Anot steigėjų, Demokratų sąjunga bus centro kairės politinė jėga, kuri „jau turi valstybės valdymo patirties ir gali imtis atsakomybės už šalies dabartį ir ateitį“.

Skvernelis atskleidė paslaptį – kodėl Palanga?

Kalbėdamas susirinkusiems į suvažiavimą, demokratų frakcijos seniūnas Seime Saulius Skvernelis pradėjo nuo padėkų atvykusiems, steigėjams, organizavusiems steigėjus, Palangos merui Šarūnui Vaitkui, eurokomisarui Virginijui Sinkevičiui, kurie dalyvauja renginyje svečių teisėmis.

„Šiandien visi dalyvaujame daug kam istoriniame renginyje Daugelis ir čia esančių šitą žingsnį žengia pirmą kartą gyvenime. Tai yra aktyvus apsisprendimas dalyvauti politinėje veikloje“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis užsiminė ir tai, kodėl būtent Palanga šiai partijai yra svarbi.

„Galiu atskleisti tam tikrą viešą paslaptį. Praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje, kada mes niekas negalvojome apie politinės partijos kūrimą, čia, Palangoje, susirinkę keliolika Seimo narių, mes kalbėjomės, ar galime bendrai dirbti ir kitoje frakcijoje, ir pradėti puoselėti kitokias mintis, kitokias idėjas, ir pasiūlyti kitokią darbotvarkę Lietuvoje.

Tai įvyko Palangoje. Bet kokiu frakcijos „Vardan Lietuvos“ ir partijos užuomazgos įvyko čia, šitame puikiame mieste“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak politiko, partijos veiklos pradžia bus ypatingai sunki.

„Kadangi mums reikės tas idėjas, kurias išsikėlėme, ne tik įgyvendinti, bet ir susiburti kaip bendruomenei, susicementuoti, turėti supratimą, tarpusavio palaikymą, ir siekti vieningai to tikslo. Sunkiausia, kas mūsų laukia, tai įtikinti žmones, kad galima mumis pasitikėti, kad mūsų patirtis yra šio to verta, ir, kad mes galime kartu labai daug nuveikti vardan Lietuvos“, – sakė S. Skvernelis.

Sveikino Palangos meras

Naujos partijos kūrimą sveikino Palangos meras, konservatorius Šarūnas Vaitkus.

„Labai džiaugiuosi, kad ši nauja politinė jėga savo gimtadieniui pasirinko Palangą – didžiausią Lietuvos kurortą, kuriame ilsisi 80 proc. ir daugiau būtent Lietuvos piliečių“, – sveikinimo kalboje sakė kurorto vadovas.

„Aš iš visos širdies jums linkiu ateityje – priimti labai gražius ir visuomenei naudingus sprendimus“, – pridūrė jis.

Jis žurnalistams prieš prasidedant renginiui teigė nesiruošiantis prisijungti prie S. Skvernelio kuriamos partijos.

„Esu kaip miesto meras, kaip vadovas, atėjęs pasveikinti naujos politinės partijos steigimo. Tą darytų kiekvienas aukštą politinę kultūrą turintis žmogus. (...) Aš esu ištikimas Tėvynės sąjungos narys“, – žurnalistams kalbėjo Š. Vaitkus.

Seimo pirmininkė: partijos steigimas – svarbus akcentas

Vaizdo įraše, kuris buvo paleistas susirinkusiesiems, partijos steigėjus sveikino ir Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Sveikinu jus steigiant naują politinę partiją. Nors tai nėra retas įvykis Lietuvoje, panašų reiškinį stebime kone kiekvieno politinio ciklo metu, bet kuriuo atveju tai yra svarbus politinio ir visuomeninio gyvenimo akcentas“, – sakė parlamento vadovė.

