„Dešimtys tūkstančių eurų“, – BNS atsakė E. Masiulis, paklaustas, kokią sumą nori prisiteisti iš valstybės, atstovaujamos prokuratūros. Jis sakė, kad dar nėra paskaičiavęs kelionės iš Klaipėdos į Vilniuje vykstantį teismą ir t.t.

Buvusį Liberalų sąjūdžio pirmininką Eligijų Masiulį prokuroras prašė pripažinti kaltu dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu bei neteisėto praturtėjimo ir skirti jam septynerius metus kalėjimo ir po nuosprendžio jį suimti teismo salėje.

Advokatas: siūloma nesuprantamai griežta bausmė

Kaltinamojo advokatas Ruslanas Boiko sako, kad jo klientas turi būti išteisintas dėl jam visų inkriminuotų nusikaltimų. Jis stebėjo, kad anksčiau neteistam E. Masiuliui prokuroras prašė skirti realią laisvės atėmimo bausmę, o siūlomas pinigų konfiskavimas yra neproporcinga priemonė.

„Nė vienas pagrindas dėl suėmimo salėje nepaminėtas, nesuprantama, kodėl anksčiau baudžiamojon atsakomybėn netrauktam asmeniui prašoma skirti suėmimą, tai neatitinka teismų praktikos ir galima vertinti kaip kaltintojo savireklamą“, – per Vilniaus apygardos teismo posėdį penktadienį sakė advokatas.

E. Masiuliui prokuroras taip prašo skirti 37,6 tūkst. eurų baudą, konfiskuoti 106,2 tūkst. eurų, kuriuos buvęs politikas, kaip įtariama, gavo iš kito kaltinamojo, buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

Taip pat iš E. Masiulio prašoma konfiskuoti ir išieškoti iš jo 137,7 tūkst. eurų vertės turtą, kuris, kaltintojo manymu, yra gautas iš neteisėto praturtėjimo.

Buvusiam Seimo nariui taip pat siūloma atimti teisę būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas septyneriems metams.

Bylos duomenimis, per kratas 2016 metų gegužę pas E. Masiulį rasta 242,4 tūkst. eurų, 130 Jungtinės Karalystės svarų sterlingų ir 1,6 tūkst. JAV dolerių.

Advokatas R. Boiko teigė, kad kratas jo ginamojo gyvenamojoje vietoje atlikę pareigūnai neieškojo su turtiniais įsipareigojimais susijusių dokumentų, nors būtų radę „ne vieną“ jų.

Pasak R. Boiko, jo klientas nuosekliai visą laiką laikėsi pozicijos apie lėšų atsiradimą.

Per kratą paimti pinigai tebelaikomi prokuratūros sąskaitoje

Kyšio davimu kaltinamas buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis 2020 gegužę teismui sakė 90 tūkst. eurų skolinęs E. Masiulio politinei veiklai.

Tuo metu E. Masiulis teisme sakė su R. Kurlianskiu kalbėjęs apie „giminaičių ketinimus investuoti į nekilnojamąjį turtą“ bei pasiūlęs prisidėti prie investicijos ir pačiam R. Kurlianskiui, šis tuomet esą sureagavo skeptiškai.

Sausio 14 dieną Vilniaus apygardos teismas dar trims mėnesiams pratęsė laikiną nuosavybės teisės apribojimą per kratą iš E. Masiulio paimtoms piniginėms lėšoms.

Teismas nusprendė, kad tokia procesinė prievartos priemone įstatymas leidžia užtikrinti galimą turto konfiskavimą.

Teisėjų kolegija nusprendė, kad šioje bylos stadijoje, dar neišsprendus kaltinimų pagrįstumo, kaltės klausimo, pagrindai dėl nuosavybės apribojimo daugiau nei 242 tūkst. eurų nėra išnykę ar pasikeitę.

Teismo nutartis galėjo būti skundžiama Apeliaciniam teismui, tačiau E. Masiulis šia teise nepasinaudojo.

Teismas klauso advokatų kalbų, posėdis – mišrus

Vilniaus apygardos teismas penktadienį priešpiet „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išklausė dviejų kaltinamųjų advokatų kalbų – E. Masiulį ginančio R. Boiko ir Seimo narį Vytautą Gapšį ginančio advokato Mindaugo Barkausko.

Dėl pandemijos posėdis vyksta mišriu būdu, per posėdį teisėja Nijolė Žimkienė pranešė, kad kaltinamasis Gintaras Steponavičius yra saviizoliacijoje. Paklaustas, ar dėl sveikatos būklės gali dalyvauti posėdyje, jis patikino, kad gali.

Nuotoliniu būdu posėdyje taip pat dalyvavo prokuroras Justas Laucius, taip pat dalis advokatų.

Byloje yra aštuoni kaltinamieji – buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis, buvę Seimo nariai E. Masiulis, Šarūnas Gustainis ir G. Steponavičius, dabartinės kadencijos Seimo narys V. Gapšys bei trys juridiniai asmenys – koncernas „MG Baltic“ (vasarą pakeitęs pavadinimą į „MG grupė“), Liberalų sąjūdis ir Darbo partija.

Buvusiam „darbiečiui“ V. Gapšiui prašoma skirti pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmę, valstybės naudai išieškoti 27 tūkst. eurų, gautus kaip kyšiai, ir septyneriems atimti teisę eiti pareigas viešajame ir privačiame sektoriuje.

Eksparlamentarui Š. Gustainiui pasiūlyta skirti daugiau nei 28 tūkst. eurų baudą, išieškoti dar 8,7 tūkst. eurų kaip netiesiogiai gautą kyšį bei atimti teisę eiti pareigas viešajame ar privačiame sektoriuje penkerius metus.

Kitam buvusiam liberalui ir Seimo nariui G. Steponavičiui prašoma skirti beveik 7 tūkst. eurų baudą ir uždrausti eiti pareigas septynerius metus.

Koncernui „MG Baltic“ („MG Grupė“), kaip juridiniam asmeniui J. Laucius prašo skirti maždaug 1,5 mln. eurų dydžio baudą, Liberalų sąjūdžiui – apie 565 tūkst. eurų baudą, Darbo partijai – beveik 373 tūkst. eurų baudą.

Bylos duomenimis, R. Kurlianskis kyšius politikams davė mainais už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Kaltinamieji tvirtina, kad ikiteisminis tyrimas vykdytas tendencingai, ir kaltę neigia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)