Vieniems darbo neliks, kitiems tai išsigelbėjimas

Galimybių pasus sostinės Halės turguje tikrinanti Marija sako, kad sustabdžius dokumento veikimą, jai teks atsisveikinti ir su darbu.

Vieniems darbo neliks, kitiems tai išsigelbėjimas. Prekybininkai vieningi – dėl Galimybių paso srautai sumažėjo kone perpus. Ir su kartėliu jie prideda, kad kartais turguje prekiautojų daugiau nei pirkėjų.

„Labai stipriai, labai jaučiasi. Visiškai tuščias turgus. Sako, kad Kalvarijų turgavietėje, kur nėra Galimybių pasų, vis tiek didesnis srautas žmonių“, – LNK žinioms kalbėjo viena Halės turgaus prekybininkė Birutė.

Ji turguje dirba jau 16 metų.

„Pas mus krizė, mes čia stovim ir nežinom. Dar nuomą nuo kovo pakėlė 15 procentų. Tai mes iš viso dabar galvojame, o ką daryti, gal iš viso išeiti“, – pasakojo ji.

„Mes nesame prieš Galimybių pasą, nesame prieš skiepus, bet mums reikia, kad būtų prekyba“, – pasakojo kita prekybininkė.

Kitokios nuomonės maistu prekiaujantis Tomas. Nors pripažįsta, kad srautai gerokai sumažėję, bet Galimybių pasą jis palaiko ir sako, kad tai prideda saugumo.

„Džiaugiuosi, kad aš pats turiu Galimybių pasą, džiaugiuosi, kad jį patikrina kiekvieną kartą. Tada aš jaučiuosi kažkiek saugesnis“, – tikino jis.

Vyriausybė planuoja atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo

Ministrų kabinetas trečiadienį posėdyje turėtų atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo dėl koronaviruso.

Toks siūlymas Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymu numatytas Vyriausybės nutarimo projekte.

„Vienkartinio ir periodinio profilaktinio testavimo atsisakoma atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu plintant SARS-CoV-2 viruso omicron atmainai rizika užsikrėsti galima tiek neskiepytiems, tiek skiepytiems ar persirgusiems asmenims, stebimas itin intensyvus infekcijos plitimas, todėl nebetikslinga išskirti atskiras veiklos grupes, kuriose būtų taikomas vienkartinis ir periodinis testavimas“, – rašoma dokumente.

Sveikatos apsaugos ministerija sausio viduryje Vyriausybei siūlė nustatyti, kad testuotis dėl COVID-19 būtų privaloma tik sveikatos priežiūros ir socialines paslaugas teikiančių įstaigų darbuotojams. Tačiau tuomet šis klausimas atidėtas.

Šiuo metu tą taip pat privaloma daryti švietimo paslaugas teikiantiems, vaistinių, viešojo maitinimo, viešojo transporto, gamybos, viešojo maitinimo ir kitų sektorių darbuotojams.

Testavimas būtinas tiems darbuotojams, kurie neturi imuniteto arba praėjus septyniems mėnesiams po pilnos vakcinacijos nėra gavę sustiprinančiosios skiepo dozės.

Galimybių pasas nebereikalingas, bet kitų priemonių atsisakyti per anksti

Galimybių pasas, kaip pandemijos valdymo priemonė, savo vaidmenį jau atliko, tačiau atsisakyti kitų apsaugos priemonių dar būtų per anksti, sako Seimo pirmininkė.

„Vyriausybei patariantys ekspertai jau kurį laiką kalba apie tai, kad galimybių pasas, europinis sertifikatas savo vaidmenį šiame etape jau atliko ir gali būti stabdomas, tai yra jo neatsisakoma, bet jis, kaip priemonė, yra sustabdomas pereinant prie kitų pandemijos valdymo priemonių, tikintis, kad pavasarį pandemija pereis į kitą savo fazę“, – trečiadienį Žinių radijui sakė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Ji teigė, kad kitos apsaugos priemonės – kaukių, respiratorių dėvėjimas, atstumų laikymasis, žmonių srautų reguliavimas, dezinfekcija, vėdinimas ir kitos – reikalingos.

„Manau, kad šiame etape, kol susirgimų skaičių kreivė dar nėra stabilizavusis, kol ji kyla, susirgimų skaičiai yra tikrai dideli, atsisakyti visų priemonių būtų neprotinga ir per anksti“, – tvirtino Seimo vadovė.

Vyriausybė trečiadienį posėdyje spręs dėl galimybių paso atsisakymo ir privalomojo testavimo pokyčių.

Galimybių paso reikalingumu suabejota dėl omikron atmainos fiksuojant susirgimus ir tarp paskiepytųjų, o ligos eigai tapus lengvesne. Be to, sveikatos apsaugos ministras yra patvirtinęs tvarką, kad gyvybiškai svarbių sričių darbuotojai galės dirbti kontaktinį darbą net ir sirgdami besimptome COVID-19 forma ar po buvusio kontakto su sergančiaisiais, jei kitaip neįmanoma užtikrinti gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų vykdymo.

