Per antradienį surengtą spaudos konferenciją Seimo kontrolierė Erika Leonaitė sakė, kad vien tai, jog pagrindiniame Kybartų sektoriuje, kur apgyvendinta daugiausiai migrantų, tenkantis minimalus plotas žmogui yra gerokai per mažas, jau yra nežmoniškas elgesys.

Be to, migrantams nėra jokio užimtumo, jų galimybė gauti informaciją apie savo statusą bei teisinius kelius – labai ribota, neužtikrinama teisė gauti realią, o ne formalią Valstybės garantuojamą teisinę pagalbą.

Taip pat nustatyta, kad problemiškas yra sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas, centre trūksta medikų.

„Mes ataskaitoje pasakėme, kas šiuo metu tikrai prilygsta nežmoniškoms sąlygoms, identifikavome rizikas, kur imant kiekvieną individualiai, negalime pasakyti pagal kiekvieną aspektą, kad tai nežmoniškos sąlygos, bet visų aplinkybių visuma lemia, kad sąlygos Kybartų URC prilygsta draudžiamam, nežmoniškam, žeminančiam orumą elgesiui“, – sakė ji.

E. Leonaitė pridūrė, kad migrantų sulaikymas jiems neturi tapti bausme.

Migrantų gerovė Lietuvai rūpi

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas sakė, kad vertina Seimo kontrolierių indėlį – ataskaitą vertina kaip svarbų įrankį užtikrinant žmogaus teisių stebėjimą Lietuvoje.

„Kalbame apie tai, kad per pakankamai trumpą laikotarpį būtų sudėtinga ir beveik neįmanoma įgyvendinti labai rimtus infrastruktūros rekonstrukcijos projektus. VSAT susiduria su rangovo buvimo šiame regione problema, susiduriame su specialistų, medikų, soc. darbuotojų, psichologų buvimu tame regione, todėl objektyviai sudėtinga per labai trumpą laikotarpį pakeisti situaciją Kybartų užsieniečių registracijos centre“, – sakė R. Liubajevas.

Erika Leonaitė

R. Liubajevas patikino, kad nors iš ataskaitos ir gali susidaryti įspūdis, kad VRM ir Lietuvai užsieniečių sąlygos ir gerbūvis nerūpi, taip tikrai nėra.

„Padaryta nemažai, siekiant pagerinti buvimo sąlygas užsieniečiams. Dėl ploto žmonėms, vykdant savanorišką grąžinimą, esame priartėję prie tų reikalavimų ir kiekvienam žmogui tenkantis plotas artimiausiu metu bus patenkintas. Nemažai daroma tam, kad užtikrintume neteisėtų migrantų ir prieglobsčio prašytojų informaciją dėl jų statuso. Dėl kitų dalykų galime padaryti ir daugiau“, – sakė R. Liubajevas.

VSAT savo pasiūlymus Seimo kontrolierei turi pateikti per 30 dienų. R. Liubajevas spaudos konferencijoje įgėlė ir savanoriams, kurie su migrantais dirba pasienyje.

„Matau potencialą mūsų bendradarbiavimo su nevyriausybinėmis organizacijomis, tai ta sritis, kur savanoriai galėtų aktyviau prisidėti, vietoj lakstymo po miškus ir slėpimo neteisėtų migrantų keliant pavojų jų sveikatai ir gyvybei, o prisidėti užtikrinant jų užimtumą, informuotumą“, - sakė jis.

Ruošia sisteminius pokyčius

VRM viceministras Arnoldas Abramavičius akcentavo, kad įvertinta padėtis tik vienoje iš penkių Lietuvoje esančių centrų.

„Kybartų centras nėra pritaikytas ir yra traktuojamas kaip laikinas apgyvendinimo centras. Kontekstas toks, kad Rūdninkų stovykla prieš tris mėnesius perkelta į stacionarią vietą, į Kybartus. Po politinių pastangų rastas Kalėjimų departamento objektas, sprendimas buvo greitas, spontaniškas ir savalaikis. Bėgant laikui, pilnai suprantame Seimo kontrolierės poziciją, sąlygos turėtų gerėti ir procedūros turėtų būti labiau efektyvios, čia buvo problema pačioje krizės pradžioje“, - sakė viceministras.

Rustamas Liubajevas

Be to, svarstoma ir apie sisteminius pokyčius migrantų apgyvendinimo sistemoje, kadangi šiuo metu tuo rūpinasi VSAT.

