„Mes turime sutarimą su prezidentu, kad pavadinimas liks , koks yra. Nes mes įsitikinę, kad nieko neteisėto nepadarėme“, – sakė G. Landsbergis.

Jis aiškino, kad Lietuva, atidarydama Taivaniečių atstovybę, nepasirinko konfrontuoti su Pekino, ir užsiminė, iš kur tokiam žingsniui semtasi įkvėpimo.

„Mes nepasirinkome konfrontuoti su Pekinu, leisdami taivaniečiams atidaryti ofisą tuo vardu. (…) Galbūt mes semiamės įkvėpimo iš susitarimo, kuris buvo parašytas tarp Kinijos Liaudies Respublikos ir Jungtinių Valstijų 1979-aisiais, kuris sakė, kad JAV žmonės gali turėti kultūrinius ir ekonominius santykius su Taivano žmonėmis. Mums Taivaniečių atstovybė būtent tai ir reiškia. Mums liūdna, kad tokia didelė šalis kaip Kinijos Liaudies Respublika dėl to nuliūdo“, – aiškino G. Landsbergis.

Kartu jis įsitikinęs, kad dėl Kinijos veiksmų, kurių poveikį patiria ir kitos šalys, kalta ne Lietuva.

„Tai ne mes kažką blogo padarėme, niekada nepadarėme nieko neteisėto . Tai Kinija nusprendė tai eskaluoti iki bendros rinkos lygmens. Būtent dėl to yra prasidėjusios konsultacijos Pasaulio prekybos organizacijoje“, – sakė G. Landsbergis.

Jis nesureikšmino opozicijos pareiškimų, kad dėl susidariusios padėties jis turėtų trauktis.

„Opozicija tai daro bet kurioje normalioje demokratinėje šalyje. Ir džiaugiuosi dėl demokratijos“, – sakė G. Landsbergis.

Europos Sąjunga kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) dėl Kinijos prekybos praktikos, kurią Bendrija laiko diskriminuojančia Lietuvą dėl Vilniaus pozicijos Taivano atžvilgiu. ES prašyme konsultacijoms pabrėžiama, kad Kinijos taikomi ribojimai pažeidžia PPO teisės normas, reglamentuojančias prekybą prekėmis ir paslaugomis, primena BNS.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (317)