„Taip, mes manome, kad karas yra tikėtinas“, – pirmadienį prieš Užsienio reikalų tarybos posėdį Briuselyje į žurnalisto pasiteiravimą dėl galimos karo grėsmės atsakė G. Landsbergis.

Kita vertus, ministro teigimu, Rusija raudonąsias linijas kėsinasi peržengti ne tik grasindama panaudoti karinę jėgą, tačiau ir toliau kišdamasi į Ukrainos politinius reikalus.

„Mano pozicija, kad sienos kirtimas jau yra raudonosios linijos kirtimas. Iš esmės, raudonoji linija kertama ir bandant neteisėtai kištis į šalies politinius reikalus“, – pridūrė G. Landsbergis.

Landsbergis: Rusiją nuo agresijos atgrasytų tik nepakeliamos sankcijos

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad karinės Kremliaus intervencijos į Ukrainą pavyktų išvengti tik tada, jei Vakarai paskelbtų itin sunkiai Rusijai pakeliamas sankcijas.

„Kremlius apskaičiavo, kad sankcijos gali būti taikomos. Turime labai tvirtai laikytis savo pozicijos ir kalbėdami, kad sankcijos režimui bus nepakeliamos, privalome užtikrinti, kad jos nepakeliamos ir bus. Tik tai gali atgrasyti Rusiją“, – pirmadienį prieš Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarybos susitikimą Briuselyje žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Jei sankcijos pakeliamos, jos Rusijos neatgrasys“, – pabrėžė ministras.

Anot jo, jei tokių sankcijų Vakarai paskelbti negalės, būtina toliau remti Ukrainą, kad ji pajėgtų apsiginti nuo Rusijos agresijos.

„Turime nuspręsti, ar norime išvengti karo. Jei ne, tuomet turime naudoti kitas priemones – turime ir toliau siųsti Ukrainai amuniciją ir kitokią paramą, kad ji galėtų gintis pati. Būtent tą ir daro Baltijos valstybės“, – tikino G. Landsbergis.

ELTA primena, kad įtampa Ukrainos ir Rusijos pasienyje kilo dar praėjusių metų viduryje, Kremliui pradėjus telkti daugiatūkstantinę kariuomenę pasienyje su Vakarų kaimyne. Tuo Ukraina Rusiją apkaltino dar vasarą.

Sausio 10 d. aukščiausi JAV ir Rusijos pareigūnai Ženevoje pradėjo savaitę trukusias įtemptas derybas. Po dviejų dienų per NATO ir Rusijos tarybos posėdį išryškėjo dideli NATO ir Rusijos nesutarimai dėl Ukrainos.

Sausio pradžioje Kremlių apie „niekada nematytas ekonomines pasekmes“ įspėjo Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Joe Bidenas. Pabrėžusi, kad Rusijai ekonominiai santykiai su Europos Sąjunga yra „daug svarbesni“ nei atvirkščiai, reaguoti didžiulėmis ekonominėmis ir finansinėmis sankcijomis ketvirtadienį pažadėjo ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (303)