Galimybių pasas galioja nuo praėjusių metų gegužės. Jis suteikiamas asmenims, pasiskiepijusiems nuo COVID-19, persirgusiems šia liga ar gavus neigiamą koronaviruso testo rezultatą. Šiuo metu galimybių paso reikia norint lankytis didesniuose prekybos centruose, laisvalaikio, pramogų, maitinimo, paslaugų įstaigose, renginiuose.

Trečiadienį Vyriausybė taip pat planuoja keisti nutarimą, reglamentuojantį privalomą testavimąsi dėl COVID-19 tam tikrų profesijų atstovams.

Žada naujus reikalavimus

Tačiau būna, kad patikrinimai vykdomi pro pirštus.

„Matau, kad ir ta pati apsauga nelabai tikrina tuos Galimybių pasus“, – atviravo vaikinas.

„Matėt, atėjo viena močiutė ir kadangi ji be Galimybių paso, jos neįleido ir viskas. O jei ateitų, tai gal bent truputį kažką pirktų“, – kalbėjo kita prekybininkė.

Viena į Halės turgų patekti negalinti moteris LNK žinioms teigė, jog du kartus skiepijosi, bet trečią kartą – bijo. Todėl dabar be Galimybių paso eina tik į mažas parduotuves. Bet norėtų nusipirkti batų ar drabužių.

„Man batus nupirko dukra, kuri turi tą Galimybių pasą. Bet dabar jis baigėsi ir dukrai“, – sakė moteris.

Vietoj Galimybių paso prekybos vietose žadama įvesti pirkėjų srautų reguliavimą pagal plotą vienam klientui.

„Dauguma prekybininkų tą srautą reguliuoja krepšelių pagalba, kuomet yra tik tiek krepšelių, kiek gali būti žmonių. Ir jeigu bus nustatytas kvadratų skaičius, kaip ir dabar minima – 15 kv. m., tai yra tikrai logiškas ir pagrįstas. Kitos valstybės tai taiko“, – LNK sakė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė.

Prekybininkai sako nuolat esantys po padidinamuoju stiklu, tad klientų skaičiaus ribojimui pritaria. Sako, kad svarbiausia, jog pats Galimybių pasas būtų panaikintas.

„Jį įgyvendinti nebus sunku. Mes net prognozuojame, kad nebus kažkokių eilių už durų“, – kalbėjo R. Vainienė.

Galutinį sprendimą Vyriausybė priims trečiadienį.

„Galimybių pasas nėra naikinamas, jis yra stabdomas“, – pabrėžė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

LNK žinių gatvėje kalbinti vilniečiai vertino Galimybių paso veikimą.

„Tai atskiria žmones. Ir manau, kad tegul gal geriau panaikina“, – sakė viena vilnietė.

Kita svarstė, negi teks stovėti eilėje?

„O su Galimybių pasu praėjai ir viskas“, – sakė ji.

Kitas pritarė, jog Galimybių pasas – patogi priemonė.

Dar viena LNK kalbinta moteris teigė, jog nepritaria jo stabdymui, reikėtų palikti jį toliau galioti.

„Bus vėl antplūdis. Ir eis kas nori, kur nori. Reguliavimui jis vis tiek gerai“, – sakė ji.

Prezidentūra pokyčiams pritaria.

„Šiai dienai (Galimybių paso, aut. p.) reikia atsisakyti, jį stabdyti iš karto. Negalvoti apie tam tikrus etapus, jį pasidėti į rezervą“, – teigė prezidento G. Nausėdos vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.

Trečiadienį priimtas Vyriausybės sprendimas turėtų įsigalioti po poros dienų.

„Greičiausiai įsigalios po poros dienų, greičiausiai – šeštadienį“, – LNK teigė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Sveikatos departamento direktorius A. Ščeponavičius.

Apie kitus naujus ribojimus, kurie atsirastų sustabdžius Galimybių pasą, kol kas nekalbama. O visos kitos priemonės lieka.

„Atstumai, kaukės, respiratoriai, srautų valdymas, vėdinimas, dezinfekcija. Visos šios priemonės Operacijų vadovo sprendimuose lieka“, – kalbėjo SAM atstovas.

O epidemiologė Daiva Razmuvienė teigė, jog sustabdžius Galimybių pasą, didesnė atsakomybė kris ant gyventojų pečių.

Panašus ploto reikalavimai buvo ir per karantinus. Ar dabar priemonė pasiteisins, anot epidemiologės, sunku pasakyti. Kartu ji prideda, kad omikron atmainos pikas dar nepasiektas.

Prezidentūros nuomone, dabar yra svarbiausia dėmesį telkti į vakcinaciją, testavimą, saugos priemones ir visuomenės sveikatos stiprinimą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: