Dokumente primenama, kad 2021 metų pavasarį atsiradęs Galimybių pasas buvo naudojamas „kaip pandemijos masinio apsaugojimo valdymo priemonė skirta apsaugoti žmones nuo užsikrėtimo, kol atsiras galimybė pasiskiepyti“.

„Taip pat GP pasas naudojimo tikslas apėmė saugesnių sąlygų užtikrinimą paslaugų teikimo metu, taip sudarant sąlygas veikti verslo subjektams“, – teigiama dokumente.

„2021 metų vasaros pabaigoje, remiantis duomenimis apie atvejų kilimą, GP grąžintas siekiant apsaugoti žmones, ypač rizikos grupių, kuriems nesusidaro imunitetas. GP dėka įgyvendintas srautų atskyrimas mažino nepasiskiepijusių užsikrėtimus, valdant kontaktų kiekį“, – apie GP rašoma SAM registruotame dokumente.

Jame teigiama, kad plintant ženkliai plitresnei omikron atmainai, rizika užsikrėsti koronavirusu išlieka tiek skiepytiems, tiek neskiepytiems asmenims, todėl GP funkcija reikšmingai sumažėjo.

„Atsižvelgiant į pasaulyje, Europoje ir Lietuvoje plintančią naują koronaviruso viruso omikron atmainą, kuriai būdingas didesnis užkrečiamumas, sąlygojantis, kad virusui perduoti užtenka ir trumpesnio laiko, ir mažesnio jo kiekio, kuria lengviau užsikrečia visi asmenys, šiuo metu siūloma atsisakyti GP taikymo šalies viduje, o priklausomai nuo epidemiologinės situacijos ir esant poreikiui vėl būtų galima svarstyti apie GP taikymo grąžinimą“, – siūlo ministerija.

Tačiau visiškai atsisakyti ribojimų negalima.

„Kadangi šiuo metu epidemiologinė situacija yra nepalanki, stebimas sergamumo rodiklių kilimas, atsisakius GP svarbiausiomis tampa gyventojų sąmoningumas ir asmeninio apsisaugojimo priemonės – respiratorių / kaukių dėvėjimas, kontaktų ribojimas, ypač jaučiant simptomus ar turėjus sąlytį ir kitos“, – teigiama jame.

Todėl siūloma kontaktiniu būdu teikiamas paslaugas, vykdomą ūkinę veiklą, prekybą, organizuojamus komercinius ir nekomercinius kultūros, pramogų, sporto renginius, šventes, muges, festivalius ar kitus tam tikrą laiką trunkančius organizuotus žmonių susibūrimus viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku leisti vykdyti užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi sąlygas, kitus visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis ir kitus susijusius reikalavimus.

O parduotuvėms, turgavietėms ir kitoms prekybos vietoms, esančioms uždaroje erdvėje, siūloma nustatyti reikalavimą užtikrinti 15 kv. m. prekybos plotą vienam lankytojui arba vienu metu aptarnauti ne daugiau kaip vieną asmenį.

Minėtas ploto reikalavimas nustatytas, atsižvelgiant į anksčiau taikytą praktiką iki GP įvedimo bei atsižvelgiant į 2 m. saugaus atstumo laikymąsi nuo kitų asmenų tose vietose, kuriose susidaro dideli lankytojų srautai.

Apsispręsti dėl šio pasiūlymo dar turės Vyriausybė.

Vyriausybė planuoja atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo

Ministrų kabinetas trečiadienį posėdyje turėtų atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo dėl koronaviruso.

Toks siūlymas Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymu numatytas Vyriausybės nutarimo projekte.

„Vienkartinio ir periodinio profilaktinio testavimo atsisakoma atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu plintant SARS–CoV–2 viruso omicron atmainai rizika užsikrėsti galima tiek neskiepytiems, tiek skiepytiems ar persirgusiems asmenims, stebimas itin intensyvus infekcijos plitimas, todėl nebetikslinga išskirti atskiras veiklos grupes, kuriose būtų taikomas vienkartinis ir periodinis testavimas“, – rašoma dokumente.

Sveikatos apsaugos ministerija sausio viduryje Vyriausybei siūlė nustatyti, kad testuotis dėl COVID–19 būtų privaloma tik sveikatos priežiūros ir socialines paslaugas teikiančių įstaigų darbuotojams. Tačiau tuomet šis klausimas atidėtas.

Šiuo metu tą taip pat privaloma daryti švietimo paslaugas teikiantiems, vaistinių, viešojo maitinimo, viešojo transporto, gamybos, viešojo maitinimo ir kitų sektorių darbuotojams.

Testavimas būtinas tiems darbuotojams, kurie neturi imuniteto arba praėjus septyniems mėnesiams po pilnos vakcinacijos nėra gavę sustiprinančiosios skiepo dozės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)