Pernai rugpjūtį vienas iš Šeimų maršo mitingų baigėsi riaušėmis prie parlamento. Aiškėja, kiek padaryta žalos. Daugiausiai nuostolių patyrė Viešojo saugumo tarnyba.

„Yra įvertinta žala ir laukiame teismo sprendimo dėl riaušių, vadinkime, kaltininkų. Po teismo sprendimo spręsime, ką darome toliau“, – LNK žinioms sakė Viešojo saugumo tarnybos vadas Ričardas Pocius.

Iš viso per riaušes nukentėjo daugiau nei 10 Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų.

„Viso nukentėjo virš 10 pareigūnų, 6 pareigūnai dėl riaušininkų atakos, likusieji – nuo mūsų pačių dujų apsinuodijo. To turbūt neskaičiuosime“, – sakė jis.

Riaušininkų mesti akmenys, plytos ir sprogmenys sužalojo 6 pareigūnus. Kiekvieno jo gydymas ir kompensacija atsiėjo 3,5 iki 4,5 tūkstančio eurų. Bendra suma viršija 24 tūkstančius eurų.

Vienas pareigūnas vis dar gydosi, jį smarkiai sužalojo sprogimas. Jis pareigūnui smarkiai išdraskė koją.

„Vienas pareigūnas dar reabilituojasi, o visi kiti – tarnyboje“, – LNK sakė Viešojo saugumo tarnybos vadas.

Riaušininkai sugadino ir už mokesčių mokėtojų pinigus pirmą transportą. Labiausiai sugadintas Viešojo saugumo tarnybos autobusas. Juo į Seimo kiemą buvo atvežti pareigūnai. Kai autobusas išvažiavo iš kiemo, į jį pasipylė akmenų lietus.

„Labai stipriai buvo pažeistas kairės pusės šonas, buvo išmušti langai, nuo akmenų sulankstytas kėbulas“, – LNK pasakojo Viešojo saugumo tarnybos atstovas.

Iš viso buvo sugadinta 11 Viešojo saugumo tarnybos automobilių. Bendra žala viršija 18 tūkstančių eurų.

Iš viso Viešojo saugumo tarnyba per riaušes patyrė 42 tūkstančius eurų viršijančią nuostolių.

„Matote, jeigu akmuo ar plyta yra metama į pareigūnų pusę, tai jau yra tikslas. Žinoma, kad tas transportas buvo niokojamas tikslingai“, – teigė R. Pocius.

Riaušes tada malšino ir policijos pareigūnai. Vilniaus apskrities komisariatas suskaičiavo, kad patyrė 36 tūkstančius eurų žalos. Policija nepateikė daugiau detalių, kiek sužalota policininkų, kiek suniokota automobilių.

Žalą suskaičiavo ir Seimas. Per riaušes buvo įdaužtas vienas langas, žala – 500 eurų.

Anot pareigūnų, riaušininkų akmenys sugadino ir aikštelėje stovėjusias vilniečių mašinas. Žmonės dėl nuostolių turėtų kreiptis atskirai.

Taigi, jau aišku, kad bendra riaušininkų padaryta žala, kuri jau užfiksuota prokurorų, siekia beveik 79 tūkstančius eurų.

Kiek riaušininkų turės šią sumą dalintis paaiškės po teismų. Įtariamųjų vis daugėją ir jų skaičius perkopė 100. Įtarimai pateikti ne tik dėl riaušių, bet ir dėl neteisėto informacijos rinkimo, dokumentų klastojimo, disponavimo netikrais dokumentais, dėl narkotikų laikymo, dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir sprogmenimis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: