„Raktinis žodis turbūt yra „vartoti“. Iš tokio nedidelio sakinio kyla be galo daug klausimų, į kuriuos ministras man taip ir neatsakė. Tikiuosi, kad kreipsiuosi ir raštu, ir pabandysiu gauti. Ar priėmus šitą teisės aktą, sveikatos įstaigose galima arba galimai bus galima naudoti nelegalias draudžiamas medžiagas? Nes apie tai, kokios narkotinės ir psichotropinės medžiagos, nieko nerašo“, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo A. Sysas kartu pridurdamas ir klausimą dėl medicinos darbuotojų atsakomybės, jo teigimu, nelegalioje veikloje.

„Kitas klausimas, ar šiuo atveju tie medicinos darbuotojai bus nusikaltimo bendrininkai? Nes pas mus vartoti narkotikus yra draudžiama, yra baudžiamoji atsakomybė už platinimą, už kitus dalykus“, – dėstė socialdemokratas.

A.Sysui abejonių kelia ne tik teisinė, bet ir etinė medicinos darbuotojų atsakomybė.

„Kaip su etikos dalykais? Medicinos darbuotojas yra kategoriškai prieš, tai ar jį gali paskirti į tokį kabinetą ir jis turės padėti žmogui žaloti savo sveikatą? Kokia būtų medikų atsakomybė, jei tame kambaryje pacientas mirtų?“, – kalbėjo A. Sysas bei pridūrė, kad įstatymas kelia ir dugybę kitų klausimų.

„Na, ir paprasčiausias klausimas, kadangi už viską mokama, ar šios paslaugos bus apmokamos iš PSDF?“, – klausė socialdemokratas.

A.Syso nuomone, toks ministerijos siūlymas siunčia signalus, anot jo, išbandyti narkotikus prižiūrint specialistams.

„Aš manau, kad visų teisės aktų, susijusių su narkotinėmis, psichotropinėmis medžiagomis, pagrindinis tikslas turi būti ne skatinti, o mažinti skatinimą ir svarbiausia mažinti žalą. Dabar perskaičius tokį tekstą ir paminėti visi trys teisės aktai daro visiškai atvirkščiai – žalą didina, nes yra galimybė siunčiant signalus ateikite, vartokite ir jūs būsite prižiūrėti. Siunčiama labai bloga žinutė jauniems žmonėms“, – siūlymą kritikavo A. Sysas.

ELTA primena, kad SAM siūlo įteisinti „saugesnio narkotikų vartojimo kambarius“ – vietas, kuriose narkotines ir psichotropines medžiagas asmenys galėtų vartoti prižiūrint medicinos darbuotojams.

Anot ministerijos, siūlymas pateiktas siekiant sumažinti mirties nuo perdozavimo, infekcijų plitimo riziką ir kitas su vartojimu susijusias neigiamas pasekmes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)