Apie tai D. Razmuvienė kalbėjo pirmadienį laidoje „Info diena“.

Gydytojos manymu, mes galime remtis Danijos ir kitų šalių vedamais atlaisvinimais, bet tuomet reikėtų žiūrėti ir į skaičius, kiek tose valstybėse yra pasiskiepijusių žmonių – ypač vyresnio amžiaus asmenų grupėje.

„Aš manau, kad dabartiniu laiku, kai omikron atmaina diktuoja mums savas sąlygas, privalome peržiūrėti visus teisės aktus ir visus sprendimus, visas priemones, kurias iki šiol naudojome. Kaip matome, jei žmogus užsikrečia omikron, jis gali susirgti ir skiepytas, ir persirgęs, ir neskiepytas. Manau, kad galimybių pasas atitarnavo savo, dabartiniu metu jis turėtų būti peržiūrimas – arba sustabdomas, arba išvis nuimamas“, – sakė D. Razmuvienė.

Visgi tuo pačiu, pasak jos, gyventojai turi būti atsakingesni ir patys prisiminti asmenines apsaugos priemones – kaukes, respiratorius, kitas.

„Reikia suprasti, kad vakcinos tiesiog apsaugo žmogų, kad jis nesirgtų sunkiomis formomis ir nuo pačių blogiausių išeičių“, – taip pat akcentavo epidemiologė.

Ji teigė, kad sunku pasakyti, ar dabar dar veiktų prekybos ploto vienam pirkėjui ribojimai.

Kauno „Akropolyje“ tikrinami galimybių pasai

„Labai sunku pasakyti, ar tai veiktų, kai omikronas tikrai įsisiautėjęs Lietuvoje ir dabartiniu metu mes vis dar kopiame į tą įkalnę, bus dar daugiau susirgusiųjų, bet vėlgi – reikia suprasti, kad jeigu mes kiekvienas save saugosime, tai galima apsaugoti ir tuos žmones, kurie neturėtų papulti į ligonines, taip išvengdami didelio spaudimo asmens sveikatos priežiūros sistemai“, – pabrėžė D. Razmuvienė.

Jos teigimu, susirgimų piko dar nesame pasiekę.

„Sausio kiekvieną savaitę naujų susirgimo atvejų per septynias dienas savaitėje, vis daugėjo 50, o paskutinę savaitę netgi 60 proc. Tai reiškia, kad visi rodikliai dar blogėja – daugėja susirgimų skaičių ir jie dar bus didesni“, – sakė NVSC atstovė.

Ji teigė, kad Danija atpalaidavo ribojimus, bet, remiantis tokiomis patirtimis, reikia, pasak D. Razmuvienės, pažiūrėti ir į tos šalies skiepijimo apimtis.

„Ten skiepijimo apimtys vyresnių asmenų 65+ yra 99,8 proc., kai pas mus Lietuvoje siekia vos virš 70 proc. Kai Europos ligų prevencijos centras vertina riziką visų šalių, vienas iš rizikos vertinimo faktorių yra skiepijimo apimtys šalyje. Jeigu jos yra žemesnės nei 75 proc., ypatingai vyresnių asmenų grupėje, tai rizika, kad omikronas ten gali įsisiautėti ir padaryti labai blogų išeičių, yra labai didelė“, – sakė laidos dalyvė.

Daiva Razmuvienė

Dėl to, jos nuomone, su dalimi ribojimų dar turėtume pagyventi.

„Aš manau, kad mes dar turėtume pakentėti. Treti metai prasidėjo su omikron. Galbūt mums psichologiškai atrodo, kad visi prasirgsime lengvai, čia tik lengva sloga, tai reikia labai neapsigauti. Jeigu renginiai vyksta, tai kiekvienas tikrai turėtume įvertinti, ar man ten tikrai būtina lankytis. Jei jau lankausi, tai laikytis visų apsaugos priemonių, pradedant respiratoriumi, toliau atstumai, rankų dezinfekcija ir kuo trumpesnis buvimo laikas“, – teigė D. Razmuvienė.

„Aš nemanau, kad turime galvoti, jog visi turime prasirgti, o kaip jau bus, taip. Tai būtų tikrai loterija ir ta loterija gali būti labai pralošta“, – pridūrė ji.

Visą „Info dienos“ pokalbį su epidemiologe žiūrėkite čia: