Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai išsiaiškino, kad per vienuolika mėnesių buvę sutuoktiniai Rafaelis Gurbanovas (Rafael Gurbanov) ir Ilona Kovalova iš neteisėtos veiklos uždirbo beveik 20 tūkstančių eurų. Dar tokia pati suma atiteko seksualines paslaugas teikusioms dviem merginoms.

Šią sumą valstybinį kaltinimą baudžiamojoje byloje palaikiusio prokuroro Romualdo Betingio prašymu Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Aušra Dambrauskienė nutarė solidariai konfiskuoti iš anksčiau du kartus teisto R. Gurbanovo ir Ukrainos pilietybę turinčios I. Kovalovos.

Be to, teismas nutarė, kad prostitucijos verslui vadovavęs bei iš jo pelnęsis bei nedidelį kiekį narkotinių medžiagų laikęs R. Gurbanovas už grotų privalės praleisti 1 metus 7 mėnesius. Tuo metu jo buvusiai sutuoktinei I. Kovalovai, kuri buvo tarpininkė tarp prostitučių ir jų klientų, teismas skyrė 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant vienerių metų laikotarpiui. Bausmės atidėjimo metu nuteistoji privalės išdirbti 80 valandų nemokamų darbų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos ar kitose valstybinėse ar nevalstybinėse įstaigose bei organizacijose.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs ir ikiteisminio tyrimo bei teisminio nagrinėjimo metu surinktus duomenis įvertinęs teismas nustatė, kad sutuoktiniai, kurie išsiskyrė jau prasidėjus baudžiamajam procesui, nuo 2019 m. liepos 7 d. iki 2020 m. birželio 2 d., veikdami bendrininkų grupėje, organizavo bei pelnėsi iš kitų asmenų prostitucijos.

Asociatyvi nuotrauka
„Tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek ir teisme apklaustas R. Gurbanovas savo kaltę dėl prostitucijos organizavimo ir pelnymosi iš jos pripažino visiškai, nurodė nusikaltimo padarymo aplinkybes: R. Gurbanovas apklausiamas teisme vienareikšmiškai nurodė, kad organizavo ir pelnėsi iš prostitucijos, padėjo išsinuomoti merginoms butus, dėdavo reklamą į skelbimus, nurodydavo paslaugų kainą, bendravo su merginomis, kurios teikė seksualines paslaugas, ir jų klientais, siųsdavo klientus pas merginas bei, kad iš merginų gaudavo pusę jų atlygio už klientams suteiktas paslaugas; I. Kovalovos (dabar jau buvusios sutuoktinės) vaidmenį apibūdino, kaip pagalbą jam atsakinėjant į klientų žinutes pagal paliktą paruoštuką, kai jis pats negalėdavo, nurodė, jog I. Kovalova žinojo apie šią veiklą, nors su ja nebuvo jokių susitarimų“, – apkaltinamajame nuosprendyje nurodė teisėja A. Dambrauskienė.

Pasak jos, I. Kovalova, kuri merginoms prisistatydavo Nikol vardu, iš pradžių savo kaltę neigė, tačiau vėliau pripažino, kad žinojo ir suprato, kuo užsiima jos tuometinis sutuoktinis R. Gurbanovas, nors ir menkino savo vaidmenį, teigdama, jog pati nieko nerašydavo klientams, kopijavo vyro paliktą paruoštuką, tik pranešdavo seksualines paslaugas teikusiai merginai apie būsimą klientą, tiesiogiai jokių pinigų negaudavo, tik kaip žmona kartais prašydavo jų iš vyro, kas kiek kam mokėjo nežino, kokią sumą palikdavo mergina po kliento, jai nebuvo žinoma, su pinigais, jų paskaičiavimu nebuvo susijusi – už pinigus buvo atsakingas R. Gurbanovas, iš merginų nėra ėmusi pinigų.

„Vis dėlto, iš esmės vertinant I. Kovalovos teisme duotus parodymus, matyti, jog nors ir nurodė nepritarusi šiai vyro veiklai, vis tiek padėjo jam, atsakinėdama į žinutes, jai buvo priskirta viena mergina, kuriai pranešdavo, kad bus klientas, suprato, kad vyro pinigų šaltinis yra šita veikla – gyveno iš tų pinigų, žinojo, kad iš jos kortelės apmokami skelbimai, nes jo kortelė buvo užblokuota, iki susipažindama su R. Gurbanovu pati užsiiminėdavo prostitucija“, – pažymėjo teismas.

Asociatyvi nuotrauka
Pasak teisėjos, I. Kovalova dirbo operatore – SMS žinutėmis susirašinėjo su merginomis, kurios verčiasi prostitucija, nurodydavo joms klientų atvykimo laiką, rūpinosi merginų buitimi (skalbė, ieškojo nuomai butų, bendravo su butų savininkais), o merginos I. Kovalovai informuodavo apie kliento atvykimą, išvykimą ir kokią pinigų sumą gavo, taip pat I. Kovalova atsakinėdavo ir į klientų, norinčių gauti seksualines paslaugas, SMS žinutes, derindavo atvykimo laiką, nurodydavo jiems buto adresą, kur merginos verčiasi prostitucija.

Sąvadautojo draugas – ugniagesys

Nors per slaptą policijos operaciją buvo sulaikytos tik dvi prostitutės iš Ukrainos, ikiteisminio tyrimo metu prostitučių lizdui Vilniuje vadovavęs R. Gurbanovas prisipažino, kad seksualines paslaugas jam buvo teikusios mažiausiai penkios merginos – vienos išvažiuodavo į namus, atvažiuodavo kitos, o jų sumažėjo, kai 2020 m. šalyje dėl koronaviruso pandemijos buvo įvestas karantinas.

Tyrimo metu pareigūnai ne kartą apklausė ir vieną Vilniuje dirbusį ugniagesį gelbėtoją, kuris palaikė itin draugiškus ryšius su R. Gurbanovu – nors ir nepavyko įrodyti, kad jis yra susijęs su pelnymusi iš prostitucijos, kriminalistai neabejoja, jog jis tikrai žinojo, kuo verčiasi R. Gurbanovas ir pas jį nelegaliai dirbančios merginos. Tai patvirtino kriminalinės žvalgybos metu surinkti duomenys bei pokalbiai telefonu. Tiesa, pats ugniagesys tikino, kad nežinojo apie neteisėtą R. Gurbanovo veiklą ir niekuomet nesinaudojo pas šį dirbančių ukrainiečių teikiamomis seksualinėmis paslaugomis, nors pripažino, jog ne vieno pokalbio metu tokia tema ir pajuokavo.

Tuo metu R. Gurbanovas aiškino, kad užsiėmė trumpalaike butų nuoma, tam turėjo įsigijęs verslo liudijimą.

„Anksčiau tai dariau ne vien dėl prostitučių, bet atėjus pandemijai trūko darbo, taip susipažinau su merginomis, kurios iš manęs nuomojosi butą, – sakė vyras. – Žinojau, kuo jos užsiima, kai kurios jų ne kartą manęs buvo prašiusios išnuomoti butus, bet vien dėl to, kad jos teikia seksualines paslaugas, joms būstą išnuomodavau brangiau nei kitiems klientams. Taip pat jų prašymu, kai trūkdavo klientų, padėdavau jų susirasti – talpindavau nuotraukas į įvairius portalus, bendravau su klientais, nes jos moka kalbėti tik rusų kalba. Kaip galėjau, stengiausi padėti.“

Anot R. Gurbanovo, per policijos operaciją sulaikytos ukrainietės vertėsi prostitucija, nes dėl pandemijos negalėjo išvažiuoti iš Lietuvos.

Asociatyvi nuotrauka
„Atlygį dalindavomės per pusę – mano dalį jos įmesdavo į pašto dėžutę, sumos buvo įvairios: ir po 100, ir 200, ir 500 eurų, – sakė jis. – Iš mano dalies buvo apmokama reklama ir įvairios priemonės ūkio darbams, taip pat sumokėdavau baudas, kurias skirdavo policija už vertimąsi prostitucija. O merginos savo darbui viską pirkdavosi pačios.“

Klientus viliojo skelbimuose

Vyras teigė, kad seksualines paslaugas teikiančios merginos esą pačios jį susirasdavo – esą kartą jam parašė Ukrainoje gyvenančios žmonos draugės, kurios paprašydavo susirasti butą trumpalaikei nuomai. O po to, jo teigimu, esą merginos „tiesiog parašydavo iš Ukrainos, klausdavo, ar gali atvažiuoti, kokios yra sąlygos“.

„Ir aš nuspręsdavau“, – sakė R. Gurbanovas.

Vilnietis taip pat prisipažino, kad interneto portaluose talpindavo skelbimus su nuotraukomis, kurias jam pateikdavo merginos – kai kuriose jos net neslėpdavo savo veido, nurodydavo savo amžių, ūgį, net zodiako ženklą.

„Laukiu svečiuose“, – prie skelbimų nurodydavo vyras.

„Pagal skelbimą paskambinę klientai pasidomėdavo, kokios yra detalės, kainos ir, jeigu viskas tikdavo, parašydavau merginoms, ar gali priimti, – sakė R. Gurbanovas. – Klientų skaičius – įvairus: būdavo ir nei vieno, būdavo ir 6–7 klientai per dieną.“

„Dažniausiai merginos prisistatydavo išgalvotais vardais, todėl jų tikrų vardų ir pavardžių nežinodavau, – sakė jis. – Visos merginos pačios atvažiuodavo mane susiradusios, klausdamos, ar yra laisvų butų, kuriuos rezervuodavo iš anksto. Gaudavau iš merginų pinigų ir už buto nuomą, ir procentus nuo jų suteiktų seksualinių paslaugų sumos, bet būdavo ir tokių merginų, kurios tiesiog sumokėdavo didesnę sumą už buto nuomą ir daugiau nieko nemokėdavo.“

Vyras taip pat prisipažino, kad dalis merginų atvažiuodavo pačios iki išnuomoto buto, bet dalį merginų, jų prašymu, jis pasitikdavo Vilniaus oro uoste ar Vilniaus autobusų stotyje.

Asociatyvi nuotrauka
„Butas būdavo pilnai paruoštas trumpalaikei nuomai – jame būdavo visos reikalingos higienos priemonės, rankšluosčiai, patalynė, šlepetės, tualetinis popierius ir kt., viskas būdavo lyg viešbutyje, merginos pačios rūpindavosi prezervatyvais, geliais ir kitomis priemonėmis“, – sakė jis.

Į pagalbą atėjo žmona

Vyro teigimu, atvažiavus klientui, merginos galėjo atsisakyti jį aptarnauti: „Viskas buvo laisva valia“.

„Klientas už paslaugas susimokėdavo merginai prieš teikiant paslaugą ir ji tada mane informuodavo, kiek laiko klientas bus ir kokią sumą sumokėjo“, – R. Gurbanovas sakė, kad iš merginų pinigus pasiimdavo pats, kartais važiuodavo paimti ir kiekvieną dieną, kartais ir į kelias dienas atvažiuodavo, kai kurios merginos pinigus perduodavo tiesiogiai jam į rankas, kitos palikdavo įdėjusios į voką pašto dėžutėje, arba palikdavo po buto lauko durų kilimėliu.

Jis neslėpė, kad buvo sulaukęs pagalbos iš ugniagesiu dirbančio savo draugo, kuris laisvu nuo darbo metu taip pat dirbo elektriku – esą kartais jo paprašydavo pagelbėti arba sutaisyti nuomojamuose butuose sugedusius elektros prietaisus, taip pat kartais paprašydavo nuvežti ir iki butų, kuriuose gyveno ukrainietės.

„Jam tikrai nepasakojau, kuo užsiimu, nežinau, ar jis numanė, kokia veikla aš verčiuosi, bet galimai ir nutuokė“, – aiškino R. Gurbanovas.

