatai dar negalėjo susipažinti su nuosprendžio tekstu, jiems per mažai buvo laiko kokybiškai išanalizuoti nuosprendį ir pasirengti posėdžiui.

Dabar Graikijoje esantis nuteistasis nurodo, kad negalėjo konfidencialiai susitikti su jam paskirtu gynėju, kad su juo galėtų aptarti poziciją byloje.

A. Radkevičius Lietuvos apeliacinį teismą informavo, kad vykstant posėdžiams Vilniuje, jis pasirengęs čia išsinuomoti būstą. Ukrainiečių darbo teisių gynimo centras laiške nurodo, kad centras galėtų surasti būstą Lietuvoje, kad būtų užtikrintas jo dalyvavimas procese.

Tanką per Sausio 13-osios įvykius vairavusiam A. Radkevičiui Vilniaus apygardos teismas už akių yra skyręs ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Kaip anksčiau skelbė teismas, nors nuosprendis, kuriuo A. Radkevičius pripažintas kaltu ir paskirta bausmė, yra įsiteisėjęs, tačiau asmuo, kurio byla pirmosios instancijos teisme išnagrinėja jam nedalyvaujant, bet kurioje proceso stadijoje gali asmeniškai paduoti apeliacinį skundą. Skundas gautas pernai gruodžio 1 dieną.

A. Radkevičius pernai rugsėjį buvo sulaikytas Graikijoje. Šios šalies Aukščiausiasis Teismas šį trečiadienį turėtų skelbti sprendimą dėl jo išdavimo.

53-ejų A. Radkevičiaus įkalinimas Lietuvoje gali sukelti politinę įtampą tarp Vilniaus ir Kijevo, nes jis yra Ukrainos karo su Rusijos remiamais separatistais šalies rytuose veteranas.

A. Radkevičius yra vienas iš 67 nuteistųjų laisvės atėmimo bausmėmis Sausio 13-osios byloje.

Dauguma kaltinamųjų šioje byloje nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)