„Svarbus, nes parodo, kad politinė sistema Lietuvoje yra ir ganėtinai tvari, ir užtektinai stipri, nes liberali demokratija tvirta ir veiksminga tiek, kiek partinė politinė sistema pajėgi atstovauti visam rinkėjų spektrui. Lietuva čia ne išimtis“, – pridūrė ji.

Ji akcentavo, kad svarbu veikti ne per „laikinus darinius“, o vienytis į „stabilias politines jėgas“.

Anot Seimo pirmininkės, atsakingą politiką formuoja vertybės.

„Esu įsitikinusi, kad atsakingą politiką, visų pirma, formuoja aiškiai įvardintos vertybės, ideologijos laikymasis, jai neprieštaraujanti programa ir konkrečiai formuluojamos veiklos kryptis. Tai nėra lengvas kelias, iškart duodantis apčiuopiamų rezultatų, tačiau, vardan valstybės, turime jo laikytis“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Partijai sveikinimus sakė ir eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, juos siuntė ir Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, Regionų partijos pirmininkas Jonas Pinskus, Krikščionių sąjungos vadovas Rimantas Jonas Dagys.

Taip pat – valdančiųjų lyderiai: Laisvės partijos vadovė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Renka partijos pirmininką

Per suvažiavimą steigiama partija renka pirmininką.

Vadovauti partijai pretenduoja trys politikai: buvęs „valstiečių“ premjeras S. Skvernelis, parlamentaras Vytautas Bakas ir Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė. Ketvirtoji kandidatė – Beata Valungevičienė – kandidatūrą atsiėmė, pranešus apie jos ryšius su praeityje teistais verslininkais Žydrūnu Buzu ir Arūnu Pukeliu.

Partijos pirmininkas bus renkamas trejų metų kadencijai.

„Šiandien svarbiausia yra tai, kad per kelis mėnesius žmonės iš visos Lietuvos susibūrė į naują ir stiprią politinę bendruomenę. Džiaugiamės, kad turime partijai įkurti reikalingą steigėjų skaičių ir jį viršijame“, – anksčiau išplatintame pranešime tvirtino Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas S. Skvernelis.

Miškinienė daugiausiai kalbėjo apie regionus

Kandidatė į partijos pirmininkes, Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė teigė, kad niekada nebijojo drąsių sprendimų ir iššūkių.

„Prieš daugiau nei tris metus priėmiau ryžtingą sprendimą: patogų gyvenimą sostinės centre ir įsisiūbavusią karjerą iškeičiau į naują pradžią. Pradėjau dirbti Lazdijų rajone, viename gražiausių, nors ir nuošaliai nuo sostinės esančių rajonų. Nuoširdžiai didžiuojuosi tuo, kad esu ne paskirta, o žmonių išrinkta Lazdijų rajono merė“, – kalbėjo A. Miškinienė.

Tarp prioritetų ji minėjo savivaldos stiprinimą.

„Visų pirma, pasitikėkime savivalda, pasitikėkime savivaldybėmis. Motyvuokime jas finansiškai tuomet, kuomet jos priima sprendimus, nors ir nepopuliarius, bet tikrai naudingus ir svarbius mūsų ateičiai“, – sakė A. Miškinienė tarp pavyzdžių minėdama sprendimus dėl mokyklų ateities.

Antrasis jos prioritetas – infrastruktūra regionuose.

„Pandemijos laikotarpiu regionai parodė, kad gali sėkmingai keliauti žalia kryptimi, kad ten gali sėkmingai veikti smulkus ir vidutinis verslas, kad mūsų gražiuose kraštovaizdžiuose, mūsų kaimuose ir gyvenvietėse, gali kurtis šeimos ir dirbti nuotoliniu būdu. Bet turbūt pritarsite, kad verslas, klientai, turistai neatkeliauja bekele, neatkeliauja žvyrkeliais ir duobėtais takais. Naujakuriai nesikuria ten, kur tamsu, kur apleista, ir kur trūksta elementarių patogumų“, – sakė A. Miškinienė.

Trečiasis kandidatės prioritetas – sveikata.

