„Tokių atvejų (gadinimo) pasitaiko. Reikia pažymėti, kad ten, kur jau sumontuota visa sistema kartu su koncertina ir fiziniu barjeru, tai tokių atvejų nebuvo – nebuvo fiksuojami valstybės sienos pažeidimai, tačiau koncertinos gadinimo atvejų buvo“, – penktadienį žurnalistams po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte sakė R. Liubajevas.

Praėjusiais metais koncertiną, pasak jo, gadino patys migrantai arba netgi Baltarusijos pasienio pareigūnai.

Premjerė lankosi pasienyje su Baltarusija

„Pastaruoju metu fiksuojame tokių atvejų, kai sugadina žvėrys – jie bando peršokti, perlipti. Nėra labai daug tokių atvejų, per visą laikotarpį turėjome kelis atvejus, kai reikėjo prašyti medžiotojų arba tiesiog spręsti klausimą dėl žvėrių utilizavimo“, – komentavo R. Liubajevas.

Dažniausiai tai, anot jo, yra briedžiai arba stirnos.

Kalbėdamas apie paskutinės paros pasienyje apgręžtų migrantų skaičius, tarnybos vadas teigė, kad situacija nėra dramatiška.

„Nemanyčiau, kad būtų labai ženklus padidėjimas. Absoliučiais skaičiais 17 vis dėlto nėra tiek daug. Tuo labiau, kad dažnai tai būna tie patys migrantai, kurie bando kelis kartus kirsti sieną, nelegaliai atvykti į Lietuvą. Nedramatizuojame situacijos, šiuo metu mes padėtį kontroliuojame, bet, kaip ir anksčiau, siena stebima ir sienos apsauga vykdoma sustiprintu režimu“, – patikino R. Liubajevas.

Visgi jis teigė, kad galimą migrantų srautą pavasarį prognozuoti sunku.

„Neteisėtų migrantų Baltarusijos Respublikoje yra, mes matome, kad iki šiol ir Baltarusijos Respublikos pasienio tarnybos atstovai bando išstumti neteisėtus migrantus, bet jų daugiau yra prie Lenkijos arba Latvijos sienos“, – sakė VSAT vadas.

„Prie mūsų sienos su Baltarusija mes kol kas tokio aktyvumo Baltarusijos pasieniečių nematome. Viskas, matyt, priklausys nuo politinės situacijos mūsų regione, kokie kryptimi vyks tie procesai šiuo metu, kurie yra prie Rusijos ir Ukrainos sienos. Yra labai daug veiksnių“, – tęsė jis.

„Turime būti pasiruošę ir šiuo metu pas mus vis dėlto yra patirtis, organizuojant sienos apsaugą turime gerai veikiančius bendradarbiavimo algoritmus su mūsų partneriais: kariuomene, policija ir kitomis institucijomis. Per praeitus metus įgijome labai daug patirties, esame daug stipresni nei buvome prieš metus ar du“, – pridūrė R. Liubajevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)