Parlamentarai, priklausantys ir valdantiesiems, ir opozicijai, priekaištauja, kad paramos gyventojai gali ir nepajusti, nes ji bus labai maža. Be to, pasak jų, lengvata bus diskriminacinė, nes negalios gyventojams, kurie šildosi elektra, dujomis arba malkomis.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė pripažįsta, kad sprendimas nėra geras, nors ir pagelbės daliai žmonių.

„Pilnai sprendimas nėra taiklus, bet padeda amortizuoti (išlaidas – BNS) tai vartotojų grupei, kuri pajuto didžiausius sąskaitos išaugimus“, – BNS teigė komiteto pirmininkas.

Biudžeto ir finansų komiteto narys, Laisvės frakcijos atstovas Vytautas Mitalas mano, kad Vyriasybei reikėtų galvoti ne tik apie „kelių mėnesių uždavinuką“, o kaip spręsti svarbesnius atsinaujinančios energetikos plėtros uždavinius.

„Kažkiek padės, bet esminio, didelio efekto tikrai neturės, todėl labiau vertinu kaip tam tikrą sprendimą, kad kažką reikia Vyriausybei padaryti... (...) Labai priklausys nuo to, ar Vyriausybė eina spręsti ne tik dabartinį šildymo sezoną, bet ar pagalvoja kelerius metus į priekį (...), kaip pašalinti trūkumus, kurie trukdo atsinaujinančiai energetikai. Išsprendus kelių mėnesių uždavinuką, labai svarbu nepamesti to uždavinio, kuris yra svarbiausias“, – sakė jis.

V. Mitalas abejoja, ar nulinis tarifas šilumai galėtų likti nuolatinis.

Opozicijos parlamentarai teigia paremsiantys nulinį PVM tarifą šilumai, bet žada teikti pataisas, kad lengvata būtų taikoma ir šildymui elektra bei dujomis.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius, dirbantis Biudžeto ir finansų komitete, sako, kad dėl nulinio PVM tarifo šildymui parama gyventojams bus menka.

„Duoda kažkokią bombonkę ir apsiraminkite. Aišku, pritarsiu, nors ir lašas paramos žmonėms, bet bus, bet tai nėra didžiulė parama įvertinus dabartinę infliaciją. Tas sumažinimas, nenoriu kartotis, kaip prezidentas pasakė, bet toks“, – BNS teigė A. Butkevičius.

„Įsivaizduokite, kad tik 23 mln. eurų efektas bus, o reikia, kad nors 230 mln. būtų, ir dabar jie turi tokias galimybes – viršplaninių pajamų už praėjusius metus turi 1,3 mlrd. eurų“, – pridūrė jis.

A. Butkevičius sutinka, kad „esant normaliai tvarkai“ atgaline data tarifas negaliotų.

„Bet dabar esant tokiai pusiau ekstremaliai situacijai ir nesuvaldomai augančiai infliacijai, būtų tam tikras išskirtinis atvejis, kuriam daugelis, manau, nesipriešintų ir neskųstų“, – tvirtino A. Butkevičius.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas įsitikinęs, kad nustatant nulinį tarifą centriniam šildymui, bus diskriminuojami gyventojai, kurie šildosi kitais būdais: „Jiems jokių lengvatų tai nėra“.

„Dabar pirmiems daromas nulinis, o kitiems lieka senasis tarifas (21 proc. – BNS), jokios lengvatos negaus. Bandysime pataisas siūlyti, kad visiems buitiniams vartotojams būtų taikomas nulinis tarifas irgi arba bent jau 9 proc., o ne 21 proc.“, – sakė A. Sysas.

Parlamentaro teigimu, nustačius nulinį tarifą, didžiausią naudą pajus didelius butus turintys turtingi žmonės.

„Jauna šeima, gyvenanti kokiuose Gulbinėliuose ar Riešėje, turi 100 kv. namą, šildosi dujomis ir negauna jokios lengvatos, o „Vilniaus vartuose“ butai po 150-200 kvadratų ir jų savininkai gaus lengvatą. Kuo didesnis būstas, tuo didesnė parama. Tai iškreipia rinką. Tokiais atvejais kompensacijos būtų logiškiau“, – svarstė A. Sysas.

Biudžeto ir finansų komiteto narys „darbietis“ Vytautas Gapšys sako, kad frakcija palaikys tokį Vyriausybės siūlymą.

„Tai pavėluota, Vyriausybė atsilieka su šiais sprendimais, bet geriau vėliau negu niekada“, – sakė parlamentaras.

V. Gapšys nesutinka, kad nulinio tarifo poveikis nebus didelis, jis mano, kad didžiausią efektą turės žmonės, kuriems šildymo sąskaitos sunkiai pakeliamos.

„Nežinau, kaip kas skaičiuoja, bet pakankamai daug žmonių yra, kuriems keletas eurų reiškia, ar jie galės vaikui nupirkti naujus batus, ar negalės“, – kalbėjo V. Gapšys.

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė siūlyti Seimui laikinai taikyti nulinį PVM tarifą šildymui. Lengvata galiotų nuo sausio 1 dienos iki balandžio pabaigos, kai baigsis šildymo sezonas. Dabar centriniam šildymui ir naudojant malkas taikomas 9 proc. PVM.