„Sveikatos priežiūros reforma yra tema, kuri yra viena dažniausiai girdimų. Mums siūloma, remiantis plika statistika, buldozerio principu, priimti tam tikrus sprendimus. Ar tie sprendimai užtikrins, kad mūsų žmonės greičiau pasieks gydytojus? Kad jie gaus reikiamą gydymą ir pagalbą? Mano manymu, ne. Šią, kaip ir bet kurias kitas, reformą planuojant reikia įvertinti kiekvienos savivaldybės individualumą, sveikatos priežiūros įstaigos srities galimybes, ir tik tada priimti sprendimus“, – kalbėjo A. Miškinienė.

Bakas akcentavo vertybes

Į pirmininkus kandidatuojantis V. Bakas kalbėjo, kad steigiama politinė jėga yra „taikanti aukščiausius moralios politikos, skaidrumo, viešo intereso viršenybės, tarimosi kultūros, profesionalumo ir demokratijos principus“.

„Nuo šio sakinio prasideda mūsų programa. Prisidėjau prie šio sakinio atsiradimo ir šiame sakinyje įtvirtintos vertybės, dėl kurių tapau šios partijos steigėju. Bet užrašyti programą yra gerokai lengviau negu ją ginti gyvenime.

Man yra tekę pabūti politinėje nuošalėje ginant būtent tas vertybes, kurias šiandien mes iškeliame kaip vėliavą“, – kalbėjo V. Bakas.

Politikas žada ginti šias vertybes, jei taptų partijos vadovu.

„Mano nuomone, vienas svarbiausių partijos vadovo darbų yra stovėti vertybių sargyboje. Nuo tų, kaip mums pavyks, priklausys mūsų pačių ir partijos perspektyvos“, – sakė V. Bakas.

Jis norėtų, kad jiems daugiau niekada netektų svarstyti klausimų, ar eitų į koaliciją su teisiamomis partijomis arba savo rinkėjų pasitikėjimą išdavusiais politikais.

„Mes negalime elgtis pagal dvigubus standartus“, – teigė V. Bakas.

Skvernelis kritikavo reformų siekius

Kandidatuodamas į pirmininkus S. Skvernelis teigė norįs, kad ši partija būtų „vardan žmogaus ir vardan žmogiškumo“.

„Pastaruoju metu, ypač šiuos pusantrų metų, politinė valdžia pamiršo ir atstūmė žmogų. Tokių požymių per beveik 32 atkurtos nepriklausomos valstybės metus būdavo ir anksčiau, bet niekada nebūdavo taip akivaizdžiai išreikšta“, – sakė S. Skvernelis.

„Jeigu nematysime žmogaus, nėra jokios prasmės kalbėti apie „vardan kažką“, taip pat ir apie „vardan Lietuvos“. Valdžia nori daryti „skambias reformas“. Tai būtina, taip matyt politikai įsivaizduoja. Švietimo srityje, pavyzdžiui, uždaryti mažąsias mokyklas, ir pasako vardan ko, – „vardan ugdymo kokybės“.

Bet reformoje nematomas nei moksleivis, nei mokytojas, ypatingai moksleivis, kuris turėtų kiekvieną rytą ir vakarą po to važiuoti ir grįžti į ir iš mokyklos. „Vardan kokybės“ būti išplėštas iš bendruomenės, kurioje jis auga, formuojasi, kuri po to suformuoja jį kaip žmogų, suformuoja mūsų bendrystę ir suformuoja mažą Lietuvos dalį. Ištraukus mokyklą iš bendruomenės nebelieka bendruomenės“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis taip pat kritikavo sveikatos reformą „vardan efektyvaus sveikatos lėšų panaudojimo“.

„Nematome čia paciento, mediko, ligonio, o vis gi gal reforma gal turi būti vardan paciento, kad jis gautų kokybiškas paslaugas jam patogiu būdu“, – sakė S. Skvernelis.

Jis pastebėjo, kad teisingumas, dažnai pasakoma, – „vardan valstybės“.

„Čia neretai nematome žmogaus, kurio teisės yra brutaliai pažeidinėjamos kišantis į jo privatų gyvenimą du, penkis ar dešimt metų“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis teigė, kad jie žaliąją kursą taip akcentuoja „vardan mūsų planetos“.

„Turbūt dėl to niekas nesiginčijame, bet ir čia pirmiausia matykime žmogų. Tame tarpe ir tuos tūkstančius Lietuvos žmonių, kurie XXI amžiuje gyvendami Lietuvoje, nežino, ką reiškia turėti tualetą, karštą vandenį, dušą savo namuose. Matykime žmogų, kuris verčiamas atsisakyti savo senutėlio automobilio,nepasiūlant jam kol kas alternatyvos, o tik pažadą ateityje naudotis moderniu viešuoju transportu“, – sakė S. Skvernelis.

Jis pastebėjo, kad užsienio politika – „vardan vertybių“.

„Pasirodo ir čia vertybė nėra žmogus, jo prioritetai, lūkesčiai. Ir nesvarbu, kas tai būtų, ar verslininkas, sukūręs modernią lazerių pramonę, ar smulkaus verslo atstovas, kuriantis darbo vietas regionuose, ar tiesiog žmogus, kuriam iš valstybės iždo reikia mokėti pensiją, stipendiją, socialinę paramą. Turime „vertybinę užsienio politiką“, kurioje nėra vietos Lietuvos piliečių interesams“, – kritikavo S. Skvernelis.

Rinks ir kitus valdymo organus

Per steigiamąjį suvažiavimą taip pat numatyta išrinkti aštuonis pirmininko pavaduotojus, 29 valdybos narius, po šešis Etikos ir skaidrumo komisijos bei Kontrolės komisijos narius.

Šeštadienio duomenimis, partija turi 3375 steigėjus.

Pagal įstatymą, įkurti partiją gali ne mažiau kaip 2 tūkst. asmenų.

Naujos partijos iniciatoriais nurodomi 14 Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narių: S. Skvernelis, V. Bakas, Zigmantas Balčytis, Rima Baškienė, Algirdas Butkevičius, Domas Griškevičius, Linas Kukuraitis, Rūta Miliūtė, Laima Mogenienė, Laima Nagienė, Lukas Savickas, Algirdas Stončaitis, Zenonas Streikus ir Tomas Tomilinas.

Anksčiau dauguma šių politikų priklausė arba rinkimuose dalyvavo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, tačiau iš jos pasitraukė pernai rugsėjį, teigdami, kad nenori dalyvauti „skaldymo ir konfliktų skatinimo politikoje“.

Prie partijos jungiasi Mažeika

Suvažiavimo pranešta ir apie partijos pasipildymą dar vienu parlamentaru. Prie buriamos partijos jungiasi ir buvęs aplinkos ministras, „valstietis“ Kęstutis Mažeika.

Jis šeštadienį tai patvirtino BNS ir teigė viską aprašęs feisbuko įraše.

„Sunku ir slogu stebėti tai, kas vyksta su partija – tariama vertybinė politika su dvigubu dugnu arba skirtingi standartai partijos nariams. Absurdas, kai šalinami ilgamečiai partijos nariai už nepaklusnumą ir savo nuomonės turėjimą“, – rašė K. Mažeika.

Jis taip pat sakė, kad „panašu, jog „valstiečiai“ išsigrynina nuo „valstiečių“.

„Todėl priėmiau sprendimą dirbti su komanda, su kuria pasiekėme didžiausią pokytį Lietuvos politikoje. Ačiū bičiuliams ir kolegoms, su kuriais dirbome kartu ir tiems, kurie pasirinko kartu tęsti darbus. Artimiausiu metu Marijampolės, Alytaus ir Kalvarijos savivaldybėse bus sprendimai dėl tolimesnės veiklos“, – rašė K. Mažeika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)