JAV prezidentas Joe Bidenas nusprendęs aplankyti aplinkines Vašingtono parduotuves vis vien neišvengė klausimo apie Ukrainos reikalus.

Prezidentas konstatavo, kad Rusijos sutelktų karinių pajėgų prie Ukrainos sienų padėtis nesikeičia.

„Aš iš pradžių labai aiškiai pasakiau prezidentu V. Putinui, kad jei jis pajudės į Ukrainą, bus labai sunkių pasekmių. Įskaitant ir reikšmingas ekonomines sankcijas. Taip pat jausiuosi įpareigotas sustiprinti mūsų dalyvavimą, NATO dalyvavimą rytiniame fronte: Lenkijoje, Rumunijoje ir kitur“, – kalbėjo JAV prezidentas J. Bidenas.

Reporteriai JAV prezidento paklausė ir apie asmenines sankcijas V. Putinui, kurio turtas neoficialiai vertinamas dešimtimis milijardų dolerių.

„Taip“, – sakė J. Bidenas.

Amerikos Valstybės departamentas savo ruožtu konstatavo, kad dėl įtampos, susijusios su Ukrainos reikalais, jau dabar Rusijos ūkis patiria problemų.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kalbėdamas Dūmoje tvirtino, jog Rusija sėkmingai bando persiorientuoti nuo JAV dolerio. Bet vargu, ar tai išėjo į naudą šalies ekonomikai.

Rusijos rublis nukrito iki žemiausio lygio per metus dolerio atžvilgiu. Jų valiuta šiemet virto prasčiausiai pasirodžiusia tarp besivystančių šalių. Skolinimosi kaina rusams išaugo labiausiai nuo 2016 metų“, – kalbėjo JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Ned Price.

Bet svarbiausia sankcijų problema – rusų gamtinės dujos. Nes apie pusė Europos ūkio priklauso nuo šių dujų.

JAV administracija patvirtino, jog bendrai su sąjungininkais ieško sprendimo.

„Taip pat ieškome papildomų ne rusiškos kilmės gamtinių dujų šiaurės Afrikoje, vidurio Rytuose, Azijoje ir JAV. Tariamės su pagrindiniais pasaulio dujų gamintojais, kad įvertintume jų pajėgumus ir galimybes trumpam padidinti gamtinių dujų gavybą ir nukreipti šiuos kiekius pirkėjams Europoje“, – teigė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki.

Labiausiai tikėtinas variantas – atplukdyti į Europą daugiau suskystintų dujų. Nes pastaruoju metu jų paklausa Azijoje sumažėjo ir kainos ėmė kristi.

„Taip pat bendraujame su pagrindiniais suskystintų dujų pirkėjais ir tiekėjais, kad užtikrintume egzistuojančių kontraktų lankstumą, saugyklų valdymą, leidžiant nukreipti dujas į Europą“, – kalbėjo Baltųjų rūmų atstovė spaudai.

Kita vertus, reikia nepamiršti, kad ne visos Europos šalys turi galimybę apsirūpinti dujomis per suskystintų dujų terminalus, kaip tai padarė Lietuva ir Lenkija.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: