„Vaizdelis išties kraupus. Išėjau pavaikštinėti su šuniuku po Girulių pliažo pakrantę, o pakrantės beveik jau nelikę – tenka vaikštinėti vos ne kopomis. Giruliuose jūros vanduo jau beveik iki betoninių laiptų, gelbėtojų bokštelis – Baltijos jūros bangų apsuptyje. Skauda širdis matant tokį vaizdą, kad paplūdimys akyse nyksta“, - penktadienį sakė klaipėdietė Greta Sasnauskaitė.

Jai antrino ir kita klaipėdietė Žiedūna Bielinienė.

„Jūra jau pasiglemžė krantą. Šiuo pandeminiu laikotarpiu dažnai mėgstu pakvėpuoti grynu oru, saugiai pavaikštinėti viena paplūdimiu, tačiau pastaruoju metu skausmas veria širdį matant tokį vaizdą – pakrantėje smėlio beveik nelikę“, - kalbėjo Žiedūna.

DELFI pakalbintas Klaipėdos pliažo tinklinio klubo vadovas Andrius Dumbauskas, kuris Antrojoje Melnragėje vasaromis jau daugybę metų įrengia kelias paplūdimio tinklinio aikšteles, baiminasi, kad situacija gali būti nebepataisoma.

„Po šios žiemos audrų jūros vanduo išplovė daug smėlio – pakrantė lyg iškandžiota. Mes visada žiemai išsivežame tinklinio stulpus ir kitą savo įrangą, tačiau prie pat kopų palikdavome tolimiausius ir sunkiausius apšvietimo stulpus, bangos jų nepasiekdavo. O šiemet situacija yra katastrofiška – išguldė ir šiuos stulpus, apgadino įrangą, tad nuostoliai – didžuliai. Tiesiog jūros bangos ardo visą paplūdimio pakrantę“, - neslėpdamas susirūpinimo kalbėjo A. Dumbauskas.

Jis baiminasi, kad šiųmetės audros gali pridaryti negrąžinamų padarinių.

„Manau, kad kranto linija jau nebebus tokia, kokia buvo anksčiau. Labai norėčiau būti neteisus, bet tikriausiai, kad realybė yra tokia“, - sakė pats prie pat paplūdimio gyvenantis ir čia kasdien daug laiko praleidžiantis klaipėdietis A. Dumbauskas.

Klaipėdos savivaldybės įstaiga „Klaipėdos paplūdimiai“ prieš kelias dienas savo oficialioje „Facebook“ paskyroje taip pat dalijosi nuotraukomis, kokią gamtai ir paplūdimiui žalą padarė siaučiantys vėjai – apgadinti Melnragėje esantys mediniai laiptai ir bokštelis, informaciniai stendai, bangų sustumtas ir laiptus užpūstęs smėlis. Tvarkant padarinius buvo pasitelkta ir sunkioji technika.

Šį savaitgalį sinoptikai vėl prognozuoja didelius vėjus, tad paplūdimiams teks atlaikyti dar vieną audros išbandymą.

DELFI jau rašė, kad labiausiai klius pajūriui. Sinoptikų teigimu, šis kraštas gali sulaukti netgi stiprios audros, tad žmonės raginami nestatyti automobilių po medžiais ir saugotis.

Kai kur tikėtini vėjo gūsiai 15-18 m/s, bet šeštadienio dieną, artėjant naujam ciklonui vėjas pradės stiprėti ir iki vakaro didesnėje šalies dalyje laukiami gūsiai 15-20 m/s, o pajūryje bus dar stipresnis vėjas“, – sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyr. specialistas Paulius Starkus.

Sausio 30-osios dieną kai kur pūga, pustys. Vėjas naktį pietvakarių, 16–21 m/s, vakarinėje šalies pusėje 23–27 m/s, pajūryje vietomis 28 m/s, dieną šiaurės vakarų, 15–20 m/s, pietvakarinėje šalies dalyje 21–26 m/s, pajūryje 28–30 m/s.

„Prie jūros netgi laukiama audros, iki trisdešimties metrų per sekundę. Vėjas gali pridaryti nuostolių, o žmonės turėtų saugotis, nestatyti automobilių po medžiais. Vėjas bus pavojingas visoje Lietuvoje“, – sako jis. Apie pavojingą vėją socialiniame tinkle įspėja ir meteorologai.

Vėjo pajūryje daroma žala:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)