Nors liberalų partija dažnai pristatoma tiesiog kaip Liberalų sąjūdis, pilnas šios politinės jėgos pavadinimas – Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdis.

Sausio viduryje partija užpatentavo prekinį ženklą „Liberalų sąjūdis“ ir visiškai naują logotipą, kuris su šiuo metu partijos naudojamu logotipu susijęs tik tiek, jog jame taip pat dominuoja oranžinė ir juoda spalvos.

Registrų centre iki liepos antros pusės yra rezervuotas pavadinimas „Liberalų sąjūdis“.

Partijos atsakingasis sekretorius D. Petravičius Delfi pirmadienį patikino, kad naujos partijos niekas kurti neketina.

Jo teigimu, liberalams atėjo laikas atsinaujinti, o dėl siūlomo logotipo ir pavadinimo be raidžių „Lietuvos Respublikos“ bus balsuojama balandį įvyksiančiame suvažiavime.

„Tai – ilgai brandintas, apkalbėtas atsinaujinimas, kuris šiek tiek užtruko laike. Galvojome, kad 2021 metais mums pavyks, bet nusikėlė dėl rebrendingo darbų“, – sakė jis.

Buvusių bendražygių intrigos

Liberalų partijos pavadinimas galėjo būti visiškai kitoks, jei ne buvęs bendražygis Artūras Zuokas ir jo aplinka.

A. Zuokas vadovavo liberalcentristams, iš kurių pasitraukę politikai ir kūrė naują partiją.

Liberalų ir centro sąjunga Registrų centre sugebėjo pirmiau rezervuoti net devynis numanomus būsimos partijos pavadinimo variantus, tačiau „Liberalų sąjūdžio“ tarp jų nebuvo.

Artūras Zuokas

Tad kai naujos partijos steigėjai sumanė pasivadinti „Liberalų sąjūdžiu“, jų laukė netikėtumas – tokį pavadinimą pirmiau spėjo rezervuoti bendrovės „Bankrotera“ administratorius, pareiškęs, kad kurs tokio pavadinimo asociaciją.

Politikai neabejojo, kad taip buvę bendražygiai bandė sutrukdyti įsisteigti būsimai partijai.

Galiausiai partija pasivadino taip, kokį pavadinimą spėjo rezervuoti prieš steigiamąjį suvažiavimą: Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdis.

Politinės korupcijos byla artėja prie pabaigos

Planuojamas atsinaujinimas gali būti susijęs ne tik su noru atsikratyti 2006-aisiais buvusių bendražygių intrigų nulemto palikimo.

Vilniaus apygardos teisme link pabaigos juda vadinamosios „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos, kurioje Liberalų sąjūdis teisiamas kaip juridinis asmuo, nagrinėjimas.

Tačiau D. Petravičius Delfi patikino, kad pokyčių su šia byla sieti nereikėtų.

„Tikrai tai nėra siejama. Kalbėjome seniai, kad niekam nesuprantamas tas mūsų senasis ženklas, jis atsirado 2006 metais, steigiamojo suvažiavimo išvakarėse (…) Tai tikrai nesisieja, Liberalų sąjūdis nėra reorganizuojamas – jis lieka tas pats. Laikas nuo laiko tiek versle, tiek visur kitur prekių ženklai keičiami“, – sakė jis.

Be to, anot partijos atstovo, prie politinės jėgos prisijungė nemažai naujų narių, jaunų žmonių.

Gresia didelė bauda

Kaip skelbta anksčiau, už nusikaltimus, kuriais kaltinama partija, Baudžiamajame kodekse numatyta ne tik bauda, bet ir juridinio asmens veiklos apribojimas nuo 1 iki 5 metų arba juridinio asmens likvidavimas.

Tačiau likviduoti partijos kaltinimą palaikantis prokuroras Justas Laucius nesiūlo – jai gresia 564,9 tūkst. eurų siekianti bauda.

Generalinė prokuratūra traktuoja, kad partija, kaip juridinis asmuo, veikė per savo atstovus: buvusį pirmininką Eligijų Masiulį ir buvusius parlamentarus Gintarą Steponavičių bei Šarūną Gustainį.

Eligijus Masiulis

Šioje byloje pateikti koncernui „MG Baltic“, kuris yra pakeitęs pavadinimą į „MG Grupė“, buvusiam jo atstovui Raimondui Kurlianskiui, Darbo partijai, buvusiems Seimo nariams E. Masiuliui, G. Steponavičiui, Š. Gustainiui, dabar Seimo nario pareigas einančiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui.

Prokuroras nesiūlo likviduoti ir kitos teisiamos – Darbo partijos. Politinei jėgai siūloma skirti beveik 373 tūkst. eurų baudą, o koncernui „MG Baltic“ („MG Grupė“) – 1,5 mln. eurų dydžio baudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)