Propagandinio leidinio redakcinėje skiltyje svarstoma, kad informacija apie tai, jog Vilnius galvoja apie Taivaniečių atstovybės pavadinimo keitimą kinų kalba, gali būti skleidžiama tam, kad būtų išsiaiškinta Kinijos reakcija.

Rašoma, jog Lietuva eina du žingsnius į priekį ir vieną atgal, kad „patikrintų Kinijos pasiryžimą priimti naują pavadinimą ir kartu pelnytų tarptautinę užuojautą: „Žiūrėkite, mes ketiname pakeisti pavadinimą, bet Kinija vis tiek prie mūsų kimba“.

„Global Times“ rašo, kad šis politinis spektaklis esą siūlo tą patį dalyką, tik su kita etikete.

„Jo esmė – vis dar yra sukurti „vienos Kinijos, vieno Taivano“ principą pasaulinėje arenoje“, – pažymi leidinys ir priduria, kad tuo nieko apgauti nepavyks.

Reikalauja atsiprašymo ir „praktinių veiksmų“

Redakcinėje skiltyje rašoma, kad jei Vilnius iš tiesų nori sumažinti įtampą su Pekinu ir laiku sustabdyti nuostolius, jis turėtų imtis nuoširdžių praktinių veiksmų.

Pirmiausiai, anot leidinio, Taivaniečių atstovybės pavadinimas, veikla, pobūdis turi atitikti Lietuvos įsipareigojimus užmezgant diplomatinius santykius su Kinija.

Antra, Vilnius esą turėtų viešai atsiprašyti Kinijos už buvusias klaidas ir paskelbti, kad ryšiai su Taivanu – ne vyriausybiniai.

Trečia, Lietuva turi dar kartą patvirtinti „vienos Kinijos“ principą ir garantuoti, kad daugiau niekada nemes jam iššūkio.

Ketvirta, Vilnius turi imtis konkrečių veiksmų pašalinti kenksmingą poveikį ES ir tarptautinei bendruomenei.

Leidinys konstatuoja, kad Vašingtono ir Vilniaus skaičiavimai, jog kitos mažos šalys esą galės toliau tęsti „vienos Kinijos, vieno Taivano“ principą, žlugo.

Jame be kita ko sakoma, kad visa ši situacija ir jos pasekmės tampa „pamoka kitoms šalims“.

„Kinija nė puse colio neatsitrauks principiniais klausimais. Mes niekada nesileidome į kompromisus tokios supervalstybės, kaip JAV, akivaizdoje, kaip galime priimti Lietuvos politinę apgaulę, „vėtrungę“?“, – klausiama vedamajame.

Straipsnio pabaigoje rašoma, kad Lietuvos valdžios sukurtas farsas tarptautinei bendruomenei galiausiai parodys, kad „vienos Kinijos“ principas yra raudona linija, kurios peržengti negalima. Esą bet kas – ar tai Vilnius, ar Taipėjus, ar Vašingtonas – „negali tikėtis ant jos šokti“.

T. Janeliūnas: draugais nebebūsime

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas Delfi sakė, kad ko tikrai nevertėtų daryti, tai kreipti dėmesį į kad ir prokiniškos, bet ne oficialios pozicijos skelbimą „Global Times“.

„Nes akivaizdu, kad tai yra propagandinis leidinys, jo visai kiti tikslai ir tikrai nereikėtų kažkaip sureikšminti punktų ar tezių, kurios yra skelbiamos“, – teigė jis.

Profesoriaus teigimu, derybos, jei Lietuvos pusė į jas linkusi, turėtų vykti su oficialiais Kinijos atstovais.

Tomas Janeliūnas

„Bet galima tikėtis, kad Kinijos oficialiajai valdžiai toks pavadinimo tikslinimas tikrai nėra pagrindinis tikslas, kurio ji siekia. Ji siekia maksimalaus Lietuvos atsitraukimo ir to, kad tai taptų precedentu kitiems nedrįsti pakelti Taivano atstovavimo į pusiau oficialų lygį ar bent sustiprinti užuominas, kad Taivano savarankiškumas galėtų būti labiau pripažįstamas tarptautinėje erdvėje“, – pabrėžė pašnekovas.

Jis pridūrė, kad tokiam tikslui vien tik pavadinimo keitimas nėra svarbiausias dalykas.

T. Janeliūno teigimu, Lietuvos bandymai atsitraukti ir pasiduoti Kinijos spaudimui pakenktų valstybės reputacijai ir nebūtinai reikštų, kad būtų sugrįžta prie buvusio status quo.

„Naivu būtų tikėtis, kad Kinija staiga paimtų ir perkeltų Lietuvą į jai draugiškų valstybių sąrašą. Ne, mes tokiais draugais niekada nebebūsime. Tad arba išlaikome tą smūgį dabar iki galo, tikėdamiesi partnerių paramos ir prisijungimo prie panašių politinių sprendimų, arba, jei pasiduodame, reikia susitaikyti, ką tai mums reikš ir kokius reputacinius bei kitus nuostolius iš to gautume“, – pabrėžė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)