Pasak jo, naujoji Vokietijos vyriausybė, pradėjusi darbą maždaug prieš mėnesį, tikrai nebūtų norėjusi atsidurti tokioje keblioje padėtyje. „16 metų Vokietija buvo stabilumo ramstis Europoje ir aplink ją, taigi, tikėtina, kad naujoji vyriausybė ketina tęsti tą pačią politikos kryptį, deja, pasaulis turėjo kitokių planų, ir ne tik Berlynui“.

Todėl, pasak G. Landsbergio, Vokietijos vyriausybė greičiausiai dar tik bando suderinti savo pozicijas susiklosčiusios situacijos atžvilgiu, todėl jis paragino turėti kantrybės.

Praėjusią savaitę Vokietija net porą kartų sukėlė nuostabą tarp sąjungininkų ir susilaukė Ukrainos pasmerkimo.

Šeštadienį Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht paskelbė, kad Berlynas į Ukrainą siųs karo lauko ligoninę, bet ne ginklus.

Laikraščiui „Welt am Sonntag“ ji sakė, kad Vokietija Ukrainai nusiuntė respiratorių, o sužeisti ukrainiečių kariai gydomi Vokietijos karinėse ligoninėse.

„Ginklų tiekimas šiuo metu nepadėtų – toks vyriausybės sutarimas“, – sakė C. Lambrecht.

Tą pačią dieną, šeštadienį, atsistatydino Vokietijos karinio jūrų laivyno vadas viceadmirolas Kayus Achimas Schoenbachas.

Penktadienį, lankydamasis Indijoje, jis pareiškė, kad Ukraina niekada nesusigrąžins Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusipelno pagarbos.

Vokietijos gynybos ministerija atsiribojo nuo K. A. Schoenbacho komentarų, kai juos paskelbė kelios žiniasklaidos priemonės.

„Teiginių turinys ir formuluotė jokiu būdu neatspindi Gynybos ministerijos pozicijos“, – pareiškė Gynybos ministerijos atstovas žiniasklaidai.

Šeštadienį K. Schoenbachas „Twitter“ tinkle rašė, kad jo komentarai buvo akivaizdi klaida ir neapgalvoti dabartinėje situacijoje.

Vis dėlto Ukrainos užsienio reikalų ministerija išsikvietė Vokietijos ambasadorę Anką Feldhusen. Kijevas išreiškė susirūpinimą dėl nepriimtinų Vokietijos karinio jūrų laivyno vado pareiškimų apie tai, kad Krymas niekada negrįš Ukrainai, o ši niekada neatitiks NATO narystės kriterijų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)