Į Seimo narį kreipėsi mažamečių vaikų tėveliai, kurių atžalos dalyvavo belgų režisieriaus kuriamos juostos filmavime ant Kryžių kalno. Anot A. Gedvilo, paaiškėjo, kad vienos scenos metu mažamečių vaikų akivaizdoje buvo filmuojamas visiškai nuogas vyras. Apie tokį filmo scenarijų nebuvo informuoti nei vaikai, nei jų tėveliai.

Reaguodamas į šį įvykį, Seimo narys kreipėsi į teisėsaugos ir vaiko teises užtikrinančias institucijas.

Kryžių kalnas yra šventa vieta tiek šimtams tūkstančių tikinčiųjų Lietuvos gyventojų, tiek užsieniečiams, kurie kasmet čia atvažiuoja.

Nuogo vyro pasirodymas ir filmavimas tikrai nedera tokioje svarbioje vietoje. Tačiau net ne tai yra svarbiausia. Akivaizdu, kad filmavime dalyvavę vaikai patyrė didžiulį šoką, kurio, neabejoju, jie nepamirš visą likusį gyvenimą. Viešai labai džiaugiamės iš užsienio į Lietuvą priviliotais režisieriais, tačiau kas iš tikrųjų vyksta filmavimo aikštelėse ir kaip jose yra žalojami vaikai, panašu, mažai kam rūpi.

Skandalingiausia yra tai, kad filmavimas buvo derintas su Šiaulių miesto ir rajono savivaldybėmis, tačiau niekam nekilo minčių įsigilinti į scenarijaus turinį“, – sako Seimo narys.

Vaizdo įraše, kurį gavo Seimo narys, matomas nuo Kryžių kalno nusileidžiančių baltais kostiumais aprengtų 130–150 cm ūgio vaikų būrys. Scenoje, kurioje vaikai turėjo vaidinti angelus, prieš juos eina nuogas vyras su gyvūno kauke, nešinas kryžiumi ir išsipiešęs raudonus ženklus ant krūtinės.

„Lietuvoje yra daug tarnybų, kurių funkcija – rūpintis vaikų teisėmis, jų psichine sveikata, gerove ir saugoti nuo neigiamo aplinkos poveikio. Visi buvome liudininkai, kai vaikai yra net atimami iš tėvų, ir tuomet jiems tenka nueiti kryžiaus kelius, kad per teismus sugebėtų įrodyti savo nekaltumą. Ši istorija yra gyvas įrodymas, kad tikras pavojus vaikams gali tykoti bet kur, ir tarnybos tam neužkerta kelio. Aš tikiuosi, kad atitinkamos institucijos tinkamai atliks savo darbą, išsiaiškins šio įvykio aplinkybes ir pateiks savo išvadas, o tėvelius noriu įspėti labai atidžiai stebėti, ką veikia ir kur dalyvauja jų vaikai“, – sako Seimo narys.

Sausio 25 d. A. Gedvilas dėl šio įvykio išsiuntė raštus Generalinei prokuratūrai, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriui ir Vaiko teisių apsaugos tarnybai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)