Ji laidoje kalbėjo, jog omikron atmainos plitimo metu tapo aišku, kad Galimybių pasas kaip masinio saugojimo priemonės reikšmė sumažėjo.

„Užsikrečia labai daug žmonių, užsikrečia daugiau, nei vakcinuojasi. (…) Taip tampa Vyriausybei svarbu keli dalykai – apsaugoti kritines valstybės funkcijas, bet taip pat ypatingai svarbios tampa asmeninės apsisaugojimo priemonės“, – laidoje sakė G. Balčytytė.

Ji pabrėžė, jog respiratoriai ženkliai labiau apsaugo nuo omikron atmainos, taip pat svarbi išlieka vakcinacija.

Paklausta, ką reiškia Galimybių paso atsisakymas, Vyriausybės kanclerė teigė, jog toliau galios jau pakeistos pandemijos valdymo priemonės.

„Yra įvesta ir naujų saviizoliacijos taisyklių, papildomų priemonių skirtingiems sektoriams“, – sakė ji.

Vyriausybės kanclerė G. Balčytytė teigė, jog atsisakius Galimybių paso tam tikri ribojimai išliks.

„Kas toliau? Šios priemonės neabejotinai išlieka kaip labai svarbios pandemijos valdymo priemonės. Taip pat srautai, atstumai, ploto reikalavimai, tos pačios higienos priemonės kaip dezinfekcija ir kitos. (…) Yra planuojami tam tikri ploto reikalavimai, ribojimai. Ir, žinoma, jau minėtos kitos priemonės“, – sakė ji.

LRT radijo laidos „LRT Aktualijų studija“ pašnekovė teigė, jog ypatingai svarbi yra asmeninė kiekvieno žmogaus atsakomybė.

Paklausta konkrečios datos, kada Galimybių pasas nustos galioti, G. Balčytytė prognozavo, kad pabaigos data turbūt nebus nukelta keliomis savaitėmis į priekį.

„Ne, turbūt nebus dviem–trim savaitėms (nukelta, aut. p.). Tiek, kiek reikia parengti dokumentus ir logiškai pasiruošti, čia turbūt kelios dienos tikriausiai“, – sakė Vyriausybės kanclerė.

Ji taip pat kalbėjo, jog tai, kad Galimybių paso veikla yra stabdoma, nereiškia, kad ateityje jis nebegalėtų būti naudojamas.

„Sprendimus visada priimame remiantis to meto situacija, žinojimu. Galimybių pasas ateityje gali būti vėl panaudotas, jei atsiras ar susiklostys tokios aplinkybės. Dėl to mes ir sakome, kad nėra naikinamas, baigiamas, bet stadomas“, – sakė G. Balčytytė.

Delfi primena, jog ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė penktadienį informavo, jog Vyriausybė sprendimą dėl Galimybių paso atsisakymo turėtų priimti šį trečiadienį, ministrų kabineto posėdžio metu.

Mintį verslai sveikina

Ministrei pirmininkei I. Šimonytei prakalbus, kad jau kitą savaitę Vyriausybėje ketinama priimti sprendimą dėl galimybių paso atsisakymo, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė ir Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) vadovas Andrius Romanovskis sako sveikiną tokį sprendimą.

„Vertiname labai gerai. Tikrai seniai subrendęs sprendimas. Prekyboje apskritai nelabai taikli priemonė buvo galimybių pasas. Kitose Europos Sąjungos valstybėse labai retai taikoma, maisto prekyboje taiko tik trys šalys: Lietuva, Latvija ir Kipras. Tai tokio sprendimo labai laukėme ir labai džiaugiamės“, – Eltai sakė R. Vainienė.

Pasak jos, su Vyriausybe šiuo metu diskutuojama dėl esminio ribojimo, kuris išliktų ir be galimybių paso – srautų valdymo prekybos vietose.

„Prekyboje yra labai aiškios priemonės – srauto ribojimas, kvadratiniai metrai vienam pirkėjui. Mūsų nuomone, tas skaičius galėtų būti 20 kv. m., tai būtų tikrai didžiausias reikalavimas Europos Sąjungoje“, – aiškino R. Vainienė.

A. Romanovskis: galimybių paso galiojimo terminas jau pasibaigęs

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) vadovas A. Romanovskis laikosi panašios pozicijos. Jo teigimu, ši priemonė buvo gerai veikianti savo laiku, tačiau jos terminas paprasčiausiai pasibaigė.

„Mes nuo pat pradžių sakėme, kad galimybių pasas yra labai gera priemonė, tačiau turi būti laikina. Akivaizdu, kad jos galiojimo terminas jau yra pasibaigęs. Labai sveikintinas ir išmintingas premjerės pasakymas, kad bus svarstoma dėl galimybių paso galiojimo pabaigos“, – mano A. Romanovskis.

ELTA primena, kad premjerė penktadienį užsiminė, kad jau kitą savaitę Vyriausybėje ketinama priimti sprendimą dėl galimybių paso atsisakymo. Pasak jos, apie tai, kokie reikalavimai verslui galėtų pakeisti galimybių pasą, buvo diskutuojama pastarąsias kelias savaites.

„Vyriausybė planą sustabdyti galimybių pasą turi jau kelias savaites, tiesiog šias savaites buvo derinami operacijų vadovo sprendimai, taip pat diskutuojama su verslu, kur dabar yra taikomas galimybių pasas, kokie reikalavimai galėtų galimybių pasą pakeisti“, – penktadienį atsakydama į žurnalistų klausimus kalbėjo I. Šimonytė.

„Aš manau, kad Vyriausybės sprendimas dėl galimybių paso sustabdymo bus priimtas kitą trečiadienį“, – pridūrė ji.

Valdančiųjų pandemijos valdymo modelį ketvirtadienį sukritikavo prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas akcentavo, kad pandemijos pobūdis keičiasi, todėl, pasak jo, reikia kuo skubiau keisti COVID–19 pandemijos valdymo strategiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)