Tačiau jis neneigė, kad apie prostitucija užsiimančias merginas žinojo tuometė jo sutuoktinė I. Kovalova.

„Ji karantino metu man padėjo atsakinėti į klientų žinutes pagal paliktą paruoštuką, Ilona žinojo apie šią veiklą, tačiau su ja nebuvo jokių susitarimų dėl atlygio, kad man padėjo atsakinėti į klientų žinutes“, – sakė tuo metu taip pat vienoje sostinės drabužių išparduotuvėje dirbęs vyras.

Asociatyvi nuotrauka
Tuo metu I. Kovalova teisme neslėpė žinojusi, kad policijos sulaikytos merginos verčiasi prostitucija, o prie jų veiklos prisideda tuometis jos sutuoktinis.

„Apie jų veiklą sužinojau, kai pradėjau atsakinėti į žinutes – nepritariau šiai veiklai, bet vis tiek jam padėjau“, – moteris teigė, kad turėjo bendrauti tik su viena seksualines paslaugas teikiančia mergina.

Už darbą sutuoktinis jai esą pinigų nemokėdavo: „Aš tik kaip žmona kartais prašydavau pinigų“.

Susitinka su vyrais, bet tai – fetišas

Ikiteisminio tyrimo metu moteris taip pat prisipažino, kad pati anksčiau vertėsi prostitucija, bet šią veiklą nutraukė, kai ištekėjo už R. Gurbanovo.

„Su drauge buvau atvykusi į Vilnių, čia mes vertėmės prostitucija, o paskui susipažinau su būsimu savo vyru, galima sakyti, jis buvo kaip klientas – mes vienas kitam patikome, atrodė, kad radome giminingą sielą ir pradėjome bendrauti, po to susituokėme, – sakė I. Kovalova. – Kai ištekėjau, vyro klausiau, ar galiu ir toliau verstis prostitucija, bet jis nesutiko, todėl nustojau tai daryti. Dabar kartais susitinku su vyrais, bet tai ne seksualinio pobūdžio paslaugų teikimas, tai – fetišas.“

Moteris tyrėjams sakė, kad šiuo metu su R. Gurbanovu beveik nebendrauja, nors ir gyveno tuose pačiuose namuose: „Mes gyvename skirtinguose kambariuose.“

Policijos tyrėjai taip pat apklausė dvi ukrainietes, kurias rado R. Gurbanovo nuomojamuose butuose. Viena jų pasakojo, kad prieš atvykdama į Lietuvą Ukrainoje dirbo striptizo klube.

„Kartą man viena pažįstama mergina papasakojo, kad ji važinėja į Lietuvą ir Vilniuje verčiasi prostitucija, sakė, kad jai vienai liūdna, pasiūlė man prisijungti, – kalbėjo ukrainietė. – Ji pasakojo, kad iš klientų gauta suma dalinama po 50 procentų, viena dalis lieka merginai, o kitą dalį reikia atiduoti, minėjo, kad už valandą klientas moka 120 Eur, už pusvalandį – perpus mažiau. Susidomėjau šiuo pasiūlymu ir sutikau su ja vykti į Vilnių.“

Ukrainietės teigimu, apie klientų atvykimą pranešdavo operatorė, kurios ji taip ir nebuvo mačiusi.

„Ji man buvo parašiusi taisykles, kad man atsiųs klientus, parašydama SMS žinutę, nurodys valandą, kada ateis, kad pinigus reikia paimti iš karto ir tik po to suteikti seksualines paslaugas, kad už valandą paslaugų iš kliento reikia paimti 120 Eur, iš kurių pusę reikės vėliau atiduoti, kaip supratau, asmenims, kurie organizuoja visą šį biznį, – sakė mergina. – Paprastai pinigus liepdavo palikti po buto durų kilimėliu arba buto pašto dėžutėje.“

Kas pasiimdavo pinigus, ji teigė nežinojusi, nes niekada sąvadautojo taip ir nematė.

„Pirmą kartą Vilniuje buvau 2–3 savaites, teikiau seksualines paslaugas, per dieną būdavo nuo 3 iki 7 klientų, jeigu ateidavo valandai, mokėdavo 120 Eur, bet už pusvalandį mokėdavo 60 Eur, – sakė ji. – Pirmą kartą uždirbau iki 1,5 tūkst. Eur. Taip kelis kartus važiavau į Vilnių, dirbau su kitomis merginomis iš Ukrainos, tačiau vienu metu negyvendavome daugiau nei dviese.“

Į Lietuvą atvyksta reguliariai

Anot jos, kartais dažnai tekdavo keisti gyvenamąją vietą, nes kaimynai būdavo nepatenkinti ir reikšdavo įvairias pretenzijas.

„Tai ir dėl garsiai leidžiamos muzikos, pavyzdžiui, vieno buto šeimininkas gyveno namie priešais ir jam nepatiko, kad pas mus vaikšto daug žmonių“, – kalbėjo liudytoja.

Jos teigimu, daugelis klientų, atėjusių pasinaudoti seksualinėmis paslaugomis, atsinešdavo narkotinių medžiagų: „Kokaino ar kokių nors tablečių, vartodavo, siūlydavo ir mums, kartą esu bandžiusi kažkokių tablečių.“

O klientai buvo įvairūs – viename slapta pareigūnų užfiksuotame pokalbių ugniagesiu dirbantis R. Gurbanovo bičiulis savo draugui pasakojo, kaip pas merginas jau nuo 8 val. atvažiuoja įvairiausi „direktoriai“ ir prostitucija besiverčiančių merginų paslaugomis naudojasi dvi tris valandas. „Čia darbas?“ – juokdamasis kalbėjo ugniagesys gelbėtojas.

Tuo metu kita policijos tyrėjų apklausta ukrainietė pareigūnams prisipažino, kad į Lietuvą atvažiavo prieš pat karantiną, o kadangi dėl įvestų apribojimų negalėjo sugrįžti į tėvynę, buvo priversta pasilikti Vilniuje.

„Mano atvykimo tikslas – dirbti eskorto paslaugose, teikti seksualines paslaugas, tuo užsiimu maždaug metus, į Lietuvą atvažiuoju kartą per du mėnesius“, – mergina sakė, kad į Vilnių visą laiką atvykdavo su savo drauge.

Ukrainietė neslėpė, kad su R. Gurbanovu susipažino viename Ukrainos klube, kur dirbo striptizo šokėja.

„Jis duodavo gerus arbatpinigius, bet neverbavo ir nebuvo pokalbio su juo apie seksualinių paslaugų teikimą, mes tiesiog pabendravome, jis man paliko savo telefono numerį, – sakė mergina. – Po kiek laiko, kai sulaukiau 18 metų, mano gyvenime buvo periodas, kai man buvo reikalingi pinigai ir aš jam parašiau, nes jis buvo sakęs, kad jeigu reikės pagalbos, galiu paskambinti. Jis sutiko padėti, bet sakė, kad darbas – teikti seksualines paslaugas ir jei esu pasiruošusi, galiu atvažiuoti. Sutikau.“

Į Lietuvą atvykusi mergina teigė sutikusi savo draugę, kuri taip pat vertėsi prostitucija.

„Jos paklausiau, kaip eskorto darbas Lietuvoje, ji pasakė, kad viskas tvarkoje, yra saugu, niekas neapgaudinėja“, – sakė liudytoja. Ji nesiskundė klientų skaičiumi, taip pat ir uždirbtais pinigais, nors pusę jų privalėdavo atiduoti savo „darbdaviui“.

Vėliau prostitute dirbusi mergina pareigūnams prisipažino, kad melavo, kai pasakojo, jog su R. Gurbanovu susipažino Ukrainos striptizo klube – esą jai apie darbą Lietuvoje papasakojo draugė, užsiminusi, jog gauna neblogą uždarbį ir neturi jokių problemų.

„Tada nutariau, kad iš aš turiu čia atvažiuoti“, – sakė jauna mergina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)