Delfi žiniomis, šiuo metu toks reiškinys jau yra faktas Alytaus mieste, Alytaus rajono savivaldybėje, Varėnoje bei Druskininkuose.

Kalbintas Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys, į tarybą patekęs su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) politine vėliava Aurimas Truncė patvirtino, kad jis ir dar penki šios tarybos LVŽS frakcijos nariai tapo naujai kuriamos partijos steigėjais, o artimiausiu metu praneš apie naujos frakcijos įkūrimą Alytaus rajono savivaldybės taryboje.

Iš viso A. Truncės vadovaujama LVŽS frakcija Alytaus rajono savivaldybės taryboje turėjo 8 narius. Šeši iš jų, tarp jų tėvas Aurimas ir sūnus Justinas Truncės perbėgo pas Skvernelį.

Tiesa, kaip sakė pats A. Truncė, nors į savivaldybės tarybą jie pateko su LVŽS vėliava, pačiai politinei partijai nei vienas iš išeinančiųjų nepriklauso.

Vienu iš steigėjų nuo Alytaus rajono iniciatyvinės grupės yra ir buvęs S. Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės vidaus reikalų viceministras, buvęs Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Česlovas Mulma.

Jis, Delfi žiniomis, kartu su parlamentaru Vytautu Baku bei Lazdijų rajono savivaldybės mere Ausma Miškiniene pretenduoja tapti naujai steigiamos partijos vicepirmininkais.

V. Bakas ir A. Miškinienė bei Seimo narys S. Skvernelis yra ir kandidatai rinkimuose į Demokratų sąjungos “Vardan Lietuvos” pirmininkus.

Dar viena kandidatė – marijampolietė švietimo darbuotoja Beata Valungevičienė iš pirmininko rinkimų kovos pasitraukė, išaiškėjus jos ryšiams su prieštaringai vertinamais verslininkais – marijampoliečiu Žydrūnu Buzu ir tauragiškiu Arūnu Pukeliu, viešai dar įvardijamu Šviniaus pravarde.
Iš viso, sakė A. Truncė, Alytaus rajone naujosios partijos skyriuje naujai kuriamos partijos nariais būti registravosi apie 40 asmenų. Tiek jų, pasak politico, šiuo metu išreiškė norą jungtis prie buriamos politinės jėgos.

Anksčiau A. Truncė politikoje dalyvavo su Naująja sąjunga, vėliau - su Darbo partija, paskutiniuose rinkimuose – su “valstiečiais”, taip pat oficialiai yra partijos “Laisvė ir teisingumas” sąrašuose.
Tai patvirtino šios partijos pirmininkas, Seimo narys Remigijus Žemaitaitis.

Alytaus mieste iniciatyvos burti naujos partijos skyrių ėmęsis Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys, buvęs socialdemokratų vietos skyriaus pirmininkas Valerijus Vencius patvirtino, kad partijos šalininkai ketina skyrių steigti ir Dzūkijos sostinėje.

Pats V. Vencius yra iškeltas kandidatu į naujai kuriamos partijos valdybą, o iš viso komandoje subūręs 40 naujos partijos rėmėjų.

Iš LSDP V. Vencius pasitraukė dėl nesutarimų su vietos socialdemokratais ir išsiskyrus jo bei Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio požiūriams. Politikas šiuo metu yra aršus mero kritikas savivaldybės taryboje, ir vadovauja Mišriai narių grupei, kurioje dar dirba Česlovas Daugėla, Laura Radzevičiūtė ir Gintautas Andriuškevičius.

Varėnos rajono savivaldybės taryboje – du perbėgėliai pas S. Skvernelį, iki šiol priklausę Regionų partijai ir kol kas dar esantys šios partijos atstovai Varėnos rajono savivaldybės taryboje.
Kaip sakė vienas iš jų – Lietuvos miško grybų ir uogų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius, kartu su juo į naująją politinę partiją jungiasi ir Varėnos rajono savivaldybės tarybos narys nuo Regionų partijos Virginijus Bučinskas.

Pastarasis kiek anksčiau priklausė Darbo partijai, o 2019-ais į Varėnos rajono savivaldybės tarybą jau kandidatavo kaip tuometinių socialdarbiečių (dabar – Regionų partija) atstovas ir buvo išreitinguotas pirmu numeriu rinkimų sąraše.

Savo deklaracijoje politikas nurodo dirbantis Varėnos rajono savivaldybei priklausančios bendrovės “Varėnos šiluma” direktoriaus pavaduotoju, o taip pat turi žūklės verslo įmonę.

Anksčiau teisininko išsilavinimą turintis V. Bučinskas yra dirbęs teisėjo padėjėju Varėnos teisme.
Delfi žiniomis, prie S. Skvernelio partijos Varėnos skyriaus būrimo nemažai prisideda ir buvęs S. Skvernelio vadovautos Vyriausybės teisingumo ministras, buvęs Varėnos rajono meras Elvinas Jankevičius.

Delfi kalbintas pats E. Jankevičius teigė, kad pats jungtis į partiją neketina, tačiau “kaip tą kraštą ir žmones pažįstantis, padėjau rekomenduoti žmonių”.

Pats V. Varanavičius Delfi teigė, kad Varėnoje prie S. Skvernelio politinės komandos jau registravosi 32 asmenys.

“64 procentai iš jų anksčiau dalyvavę politikoje kaip LSDP, Darbo, Regionų ir LVŽS partijų nariai, kiti – iki šiol politikoje nebuvę”, - sakė V. Varanavičius.

Tai, kad kuriasi Demokratų sąjungos “Vardan Lietuvos” skyrius ir Druskininkuose, patvirtino vienas iš Demokratų sąjungos “Vardan Lietuvos” steigėjų, Seimo narys Zenonas Streikus, į Seimą išrinktas Jotvingių vienmandatėje rinkimų apygardoje kaip LVŽS atstovas.

Jis vietos iniciatyvinės grupės atstovais įvardino buvusį Regionų partijos Druskininkų skyriaus koordinatorių Rimvydą Aniulį, Darbo partijos Druskininkų skyriaus ilgametį pirmininką Tomą Staskevičų, buvusį vietos savivaldybei priklausančio Druskininkų sporto centro direktorių Vilmantą Matkevičių, buvusį tuometinės Lietuvos centro partijos atstovą Druskininkų savivaldybės taryboje Romą Stašinską ir kitus.

Iš viso, pasak Seimo nario Z. Streikaus, Druskininkų savivaldybėje norą tapti naujai steigiamos partijos nariais pareiškė 70 asmenų.

Viešai prieinamoje informacijoje galima rasti, jog iniciatyvinės grupės Druskininkuose lyderiu parlamentaro Z. Streikaus įvardijamas R. Aniulis yra kultūros mecenatas, parodų organizatorius.
Kalbintas Delfi, pats politikas patvirtino, kad “su Čiurlionio miestu ir kultūra” jį sieja ilgametis ryšys.
Jis nepaneigė, kad yra vienu iš naujosios partijos steigėjų, o savo tolesnę politinę veiklą sieja su Druskininkų kraštu.

Tiesa, viešai prieinamoje informacijoje galima rasti ir pranešimų apie anksčiau R. Aniulio turėtus nemalonumus su verslo partneriais.

Portale tv3.lt iki šiol galima rasti publikaciją apie tai, kad prieš gerą dešimtmetį tuometinio Lietuvos turizmo asociacijos viceprezidento ir viešbučius valdžiusios bendrovės „Liturimex“ steigėjo ieško jo kreditoriai.

Esą nuo pastarųjų verslininkas pasislėpė JAV, kur tuo metu Čikagos mieste generalinės Lietuvos konsulės pareigas užėmė jo sutuoktinė Skaistė Aniulienė.

Iš Lietuvos ambasadorės Ispanijoje, Argentinoje ir Andoros kunigaikštystėje bei nuolatinės atstovės prie Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos pareigų S. Aniulienė buvo atšaukta buvusio užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus 2020-ųjų birželį.

Moteris šiuo metu savo viešų ir privačių interesų deklaracijoje nurodo dirbanti Užsienio reikalų ministerijoje ambasadore ypatingiems pavedimams.

Jos sutuoktinis ir vienas iš S. Skvernelio kuriamos partijos steigėjų R. Aniulis, Registrų centro duomenimis, nurodomas kaip Lietuvos diplomatų šeimos narių asociacijos vadovas ir prezidiumo narys.

Iš „valstiečių“ partijos perbėgusio parlamentaro S. Skvernelio ir jo šalininkų Seimo narių steigiamos politinės partijos - Demokratų sąjungos "Vardan Lietuvos" steigiamasis suvažiavimas vyks ateinantį šeštadienį Palangoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)