Kaunietė Ainė iš namų išneša šiukšles ir jas tenka ne į konteinerį mesti, o padėti šalia, nes į vidų jau nebetelpa. Įprastai šiukšlės būna išvežamos penktadieniais, tačiau šią savaitę jos vis dar guli šalia konteinerio. Mergina pradėjo domėtis, kodėl.

„Praėjusią savaitę mums neišvežė šiukšlių ir mes jau sunerimome, nes šią savaitę jų jau yra pilna. Paskambinom pasidomėti ir sužinojom, kad dvi brigados serga koronavirusu“, – LNK kalbėjo kaunietė.

Mergina sako, kad išgirdo, jog išvežimo teks laukti dar savaitę.

„Tai gan ilgas laiko tarpas laukti savaitę, kai jau konteineris yra pilnas“, – sakė ji.

„Kauno švaros“ atstovas sako, kad taip galėjo nutikti, kai susirgusių asmenų buvo siunčiamos pavaduoti kitos brigados.

„Pas mus kartais būna atsilikimų kartais viena, maksimaliai – dviem dienomis. Bet žinote, dabar yra įtemptas laikas, daug darbuotojų serga, dėl to tas vėlavimas gali būti. Bet tikrai stengiamės. Jeigu yra kažkoks vėlavimas, darbuotojai iš kitų maršrutų padeda kolegoms“, – LNK sakė įmonės atstovas J. Trumpa.

Visgi, J. Trumpa sako, jog jei sergančiųjų daugės, įmonė turi planą B.

„Greičiausiai, dar tokios situacijos nėra, bet greičiausiai skolintumėmės iš miestą tvarkančių darbuotojų vairuotojus, kurie yra susipažinę su darbo specifika, galėtų užpildyti bent jau laikinai, kol praeis tas izoliacijos periodas“, – aiškino jis.

Drastiškai didėjant užsikrėtusiųjų skaičiui, įtampą randasi ir kitose įstaigose. Pavyzdžiui, poliklinikose.

„Šiuo metu serga 36, niekada nebuvo tiek daug sergančiųjų. Bet kol kas darbas nesutrinka, vyksta įprastu ritmu. Eilės pas šeimos gydytojus yra apie savaitę“, – LNK sakė Kauno poliklinikos vadovas Paulius Kibiša.

Mobilieji testavimo punktai yra perkrauti, eilės tęsiasi ne vieną kilometrą. Kaunas nebeišsitenka su vienu mobiliu testavimo punktu. Artimiausiu metu atsiras dar viena patikros vieta, ilginamas ir darbo laikas.

„Susiduriame su milžiniškai išaugusiais srautais, jie išaugo 5 kartus. Ketvirtadienį jau testuosime 6 kartus daugiau nei įprasta“, – teigė P. Kibiša.

Kauno ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas Paulius Keras sako, kad kitose biudžetinėse įstaigose situacija dar kontroliuojama, nors sergančiųjų daugėja. Tačiau dauguma dirba tarsi per karantiną – nuotoliu.

„Tiek įmonės, tiek ir pati savivaldybės administracija pagal galimybes dirba nuotoliniu būdu, tiek padaliniai ir seniūnijos, šiuo metu visus prašymus ir kitus dokumentus priima nuotoliniu būdu. Tiesioginiai kontaktai vyksta tik tada, kai tai yra neišvengiama“, – sakė P. Keras.

Mokslininkai sako, jog šie skaičiai tėra tik tyla prieš audrą.

„Galima jau daryti prielaidą, kad nemaža dalis užsikrėtusiųjų lieka už borto – nepatenka į statistiką. Taigi, realūs skaičiai turbūt yra gerokai net ir didesni. Ir ta banga vis dar yra kylanti“, – LNK sakė Sveikatos ekspertų tarybos narys, profesorius Juozas Augutis.

Jis prieš kelias savaites numatė, kad turėsime tokius sergamumo skaičius, kokie yra šiandien. Tad šį kartą prognozė dar niūresnė.

„Maksimalus (skaičius, aut. p.) galėtų būti 10–12 tūkstančių naujų užsikrėtimų tų matomų. O nematomų – gali nuo buvusių rekordų padidėti ir 4, ir 5 kartus. Tai ir 25 ir iki 30 tūkstančių užsikrėtusių per dieną realiai gali būti“, – kalbėjo profesorius J. Augutis.

Specialistai sako, kad didžiausią užsikrėtimų piką pasieksime vasario pradžioje.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: