„Agresyvus Rusijos elgesys jau ilgą laiką rodo, kad saugumo situacija gali pasikeisti labai greitai. Ir nėra laiko snausti. Ir šis vizitas dar kartą parodo, kad mūsų saugumas nėra tik mūsų reikalas“, – sakė V. Rupšys.

Jis teigė, jog „patys turime daugiau dirbti dėl savo stiprybės ir saugumo“.

„Tiesioginės grėsmės šiai minutei, šį pirmadienį nėra“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

V. Rupšys teigė, jog oficialūs pranešimai rodo, jog „yra rengiamasi finalinei pratybų stadijai“.

„Prasidės jos vasario 10 dieną ir turėtų tęstis iki vasario 20 dienos, ar kiek ilgiau. Neramu tai, kad šios pratybos, kurios yra vykdomos Baltarusijoje yra labai suderintos su tuo, kas vyksta aplink Ukrainos šiaurinę sieną, ar šiaurės rytų sieną. Tai tikrai yra kompleksinės, jungtinės, visas dimensijas apimančios pratybos.

Galima spėti, kad jeigu bus priimtas sprendimas invazijai į Ukrainą, tai čia yra paskutinis suderinimas visų veiksmų ir pajėgų. Matosi bendras toks vaizdas“, – situaciją komentavo Lietuvos kariuomenės vadas.

Taip Lietuvos kariuomenės vadas kalbėjo po susitikimo su NATO karinio komiteto pirmininku admirolu Robu Baueriu.

NATO komiteto vadovas: nematome ženklų, kad Rusija siektų pulti Baltijos šalis

NATO karinio komiteto vadovas admirolas R. Baueris sako, kad Aljansas kol kas nemato ženklų, jog Baltarusijoje pajėgas telkianti Rusija siektų pulti Baltijos šalis, taip pat ir Lietuvą.

Vilniuje viešintis admirolas pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad pajėgų telkimą kariniu požiūriu galima vertinti kaip „galimybių kombinaciją“.

„Jei pažiūrėtumėte į Rusijos pajėgų Baltarusijoje pozicijas, tada taip, reikia įvertinti kariniu požiūriu, ar šiuo metu kyla grėsmė Baltijos valstybėms, ypač Lietuvai. Bet, aišku, reikia įvertinti, ar yra ir ketinimas, ar yra ženklų, kad rusai ar baltarusiai ketintų pakenkti“, – kalbėjo R. Baueris.

„Iki šiol mes nematome ketinimo, mes nesitikime, kad Rusija rengs ataką prieš NATO valstybę – tiek tiesiogiai, tiek per Baltarusiją“, – pridūrė jis.

R. Baueris taip pat sako, kad Aljansas dar tiki galimybe spręsti Vakarų ir Rusijos įtampas diplomatiniu keliu.

„Mes vis dar tikime, kad yra diplomatinis sprendimo būdas, ir iš esmės mes tuo ir užsiimame: viena vertus, bandome tęsti diplomatinius pokalbius, siekiant užsitikrinti, kad Rusija supranta, jog mes įsiklausome į jų susirūpinimą, ir kad mes bandome rasti sprendimus“, – teigė admirolas.

„Kitą vertus, peržiūrime ir savo pačių pasirengimą, kalbant apie Aljansą, siekdami užsitikrinti, kad Rusija supranta, jog jei jie imsis bet kokių priemonių prieš aljansą, tai turės rimtų pasekmių“ , – kalbėjo R. Baueris.

Paviešintose nuotraukose – Baltarusijoje sutelktos Rusijos pajėgos

Iš palydovo darytose nuotraukose matyti šalia Baltarusijos sienos su Ukraina vykstančių karinių manevrų detalės. Privačios JAV įmonės pateikti ir sekmadienį paviešinti vaizdai leidžia spręsti apie tai, kaip klostosi situacija artėjant Maskvos ir Minsko paskelbtoms jungtinėms pratyboms, NATO vertinimu, tapusiomis akstinu didžiausio masto pajėgų dislokacijai Baltarusijoje nuo pat Šaltojo karo metų, rašo „Reuters“.

JAV įsikūrusios bendrovės „Maxar Technologies“ pateiktose nuotraukose užfiksuoti raketomis ginkluoti kariniai daliniai, keletas raketų paleidimo sistemų ir atakos orlaivių, dislokuotų trijose vietose Baltarusijos teritorijoje netoli sienos su Ukraina.

Rusijos gynybos ministerija į užklausą pakomentuoti šiuos vaizdus neatsakė. Baltarusijos karinių pajėgų vadai sekmadienį apskritai neatsakė į skambučius.

Kaip teigia „Maxar Technologies“ specialistai, vaizdai su karine technika buvo užfiksuoti vasario 4 d. netoli Jelsko, Rečycos ir Lunineco. Visi trys miestai yra per maždaug 50 kilometrus nuo Ukrainos sienos.

Iš palydovo gautose nuotraukose, anot „Maxar Technologies“, galima identifikuoti 15 šturmo lėktuvų Su-25 ir priešlėktuvinės gynybos sistemą S-400 (Lunineco aerodrome), taip pat „SS26 Iskander“ raketas ir keletą raketų paleidimo sistemų (netoli Jelsko).

Šeštadienį Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad Rusija pasiuntė šturmo lėktuvų Su-25SM į pratybas Baltarusijos vakarinėje Bresto srityje.

„Rytų karinės apygardos Su-25SM įgulos, įtrauktos į Sąjunginės valstybės reagavimo pajėgų patikrinimą, baigė persibazavimą į Baltarusijos Respublikos aerodromus“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Konkretus šių lėktuvų skaičius nebuvo atskleistas.

Pasak kariškių, Su-25 į Baltarusiją atskrido iš Primorės krašto Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, sukorę daugiau kaip 7 tūkst. kilometrų.

Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Aleksandras Fominas praeitą mėnesį pranešė, kad Rusija ir Baltarusija pradėjo dviejų etapų „Sąjunginės valstybės reagavimo pajėgų patikrinimą“, truksiantį iki vasario 20 dienos. Pasak jo, į Baltarusiją siunčiama 12 Rusijos naikintuvų Su-35, oro erdvės gynybos sistemų S-400 ir „Pancir S“.

Pasak A. Fomino, šių pratybų parametrai neviršija 2011 metų Vienos dokumentu nustatytų kriterijų, kai apie tokius manevrus turi būti iš anksto informuojamos kitos šalys.

Maskva neatskleidė, kiek karių dalyvauja pratybose, apie kurias anksčiau šią savaitę paskelbė Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Minsko teigimu, manevrai rengiami dėl augančios karinės grėsmės iš kaimyninių Ukrainos ir Lenkijos.

Rusija anksčiau prie savo sienos su Ukraina sutelkė dešimtis tūkstančių karių ir pareikalavo garantijų, kad ši jos kaimynė ir kitos buvusios sovietinės respublikos niekada nebus priimtos į NATO.

JAV, kitos NATO šalys ir Ukraina laiko šį Rusijos pajėgų telkimą ruošimusi įsiveržti.

Ketvirtadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas nurodė, kad Rusija siunčia į Baltarusiją apie 30 tūkst. karių, taip pat trumpo nuotolio balistinių raketų „Iskander M“, galinčių nešti branduolines kovines galvutes.

Rusijos gynybos ministerija apie „Iskander“ perkėlimą į Baltarusiją nepranešė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)