„Kai susitvarkysime su dabar esamu srautu, reikalingi pokyčiai. VRM kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija svarsto naują koncepciją, kad turėtų būti įkurta atskira agentūra, kuri ir rūpintųsi neteisėtų migrantų, prieglobsčio prašytojų apgyvendinimo sąlygomis, procedūrų užtikrinimu, paslaugų prieinamumu. Tai pakeltų bazines sąlygas į kitą lygmenį“, - sakė A. Abramavičius.

Spaudimo neįžvelgia

Seimo kontrolieriai iš migrantų girdėjo istorijų, kad jie esą yra žadinami naktį ir jie spaudžiami grįžti namo.

„Kaip buvo nurodyta ataskaitoje, tai priklauso nuo pamainos viršininko, yra atvejų, kai tai padaroma ir po 4 kartus per naktį, – sakė E. Leonaitė. – Mes to nematėme, įrodymų negalime pateikti, bet ne vienas asmuo tą pasakė, kad iš ryto visada yra klausiama, kas jau nusprendė grįžti namo.“

Vis dėl to A. Abramavičius sakė, kad jam tai nepanašu į spaudimą ir dar prisiminė pokštą – parodykite kalėjimą, kur už išėjimą iš jo siūloma 1000 eurų ir dar bilietas į kilmės šalį. Pasak jo, ši priemonė beveik 300 migrantų paskatino grįžti namo.

„Čia spaudimo tikrai nematome. Europos Komisija mūsų paprašė trumpam sustabdyti šį sprendimą ir siūlys šią priemonę visoms 3 šalims, susiduriančioms su migracijos krize“, – kalbėjo jis.

Tuo metu pasieniečių vadas sakė, kad į pranešimus, jog migrantai žadinami naktimis, bus reaguojama rimtai.

„Tam tikri patikrinimai vyko, pagal mūsų tvarką, jie turėjo vykti vieną kartą per parą, ryte. Mes pabandysime išsiaiškinti, ar tokių atvejų buvo. Man tai nebuvo žinoma. Kalbant apie bendravimą su užsieniečiais, su migrantais, turime nemažai pavyzdžių, kai ta informacija, teikiama užsieniečių, prasilenkia su tikrove dėl įvairių suprantamų priežasčių. Turime įvertinti šitą aspektą, ar užsieniečiai buvo keliami du ar tris kartus per naktį, jei taip buvo ir galėsime priimti sprendimą, ar galima spręsti klausimą dėl atsakomybės ar kitaip tobulinti mūsų vidines tvarkas“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Skandalinga ataskaita

Delfi jau skelbė, kad pirmadienį Seimo kontrolierių įstaigos paskelbta ataskaita, kurioje vertinta Kybartų užsieniečių registracijos centre (URC) laikomų migrantų padėtis, atskleidžia žiaurią ir niūrią užsieniečių kasdienybę. Plačiau su šią ataskaita galite susipažinti čia.

„Seimo kontrolierė daro išvadą, kad patikrinimų metu nustatytų aplinkybių visuma lemia, kad Kybartų URC užsieniečiams taikomų sąlygų visuma prilygsta pagal Konvenciją prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą draudžiamam nežmoniškam ar žeminančiam žmogaus orumą elgesiui“, – rašoma prieš kelis mėnesius paskirtos Seimo kontrolierės parengtoje ataskaitoje.

Seimo kontrolierė Erika Leonaitė atkreipia dėmesį, kad Europos komitetas prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ir baudimą yra aiškiai pasisakęs, kad neteisėtai į valstybę atvykusių migrantų sulaikymas neturi tapti bausme.

„Tai, kad mums visiems savaime suprantama – galimybė nusiplauti rankas šiltu vandeniu ar nusimaudyti po šiltu dušu, nusipirkti maisto produktų, pasigaminti maisto ar tiesiog išsivirti arbatos, čia esantiems asmenims yra tapę privilegija ir laukiamu įvykiu“.

Pasisakydama dėl asmens orumą žeminančių sąlygų Seimo kontrolierė pastebi, kad valstybė privalo pasirūpinti, kad šiems žmonėms būtų užtikrintos bent minimalios, žmogiškąjį orumą atitinkančios sąlygos.

„Su komanda lankydamiesi Kybartuose sutikome įvairių tautybių, kultūrų, išsilavinimo žmones, laikomus perpildytomis sąlygomis, neturinčius net minimalaus privatumo, kamuojamus netikrumo dėl ateities“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)