Pasidalintame įraše profesorius dar kartą primena apie milžiniškas pajėgas, sutelktas prie Ukrainos sienos.

Rusija atvirai kalba apie karą prieš Ukrainą. Ne tik kalba – užpuolė ir kariauja nuo 2014 metų, Ukrainos kariai žūsta kasdien; o pastaruoju metu Maskva telkia neregėtai dideles puolamąsias jėgas prie Ukrainos sienų. Svarstybose vyrauja ne „ar“, bet „kada“. Daina „Ar nori rusai karo“ seniai uždrausta. Galėtų ją patransliuoti bent Vilnius.

Naujiena yra Maskvoj išrasta ir pasauliui numesta S.Lavrovo formulė apie Rusijos "karą nenorom".

Tai panašu į narkotikų bei alkoholio vartojimą nenoromis. Klausimas visai skaidrus: kas Kremliaus artimoje aplinkoje taip stumia šeimininką į kampą?

Štai kur pasauliui pavojinga situacija, dar ir akcentuojant sprendimo autorizaciją: tai situacija autokrato galvoje. Ji rimtai svarstytina tarptautiniuose politikų sąlėkiuose“, – įraše rašo V. Landsbergis.

Primename, kad prie Ukrainos sienų dešimtis tūkstančių karių sutelkusią Rusiją Vakarai kaltina rengiantis galimai invazijai į provakarietišką savo kaimynę ir pagrasino beprecedentėmis sankcijomis, jei įsiveržimas įvyks. Pati Maskva neigia turinti tokių planų.

Ukrainos lyderis bando sumažinti įtampą tuo metu, kai kurios Vakarų sąjungininkės, vadovaujamos JAV, perspėja apie galimą neišvengiamą Maskvos invaziją.

JAV, Jungtinė Karalystė ir Australija neseniai supykdė Kijevą, nurodydamos savo diplomatų šeimoms palikti ambasadas Ukrainoje.

2014 metais Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Rytų Ukrainą nuo to laiko drasko konfliktas su prorusiškais separatistais, kuriuos Kremlius, kaip manoma, remia karinėmis ir finansinėmis priemonėmis. Maskva tai neigia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)