„Susitikime su Ministrų Kabineto nariais, Seimo frakcijų atstovais, Lietuvos banko, savivaldybių asociacijos vadovais, verslo asociacijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovais Prezidentas aptars galimas infliacijos pasekmių švelninimo priemones”, – pranešė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

ELTA primena, kad apie planus suburti šalies politines partijas diskusijai dėl augančios infliacijos G. Nausėda užsiminė prieš savaitę.

„Ateinančią savaitę aš inicijuosiu dar vieną susitikimą su mūsų politinėmis partijomis, su mūsų ministrais, atsakingais už infliacijos reikalus, ir mėginsime kalbėti būtent plačiu kontekstu, kokias priemones dar galėtumėme taikyti“, – LRT radijui praėjusį ketvirtadienį sakė prezidentas.

Tuo metu Vyriausybė šios savaitės trečiadienį pritarė Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Seimui bus siūloma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, taip pat skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti.

Lengvata šildymui būtų taikoma atgaline data nuo šių metų sausio 1 d. ir galiotų šį šildymo sezoną – iki balandžio 30 d. Finansų ministerija skaičiuoja, kad iki nulio sumažinus dabartinį 9 proc. tarifą gyventojams sąskaitos už centralizuotą šildymą mažėtų dešimtadaliu.

Ši priemonė būtų taikytina tik buitiniams vartotojams ir kainuotų apie 23,3 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Nors šalies vadovas G. Nausėda prieš savaitę sakė sveikinantis tarp Vyriausybės narių pasigirdusius pasvarstymus dėl PVM lengvatos šildymui. Tačiau prezidentas pažymi, kad ši priemonė nebus pakankama, siekiant padėti žmonėms įveikti augančios infliacijos iššūkius. Pasak jo, nauda, kurią pajustų gyventojai dėl šios lengvatos, siektų tik 5-6 eurus.

„Kalbant konkrečiai apie PVM lengvatą šildymui. Žinote, tai truputį panašu į „nabašnyko“ pašlakstymą žaliąja arbata, kadangi iš esmės tas pakeitimas įsigalios nuo kito šildymo sezono“, – tuomet lankydamasis Marijampolėje kalbėjo G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)