Kaip specializuotam portalui „Breaking Defense“ sakė šaltiniai žydų valstybėje, gruodį, kai rusų pajėgos pradėjo masiškai telktis prie Ukrainos sienos, ministerija informavo, kad atsisakytų išduoti atitinkamą leidimą, jei Baltijos šalys jo paprašytų.

Portalas beveik beprecedenčiu „išankstiniu“ atsisakymu pavadino šį žingsnį, esą atliktą dėl poreikio balansuoti santykius su Rusija.

Pasak „Breaking Defense“, tokį sprendimą nulėmė tikimybė, kad Ukraina pageidaus gauti prieštankinių raketų „Spike“, sukurtų bendros Izraelio ir Vokietijos įmonės.

Anot portalo, Izraelis nori palaikyti gerus santykius su Maskva, nes jam reikia ir toliau veikti Kremliaus palaikomos Sirijos oro erdvėje, taikantis į iranietiškų ginklų siuntas Libano šiitų judėjimui „Hezbollah“.

Kaip ir Jungtinės Valstijos, žydų valstybė taiko „tiesioginio naudojimo“ apribojimus ginklams, parduodamiems kitoms šalims.

Vienas latvių Gynybos ministerijos atstovas „Breaking Defense“ sakė, kad „Latvija neplanuoja siųsti į Ukrainą jokių izraeliečių gamybos ginklų, todėl negalime komentuoti šios informacijos“. Atstovas taip pat atkreipė dėmesį į ankstesnį susitarimą dėl amerikietiškos įrangos siuntimo.

Tuo metu Lietuvos gynybos ministerijos atstovas pažymėjo, jog su kolegomis izraeliečiais vedamos „reguliarios“ derybos, įskaitant sausio 31 dieną įvykusį Izraelio ambasadoriaus ir Lietuvos gynybos viceministro susitikimą.

„Tačiau dvišalių derybų metu nebuvo keliamas klausimas dėl Izraelio gamybos ginkluotės perdavimo Ukrainai“, – sakė ministerijos atstovas.

Estijos gynybos ministerija šios informacijos nekomentavo, bet, kaip ir kitų šalių atveju, nėra jokių požymių, kad Ryga siektų perduoti „Spike“ ginkluotės Kijevui, pranešė „Breaking Defense“.

Izraelio gynybos ministerija irgi nesutiko komentuoti šios žinios, tačiau išoriniai komentatoriai pabrėžė, kad vyriausybė priversta labai kruopščiai balansuoti savo ryšius su Rusija.

„Bet koks netiesioginis įsikišimas į šią krizę gali pakenkti ypatingiems Jeruzalės ir Maskvos santykiams“, – paaiškino vienas aukšto rango Izraelio gynybos ekspertas, kuris su „Breaking Defense“ kalbėjosi su anonimiškumo sąlyga dėl politinio konteksto.

„Viskas, kas bent kiek susiję su situacija šioje pasaulio dalyje, turėtų apimti labai aukšto lygio galimų pasekmių vertinimą“, – pridūrė jis.