Jo teigimu, politikai paleidžia daug gandų apie blogą gyvenimą varžydamiesi, kuris iš jų yra geresnis tautai.

„Iš to ir tie šlakstymai žalia arbata, iš to ir tie ginčai, kai Segalovičienė (prezidento patarėja – aut.) išeina ir sako, kad pajamų didinimas nėra infliacijos švelninimo priemonė. Iš tikrųjų infliacijos nesušvelninsi, sakyčiau tai, ką prezidentas siūlo yra gaisro gesinimas ugnimi. Todėl, kad kuo daugiau įpilsi į laužą pajamų, tuo labiau infliacija padidės“, – LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ kalbėjo jis.

Kita vertus, anot R. Valatkos, tuo keliu eina ir kitos vyriausybės, pavyzdžiui, Lenkijos.

Apžvalgininko vertinimu, tai jau nebe ekonominė, nebe politinė, o psichoterapijos priemonė.

„Todėl, kad tai, ką siūlo prezidentas, ką daro Vyriausybė, visi PVM nuėmimai nuo šilumos – dėl vilniečių šildymosi visa Lietuva mokės – iš esmės yra psichoterapija, nes infliacijos ratas apsisuks“,– kalbėjo jis.

Anot R. Valatkos, papildomos gyventojų pajamos bus skirtos būtiniausiems produktams, o jie pirmiausiai ir pabrangs.

„Tie, kurie gaus pinigų, daugiausiai jų ir praras, o turtingesniems nuo to bus nei šilta, nei šalta. Tai yra psichoterapija, nes pas mus mėgstamiausias posakis koks – reikia kažką daryti“, – kalbėjo LNK pašnekovas.

Gelbėti nereikia

Jis pažymėjo, kad realių pinigų yra tiek, kiek yra, ir jų čiaupas kažkada užsisuks, tik klausimas – kada visiems bus pateikta sąskaita už tai. 100 eurų išmoka, jo vertinimu, nieko nepakeis.

„Ir gelbėti, šiaip jau, nereikia. Iš tikrųjų Lietuva niekada taip gerai negyveno“, – pabrėžė jis.

„Kainos auga nuo pat Kristaus atėjimo į šitą žemę ir dar, atrodo, kokius 2 tūkstančius metų augs – tokia yra ekonomikos logika“, – į laidos vedėjo repliką, kad auga ir kainos, atsakė jis.

R. Valatkos vertinimu, prezidentas turi geresnį atskaitos tašką, nei Vyriausybė, nes jis išstoja tik tada, kai siūlo kažką duoti.

„O žmonių psichologija yra tokia, kad gauti maloniau negu duoti. Jis duoda. O Vyriausybė dar kažko reikalauja, pavyzdžiui, kaukių dėvėjimo, 15 kvadratinių metrų. Prezidentas jokių ribojimų nesiūlo, jis tik siūlo duoti duoti duoti duoti ir dar laikytis finansinės drausmės, – kalbėjo R. Valatka. – Kaip jis spręstų uždavinį ekonomikos fakultete pirmame kurse, jeigu jam lieptų gauti teigiamą rezultatą? Jis pasakytų: profesoriau, tokio uždavinio išspręsti neįmanoma“.

Kalbėdamas apie prezidento ir Vyriausybės santykius politikos apžvalgininkas teigė, kad, regis, abiem pusėms taip patiko niautis, kad jie nebegali sustoti. Paprastai, anot jo, tokius dalykus sustabdo įvairios krizės, pavyzdžiui, ekonominės.

9-10 metų berniukasjau klasika

Į klausimą, ar kas nors, kalbėdamas apie G. Nausėdą, pamirš 9-10 metų berniuką, signataras pabrėžė, kad tai – jau klasika.

„Klasika, net jeigu ir prasta... Pavyzdžiui, XIX amžiaus lietuvių literatūra yra labai prasta, bet ją vis tiek moksleiviams grūda gimnazijose į galvas, nors jie nebesupranta, ko tie Rimai su Nerimais ten mušasi, kokios ten problemos yra. Klasika yra klasika, tu turi ją žinoti, tai čia irgi – tai jau yra mūsų politikos klasika“, – teigė jis.

Visą pokalbį žiūrėkite čia: